zaterdag 18 mei 2013

Activisten tegen Homofobie uit kooi gehaald


                  
De twee jongeren die zich in Brussel lieten opsluiten in een kooi zijn zaterdag bevrijd. Het tweetal liet zich donderdag voor 48 uur op- sluiten uit protest tegen homofobie wereldwijd.

Hun vrijlating was het startsein voor de 18e Belgian Pride, een bonte optocht waaraan 80.000 homo- en biseksuelen en transgenders deelnamen

De demonstranten protesteerden niet alleen tegen internationale homohaat, maar vierden ook de 10e verjaardag van 't homohuwelijk in België. Sinds 7 jaar is het in dit land voor homostellen ook mogelijk een kind te adopteren.


bron: De Telegraaf


Gay Pride Brussel - met ruim 80.000 deelnemers - de grootste van België

Volgens de Belgische autoriteiten hebben zaterdag ruim 80.000 mensen deelgenomen aan de Gay Pride in Brussel; 10.000 meer dan in 2012. De bonte optocht door het centrum van de stad stond dit jaar in het teken van de tiende verjaardag van het homohuwelijk en de strijd tegen homofobie.

Ook werd stil gestaan bij het feit dat het zeven jaar geleden is dat het recht van homokoppels om te adopteren erkend werd. Volgens de organisatie is het evenement in Brussel het grootste homofestival van het land en trekt het meer bezoekers dan de populaire Pride in Antwerpen.

Vlak voor de 18de parade van start ging, lieten de organisatoren twee jongeren vrij die zich 48 uur hadden laten opsluiten in een kooi om te protesteren tegen wereldwijde homofobie. Om de homogemeenschap in Macedonië een hart onder de riem te steken waren enkele organisato- ren van de Pride in Macedonië eregast in Brussel.

"Alle LGBTQI-verenigingen krijgen te maken met discriminatie en geweld. Een Pride organiseren in Skopje is onbegonnen werk, daarom krijgen de Macedonische LGBTQI-activisten in onze optocht een ereplaats", aldus een Belgische woordvoerder.


bron: GaySite.nl
  

186 Homoseksuelen in Honduras gedood in 3 jaar


                    
In Honduras zijn tussen 2009 en 2012 zeker 186 homoseksuelen vermoord. Dat hebben homorechtenactivisten bekendgemaakt tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie.

De activisten eisen gerechtigheid, omdat veel van de moorden niet zijn opgelost. Ook eisen ze van de regering van Honduras dat homosek- suelen beschermd worden 'tegen de voortdurende aanvallen'. Volgens hen wordt seksuele diversiteit 'in de machocultuur' die in het Midden-Amerikaanse land heerst niet geaccepteerd en worden homoseksuelen uit haat vermoord.

bron: Algemeen Dagblad
         

Homohuwelijk niet in strijd met Franse grondwet


                     
Het homohuwelijk is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft het Franse constitutionele hof vrijdag bepaald. Het oordeel van het hof betekent dat de eerste homohuwelijken in mei kunnen worden gesloten.

De Franse Assemblée Nationale nam vorige maand een wet aan waarmee het homohuwelijk mogelijk werd.

Tegenstanders van de wet, onder leiding van de conservatieve politieke partij UMP, stapten direct naar het constitutionele hof, omdat de wet in strijd zou zijn met de grondwet. Het hof heeft nu echter bepaald dat dit niet het geval is.

De wet die het homohuwelijk mogelijk maakt moet nu alleen nog officieel worden gepubliceerd. De Franse president François Hollande heeft eerder beloofd om dat zo snel mogelijk in orde te maken.

bron: NU.nl
     

President François Hollande tekent wet Frans Homohuwelijk
                
Frankrijk is het 14e land waar homostellen mogen trouwen. De Franse president François Hollande heeft zaterdag zijn handtekening gezet onder de wet die het huwelijk voor homoseksuelen en lesbiennes mogelijk maakt.

Hollande tekende de wet een dag nadat de Constitutionele Raad in Parijs had bepaald dat het homohuwelijk niet is strijd is met de Franse grondwet. Tegenstanders hadden daar bezwaar aangetekend, nadat het Franse parlement de wet over het homohuwelijk in april definitief had aangenomen.
              
