zaterdag 23 februari 2013

Nationaal Actieplan tegen Homofobie krijgt een vervolgplan


Minister van Onderwijs, Jeugd en Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) staat achter het nationale actieplan dat homofobie moet tegen gaan maar ziet nog mogelijkheden om het uit te breiden. Dat valt op te maken uit het antwoord dat de minister gaf op vragen van Khadija Zamouri (Open Vld). Het programma werd eind januari voorgesteld.

"Homofobie en transfobie zijn complexe materies die vragen om een intelligente aanpak die oog heeft voor de verschillende facetten van de problematiek. De hefbomen om hieraan te werken zijn verspreid over de verschillende beleidsniveaus. Als Vlaamse overheid hebben we de voorbije vijftien jaar getoond dat je als één regering al heel veel kan doen", zo laat minister Pascal Smet in een schriftelijk antwoord op de vragen van Khadija Zamouri weten.

"Ik ben er echter van overtuigd dat een bundeling van de krachten en een goede afstemming tussen de verschillende overheden de kracht en
de impact van het beleid aanzienlijk zal verhogen. Met dit actieplan zijn de fundamenten gelegd voor een dergelijke gecoördineerde werking. Uiteraard is er steeds marge voor meer. Het actieplan dat eind januari werd voorgesteld, focust voornamelijk op sensibilisering, misdrijfbe- perking en 'misdrijf(na)behandeling' (slachtofferhulp, misdrijfopvolging en -vervolging). Die scoop kan nog verder worden uitgebreid. Vandaar dat er, onmiddellijk na de voorstelling van het eerste actieplan, van start is gegaan met een nieuwe fase. De werkgroep hoopt om tegen de zomer te kunnen landen met een vervolgplan."

De komende maanden wordt het plan geinventariseerd en tegen de zomer moet die inventaris klaar zijn. De inventaris zal minstens bestaan uit de relevante initiatieven die Smet onlangs aankondigde in zijn beleidsbrief Gelijke Kansen 2013. "Daarnaast zullen ook relevante initiatieven van andere beleidsdomeinen worden opgenomen. De transversale actieplannen rond gender en seksuele orientatie die zijn opgemaakt in functie van de open coordinatiemethode zullen daarbij de leidraad vormen. De inventaris zal samen met de resultaten van het 'actieplan tweede fase' tegen de zomer bekend gemaakt worden."

bron: GayLive.be