woensdag 20 februari 2013

Homobar Habibi Ana eerste slachtoffer nieuwe Horecaregels


Het Arabische Homocafé Habibi Ana in de Lange Leidsedwarsstraat moet sluiten per 2 maart. Het is het eerste café dat de deuren moet sluiten in verband met de nieuwe regel 'three strikes, you're out'.

De eigenaar van het café heeft tussen 14 oktober en 29 december vorig jaar al viermaal de sluitingstijd overschreden. In stadsdeel Centrum zijn sinds het ingaan van de nieuwe regels in september zeven cafés met één waarschuwing en één zaak met twee waarschuwingen.

Habibi Ana was net weer open nadat het een week gesloten was geweest na de derde overtreding. Volgens het stadsdeel 'begrijpt de eigenaar niet waar hij mee bezig is'.

De laatste overtreding werd geconstateerd op 29 december. Politieagenten troffen tijdens een controle om 03.45 uur de toegangsdeur welis- waar gesloten, maar troffen binnen nog negen bezoekers aan. Habibi heeft een vergunning om open te zijn tot 03.00 uur. Door de deur was nog muziek te horen. Op het moment dat de agenten naar binnen gingen, werd de muziek uitgezet. De bezoekers hadden allemaal nog volle glazen en binnen was de sfeerverlichting aan. De politie constateerde bovendien dat de eigenaar van het café onder invloed was van alcohol.

Habibi Ana, dat 'Mijn Lieve Schat' betekent, is het enige Arabische homocafé in de wereld. Of de zaak de deuren weer zal kunnen openen, is zeer onzeker: de intrekking van de exploitatievergunning is voor onbepaalde tijd.

bron: Het Parool
    

Géén Gaybar meer voor Arabieren

De laatste Arabische homobar in Nederland, Habibi Ana, moet zijn deuren sluiten. De nieuwe horecaregel "three strikes, you're out" die sinds september 2012 geldt, bepaalt dat horecagelegenheden hun vergunning verliezen wanneer in één jaar tijd drie keer een fout wordt begaan. De eigenaar van het café in de Lange Leidsedwarsstraat heeft tussen 14 oktober en 29 december 2012 maar liefst viermaal de sluitingstijd overschreden. Habibi Ana is daarmee het eerste café in Amsterdam die door deze nieuwe regel gesloten moet worden. Het vervelende gevolg is nu dat Arabische moslimhomo's geen eigen gaybar meer hebben.

De laatste keer dat de bar de horecaregels overtrad, stond een uur na sluitingstijd zowel de sfeerverlichting als de muziek nog aan. De voordeur was weliswaar gesloten, maar eenmaal binnen troffen de politieagenten negen bezoekers aan met een gevuld glas in de hand. Bovendien constateerde de politie dat de eigenaar van het café onder invloed was van alcohol. De eigenaar beweerde nog cliënten te hebben omdat een paar travestieten zich buiten niet veilig voelden en ze liever binnen op een taxi wachtten. Even later zag de politie deze gasten echter lachend richting het Leidseplein lopen. Omdat de regels te vaak overtreden zijn, zal de vergunning vanaf 2 maart voor onbepaalde tijd worden inge- trokken.

Nadat de oriëntaalse homobar Sultana vorig jaar om financiële redenen zijn deuren moest sluiten, was Habibi Ana de laatste bar in Nederland die zich op Arabische moslimhomo's richtte. Nu dit café óók wegvalt, blijft er op uitgaansgebied niets meer over voor deze specifieke doelgroep. Isjed Hussain, coördinator van het steunpunt 'Veilige Haven' die ondersteuning biedt aan homojongeren uit multicultureel Amsterdam en om- streken, vindt dit erg jammer. "Het was wereldwijd de eerste uitgaansgelegenheid voor Arabische homoseksuelen en daarmee was het een unieke plek. Moslimhomo’s kregen extra aandacht met dit bijzondere platform. Dat Habibi Ana nu wegvalt is zeer spijtig omdat er naast het tweejaarlijkse feest 'Pink Istanbul' nu geen ander alternatief meer is", aldus Hussain.

Ook voor Emir Belatoui, initiatiefnemer van de stichting Secret Garden die opkomt voor de belangen van homomoslims, komt het nieuws als een onaangename verrassing. Belatoui: "Toen de bar in 2001 openging was er eindelijk iets voor Islamitische homojongeren, een doelgroep die vaak wordt vergeten. Veel van mijn cliënten gingen er regelmatig heen omdat het een fijne omgeving voor hen was. Ik weet niet meer waar de doelgroep nu heen moet". De initiatiefnemer hoopt dat er snel iets nieuws komt. "Het is belangrijk dat er een vergelijkbare ontmoetingsplaats komt zodat Arabische homojongeren soortgenoten kan leren kennen in een veilige omgeving".

Niet alleen Hussain en Belatoui vinden het vervelend dat Habibi Ana de voordeur voorgoed op slot moet doen, ook bezoekers zijn hier niet over te spreken en feestganger Ashok vindt het zelfs een pijnlijke zaak. "De sluiting van al deze Arabische homohorecagelegenheden doet zeer omdat we nu nergens meer naartoe kunnen gaan voor een gezellig avondje uit. Uiteraard kent Amsterdam een hoop homotenten, maar het is juist die herkenbare oriëntaalse sfeer die ik ontzettend ga missen. Zowel Habibi Ana als Sultana boden warmte die andere plekken niet kennen. Ik zou niet weten waar ik dit nu ga kunnen vinden".

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog een minimale kans dat er nog een nieuwe vergunning verstrekt zal worden. De eigenaar zal dan wel met een héél goed plan moeten komen.

bron: Gay.nl