woensdag 20 februari 2013

Adoptiemogelijkheden voor Duitse Homoparen verruimd


Het Duitse Constitutionele Gerechtshof heeft de mogelijkheden voor homostellen om een kind te adopteren verruimd. Een homopaar dat een geregistreerd partnerschap is aangegaan mag waarschijnlijk nog dit jaar samen een kind adopteren.

Tot op heden is het wettelijk alleen mogelijk voor één van beide partners om te adopteren. Volgens het hof in Karlsruhe is het verbod op adoptie door wettelijk geregistreerde paren, dus ook paren van het zelfde geslacht, niet toegestaan. Het oordeel of een wet in de geest van de grondwet is van het Constitutionele Gerechtshof in Duitsland, is bindend.

Enkele Duitse oppositiepartijen hadden het verbod op adoptie door homostellen voorgelegd aan het hof en hebben inmiddels laten weten zeer blij te zijn met de uitspraak. "Dit is een harde klap in het gezicht van bondskanselier Angela Merkel en haar CDU", aldus een woordvoerder van de sociaal-democratische SPD.

De partij van Merkel is de afgelopen tijd overigens al enkele malen het mikpunt geweest van de Duitse homobeweging en politici die meer homorechten willen. De bonskanselier zei onlangs nog de fiscale privileges van het huwelijk niet aan te willen tasten door de rechten van homostellen te verruimen.

"Het huwelijk is exclusief voor het gezin en de familie en dient deze beschermde status te behouden", aldus Merkel. Het kwam haar twee maanden geleden op felle kritiek te staan van Duitse homo-organisaties.

bron: GaySite.nl