Hollande waarschuwde dat hij geen verzet meer tolereert tegen het homohuwelijk. 'Ik zal ervoor zorgen dat de wet overal geldt en ik accepteer geen verstoringen van deze huwelijken', aldus de president.

Burgemeester Hélène Mandroux van de Zuid-Franse plaats Montpellier zei dat 'liefde haat heeft overwonnen'. In haar stad is binnenkort het eerste homohuwelijk. Ze zei wel te vrezen voor gewelddadige protesten.

Het homohuwelijk is zwaarbevochten in het overwegend katholieke Frankrijk. De afgelopen tijd zijn tegenstanders in groten getale de straat opgegaan. Ook nam het geweld tegen homoseksuelen toe. De tegenstanders geven overigens nog niet op en hebben voor 26 mei een nieuwe betoging aangekondigd tegen het 'mariage pour tous' (huwelijk voor allen).

bron: Algemeen Dagblad
           

vrijdag 17 mei 2013

Eurovisie Songfestival | Veel ophef over Lesbische kus


                       
De lesbische kus van de Finse Krista Siegfrids tijdens de tweede voorronde van het Eurovisie Songfestival heeft op diverse plekken in Europa voor flink wat beroering gezorgd. Het was de eerste keer dat een kandidaat het aandurfde een duidelijk statement tijdens het Eurovisie Songfestival te maken.

Siegfrids wilde met de zoen aan één van de danseressen laten zien dat ze voor de invoering van 't homohuwelijk in haar land is. Turkije heeft vanwege de kus de tweede halve finale van het Songfestival niet uitgezonden en ook in Rusland is gechoqueerd gereageerd.

Officieel worden tijdens het Eurovisie Songfestival politieke boodschappen verboden. Maar tot nu toe heeft de organisatie van het liedjesfestival de twee zoenende vrouwen met rust gelaten. Dit was voor Turkije reden om de tweede halve finale van het Songfestival niet uit te zenden. Omdat de Finse act door is naar de finale zal Turkije ook zaterdag geen verslag doen van het festival. Turkse media spreken schande van het politieke statement. Het homohuwelijk is in Turkije nog altijd verboden.

Ook in Rusland, waar de lesbische zoen gezien wordt als 'homopropaganda', werd de Finse act met veel afschuw bekeken. De presentator van de Russische televisie zei enkele malen "oh-oh-oh en ah-ah-ah" tijdens de zoen. Vol verbazing riep hij uit: "Ze doet het, wat verschrikkelijk" ‼

Even was er sprake van dat ook de Russische televisie de lesbische zoen niet zou uitzenden maar daar is blijkbaar op 't laatste moment van af ge-zien. Of de staatstelevisie zaterdag de zoen zal censureren is niet bekend. De Russische overheid ziet de actie van de Finse zangeres als 'homopropaganda' en niet geschikt voor jonge kijkers.

Naar de tweede halve van het Eurovisiesongfestival hebben donderdagavond in ons land gemiddeld 1.441.000 Nederlanders gekeken. Zaterdag zal Anouk in de finale als dertiende land haar 'Birds' ten gehore brengen.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com



                

Gewonden bij Homoprotest Georgië


                      
Bij geweld tegen een betoging van homoseksuelen in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn vrijdag zeker 17 mensen gewond geraakt. Georgisch-orthodoxe christenen, aangevoerd door priesters, gooiden stenen naar de demonstranten.

De betoging was op de Internationale Dag tegen Homofobie. Onder zware politiebescherming wisten de betogers met bussen te ontkomen aan de aanvallers. Ooggetuigen spraken van een chaotische situatie.


bron: De Telegraaf


Minister geschokt door gewelddadige Anti-Homodemonstratie in Georgië

Minister Timmermans is geschokt door het uit de hand lopen van een manifestatie voor homorechten in Georgië. Een tegendemon- stratie van anti-homo-activisten mondde vandaag uit in geweld, waarbij ook gewonden vielen. "Het is onacceptabel dat, juist ook op de Internationale Dag tegen homofobie, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgender personen geen gebruik kunnen maken van hun fundamentele rechten, als recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame demonstratie".

"Nederland, ook met andere EU landen, zal de Georgische autoriteiten er op blijven aanspreken dat de Georgische politie ook de rechten van deze personen dient te waarborgen", aldus minister Frans Timmermans. Het ongenoegen van de Nederlandse regering is vanmiddag overge- bracht aan de Georgische ambassadeur in Den Haag.

Het verdedigen van de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgender personen is één van de speerpunten van het Neder- landse mensenrechtenbeleid.


bronnen: Rijksoverheid.nl / Radio Free Europe (Video)
               

 
                           

Spaanse priester gepijpt door Homo


                       
Een Spaanse priester heeft van zijn baas de zak gekregen. Op videobeelden is namelijk te zien hoe de beste man oraal wordt verwend door een andere man.

De beelden zijn gefilmd door een fietser, die toevallig door het bos Coto Cuadros fietst. Dit gebied staat in de regio Churra bekend om de ano- nieme ontmoetingen tussen stiekeme homo's.

Aan de rand van het fietspad is een man in een zwart gewaad te zien, die is geïdentificeerd als Francisco Javier Ruiz, de priester van Churra. Een man met een wit T-shirt is voor de geestelijke op de knieën gegaan. Laatstgenoemde laat de paarsgepunte staf van de beste man tussen zijn lippen verdwijnen.

Het filmpje, en meer gedetailleerde foto's zijn deze week uitgelekt. Ruiz ontkent echter ooit op de homo-ontmoetingsplaats te zijn geweest en beweert dat de beelden nep zijn. Desondanks heeft de kerkleiding van Cartagena de geile priester direct uit hun kerk getrapt.

bronnen: FokNieuws.nl / YouTube.com
  
           
     
                             

Veel Homodiscriminatie in Europa


                   
In Europa is discriminatie van homo's, lesbo's, bi's en transgenders nog altijd schering en inslag. Dat blijkt uit een onderzoek van de EU, het meest uitgebreide tot nu toe. Gisteren bracht het Sociaal en Centraal Planbureau (SCP) cijfers naar buiten, waaruit blijkt dat in Nederland nog maar 4 procent afwijzend staat tegenover homo’s.

Overigens is dat plaatje ook hier lang niet zo rooskleurig, als gekeken wordt hoe allochtonen, gelovigen en scholieren over de roze medemens denken. In grote delen van Europa is het somber stellende plaatje 'all-over' de samenleving te zien.

Het onderzoek vond plaats in alle EU-lidstaten en Kroatië, dat binnenkort lid wordt, onder mensen van boven de 18 die vinden dat ze tot de roze doelgroep behoren. Ongeveer de helft van de respondenten voelde zich het jaar voorafgaand aan de enquête gediscrimineerd of geïntimideerd op grond van de geaardheid.

Bij lesbo's, respondenten van 18-24 jaar en mensen met een laag inkomen had meer dan de helft daarmee te maken gehad. Incidenten vonden vaak plaats op openbare plaatsen en werden gepleegd door meer dan één persoon, meestal mannen die het slachtoffer niet kende. De resulta- ten worden vandaag gepresenteerd op het internationale congres in Den Haag, in het kader van de "International Day Against Homophobia" ... IDAHO ‼


bronnen: Gay.blog.nl / NOS.nl (Video)




Helft Homo's in de Europese Unie wordt gediscrimineerd

Uit onderzoek blijkt dat Nederland, België en Scandinavië het meest homovriendelijk zijn. Maar in Oost-Europa overheerst intolerantie Ook het onderwijsklimaat is vijandig.

Discriminatie van homo's, lesbiennes en transgenders (LHBT's) is in de Europese Unie wijd verbreid. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 93 duizend betrokkenen, het grootste onderzoek in zijn soort dat de EU ooit heeft gehouden. Bijna de helft (47 procent) van de respondenten zegt het voorgaande jaar te zijn gediscrimineerd of lastig gevallen op grond van zijn of haar seksuele geaardheid.

De resultaten van het onderzoek worden vandaag, de Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO), gepresenteerd op een driedaagse Europese conferentie in Den Haag over homofobie, georganiseerd door de regering. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is gastvrouw. Koningin Máxima woonde gisteravond de IDAHO-bijeenkomst in de Ridderzaal bij.

Nederland scoort in het algemeen tolerant. Van discriminatie had slechts 30 procent van de Nederlandse respondenten last gehad. Ook België en de Scandinavische landen zijn over wegend tolerant. In de Baltische staten en andere Oost-Europese landen is dat niet zo. In het conservatief-katholieke Litouwen is de acceptatie van homoseksuelen geringer dan waar ook.

Tolerantie toegenomen
Dit beeld wordt bevestigd in een donderdag verschenen studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook daarin bungelt Litouwen onderaan en scoort Nederland zeer hoog. Nergens is het percentage mensen volgens wie homo's vrij moeten zijn te leven zoals ze willen, zo hoog als in Nederland (93 procent). Het aantal Nederlanders dat homoseksualiteit afwijst, is gedaald van 15 procent in 2006 tot 4 procent in 2012.

Volgens het SCP is in heel Europa de tolerantie ten aanzien van LHBT's toegenomen. Vooral in de jaren negentig had een omslag plaats; na 2000 ging het minder snel. De stijging was het sterkst in Zuid-Europa (in het bijzonder Spanje), waar het conservatisme in 1981 nog hoogtij vierde. Ook Slowakije kende een opmerkelijke vooruitgang.

Elders in Oost-Europa overheerst de intolerantie. De onderzoekers hebben het over 'een groep landen waarin, grofweg, de meerderheid van de bevolking vindt dat homoseksualiteit nooit te rechtvaardigen is'. Hiertoe behoren: Roemenië, Hongarije, De Baltische Staten, Rusland, Oekraïne en Polen.

Het SCP baseert zijn conclusies op data van alle bevolkingsgroepen in Europa. Het EU-onderzoek daarentegen werd door de European Agency for Fundamental Rights (FRA) gehouden onder ruim 93 duizend homo's en lesbiennes die anoniem via het internet de vragenlijst invulden. Met sommigen werden gesprekken gevoerd.

De onderzoekers geven toe dat de steekproef niet representatief is voor alle landen. De meerderheid van de respondenten was man, jong en hoog opgeleid. Er zijn echter, zeggen ze, voldoende correcties toegepast.

Transgenders
Van alle subgroepen hebben transgenders volgens de FRA-peiling het meest last van intolerantie. Lesbische vrouwen hebben vaker last dan mannen. Ook het aantal meldingen van geweld is bij vrouwen hoger dan bij mannen. Jonge respondenten hebben meer te lijden onder een intolerante omgeving dan oudere.

Opmerkelijk is de hoge mate van onveiligheid in 't onderwijs. Meer dan 90 procent van de homoseksuele scholieren jonger dan 18 jaar had homovijandig gedrag in woord of daad meegemaakt, met henzelf dan wel een schoolgenoot als slachtoffer. Tweederde van de tieners hield zijn geaardheid geheim (jongens 72 procent, meisjes 50 procent). Gevoelens van onveiligheid op school zijn in alle landen hoog (83 tot 97 procent). Nederland springt er niet gunstig uit.

Het hand in hand lopen door mensen van gelijk geslacht is in Nederland net zo moeilijk als elders. Discriminatie op het werk of bij sollicitaties werd in Nederland door 13 procent gemeld (Europees gemiddelde 20 procent).

Van alle Europese respondenten was 6 procent het voorgaande jaar het slachtoffer geworden van geweld of bedreiging ermee. Het geweld had meestal plaats in de openbare ruimte, met groepjes onbekende mannen als daders.

International Day Against Homophobia

Afgelast
► Ongeveer 10 cabaretvoorstellingen tegen homofobie zijn donderdag in Brussel geannuleerd na bedreigingen. I am what I am zou donderdag 
in de Belgische hoofdstad in première gaan, maar de artistiek directeur van de zaal besloot alle voorstellingen te schrappen na dreigbrieven aan het theatergezelschap. Ook werd de zaal het mikpunt van vandalisme. De regisseur van het stuk 'betreurt de eenzijdige beslissing uit schrik voor repressailles'. De directeur van de zaal 'wil niet betrokken raken bij een ruzie die ons niet aangaat'.
Persbericht: ANP      


► Tien jaar later is gepest worden op school nog steeds de ergste vorm van homofobie die ik heb meegemaakt. De voortdurende beledigingen waren onverdraaglijk, en de leraren deden er weinig tegen.
Homoseksuele man (25) - Malta     

► Toen ik aangerand werd, slaagde ik erin de politie te bellen. De politieman lachte en maakte grappen.
Homoseksuele man (25) - Frankrijk      

bron: Volkskrant.nl
                    

Genomineerden Jos Brink Prijs 2013 bekend


                     
Minister Jet Bussemaker (OCW) maakt vrijdagavond 17 mei in theater Dilligentia in Den Haag de winnaar bekend van de staatsprijs voor homo-emancipatie: de Jos Brink Prijs. Op de shortlist staan drie genomineerden, zo maakte de jury woensdag bekend: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbe- tering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk. Ook zal de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uitreiken.

De in Curaçao geboren en getogen Glenn Helberg zet zich al jarenlang vrijwillig in als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en weet vanuit die positie diverse taboeonderwerpen binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan de orde te stellen. De Neder- landse jurist en oud-politicus Boris Dittrich werkt sinds 2007 als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorgani- satie Human Rights Watch, een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen.

De militairen die actief zijn binnen het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht richten zich sinds 1987 op de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bij Defensie. Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar.

De jury van de Jos Brink Prijs 2013 bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Weste- laken.

bron: GaySite.nl


Boris Dittrich wint Jos Brink Prijs 2013 / Homo-emancipatieprijs voor Boris Dittrich

Boris Dittrich heeft vrijdagavond de Jos Brink Prijs 2013 gewonnen. Een jury koos de oud-politicus, die zich namens 'Human Rights Watch' inzet voor homorechten in de hele wereld, tot winnaar van de prijs voor homo-emancipatie.

Volgens de jury, bestaande uit voorzitter Sara Kroos, Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken, schuwt Dittrich in zijn aanpak zijn opponenten niet. 'In zijn missie verstaat hij zich met slachtoffers in het veld en politici en regeringsleiders. Bovendien toont hij zich een mensenrechtenverdediger en effectief diplomaat tegelijk.'

Boris Dittrich werd verkozen boven Glenn Helberg en de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. De innovatieprijs voor homo-emancipatie ging naar Döne Fil, die met activiteiten jongeren en vrouwen meer bewust wil maken van hun eigen kwaliteiten, ongeacht hun geaardheid.
           
Dittrich kreeg de prijs in het theater Dilligentia in Den Haag uit handen van minister Jet Bussemaker (emancipatie), die daarmee een tweedaags Europees congres over homo-emancipatie afsloot. Het was de derde keer dat de prijs, die om de 2 jaar wordt uitgereikt, werd vergeven. In 2011 ging de prijs naar de COC-vrijwilligers.

bron: Trouw.nl
             

Boris Dittrich wint Jos Brink Prijs 2013 / Homo-emancipatieprijs voor Boris Dittrich

Vrijdagavond heeft Boris Dittrich de Jos Brink Prijs 2013 gewonnen. De homo-emancipatieprijs wordt om het jaar uitgereikt op de International Day Against Homophobia (IDAHO), de dag in 1991 homoseksualiteit officieel van de lijst met geestesziekten werd ge- schrapt.

De prijs werd voor de derde keer uitgereikt. Dittrich, oud-politicus voor D66, zet zich namens 'Human Rights Watch' in voor homorechten in de hele wereld. Hij kreeg de prijs in theater Diligentia in Den Haag uit handen van minister Jet Bussemaker van Emancipatie.

De uitreiking was de afsluiting van een tweedaags Europees congres over homo-emancipatie. Zij trad namens 't kabinet op als gastvrouw voor ruim 700 deelnemers uit binnen- en buitenland, waaronder de Europese Unie, de Raad van Europa, roze netwerken van de politie en krijgsmacht mensenrechtenorganisaties en 'last but not least' koningin Máxima. Zij schoof donderdag 16 mei aan bij een diner in de Ridderzaal.

bron: Gay.blog.nl
        

LHBT's maken aanspraak op dezelfde mensenrechten als ieder ander


                   
De reacties op het aan de kaak stellen van homodiscriminatie zijn voorspelbaar fout

"Het is belangrijk om vandaag, op Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, gevaarlijke vooroordelen weg te nemen over homoseksualiteit en transgenders", betoogt Boris Dittrich.

Vandaag vieren mensen over de hele wereld de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Ze staan erbij stil staan hoe ze de idealen van gelijkberechtiging en non-discriminatie kunnen bereiken.

In Kameroen werd een jonge man tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een sms'je had gestuurd aan een andere man met de tekst: 'Ik ben verliefd op je geworden'. Zijn advocaat ontving doodsbedreigingen per email. Zijn vrouw en kinderen zouden worden vermoord. Toen hij naar de politie stapte, zei de commissaris: 'Stop met het verdedigen van homo's en dan heb je geen probleem'. Dus in Kameroen ver- dwijn je achter de tralies als je een liefdesboodschap stuurt, maar kijken de autoriteiten de andere kant op als kinderen met de dood worden bedreigd.

In Jamaica zijn lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en transgenders slachtoffer van fors geweld, soms met fatale afloop en zelden met voldoende bescherming van de politie. Veel slachtoffers ontvluchten hun familie, de buurt waarin ze wonen en soms zelfs het land om te ont- snappen aan bedreiging en geweld, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn. Een groot deel van de slachtoffers leeft op straat wat het risico van groepsgeweld en ander misbruik verhoogt.

Propaganda
In Rusland en de Oekraïne willen de parlementen 'homoseksuele propaganda' verbieden. Volgens de parlementsleden lopen kinderen de kans om homo of lesbisch te worden als ze iemand in een T-shirt met een regenboogvlag erop zien lopen of wanneer ze kijken naar een TV-program- ma over het zelfmoordpercentage onder LHBT-jongeren. Toen President Poetin onlangs in Amsterdam beweerde dat Rusland homo's niet discri- mineert, had premier Rutte hem er op kunnen wijzen dat Rusland een uitspraak van het Europese Hof van de Mensenrechten aan zijn laars lapt. In Rusland krijgen LHBT mensen geen vergunning om te demonstreren. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting volgens het Hof.

Politie-agenten in Maleisië en Koeweit arresteren herhaaldelijk transgender-vrouwen omdat ze zich kleden als iemand van het andere geslacht en dat is verboden. Hun vrouwenkleren zijn het bewijs van overtreding. Vaak dwingt de politie hen zich op het bureau uit te kleden en worden ze in een cel met mannen opgesloten. Daar worden ze niet beschermd tegen seksueel misbruik.

Dit zijn zomaar enkele voorbeelden van waar LHBT mensen dagelijks in de wereld tegen aan lopen. Bij Human Rights Watch hebben we al dit soort mensenrechtenschendingen onderzocht. Wanneer we deze discriminatie aan de orde proberen te stellen, krijgen we voorspelbaar foute reacties te horen:

1. Homoseksualiteit is een Westers concept dat aan ontwikkelingslanden in het Zuiden wordt opgedrongen.

2. Homoseksualiteit druist in tegen traditie, religie en culturele waarden en moet daarom worden bestraft.

3. LHBT-mensen willen nieuwe en/of speciale rechten krijgen.

Nu we de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHoT) op 17 Mei vieren, is het belangrijk dit soort gevaarlijke vooroordelen te weerleggen.

1. Homoseksuele liefde heeft in alle samenlevingen, overal ter wereld bestaan, maar het is juist de strafbaarstelling ervan die door Europese koloniale machten in veel Zuidelijke landen is geïntroduceerd.

2. LHBT-mensen, van wie menigeen gelovig is en dezelfde culturele waarden aanhangt als anderen, maken aanspraak op dezelfde internationaal erkende mensenrechten als ieder ander. Juridisch verankerde mensenrechten gaan voor een beroep op religie, traditie of cultuur. Vroeger werd met een beroep op traditie of cultuur genitale verminking bij vrouwen of kindhuwelijken goedgepraat. Die tijden zijn voorbij.

3. LHBT-mensen willen geen speciale behandeling. Zij willen dezelfde vrijheid en respect als hun familie, vrienden, buren en collega's.

Desondanks is homoseksueel gedrag strafbaar in ongeveer 76 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Afrika telt 38 van de 76 landen waar homoseksueel gedrag strafbaar is.

Ik besef dat het moeilijk is om beleidsmakers en het grote publiek in die landen te overtuigen, wanneer zij er op uit zijn om LHBT-mensen op te sluiten in plaats van hen in vrijheid te laten leven met dezelfde rechten en waardigheid als anderen. Toch is niets onmogelijk. De Rooms-katho- lieke kerk, toch echt geen steun en toeverlaat van homoseksuele relaties, heeft in 2009 op de Internationale Mensenrechtendag in de Verenigde Naties verklaard dat discriminatie tegen homoseksuele personen moet stoppen. De Heilige Stoel riep de 76 landen op de strafbaarstelling van homoseksueel gedrag uit hun wetboek te schrappen. En in juni 2011 aanvaardde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties de allereerste resolutie over dit onderwerp, door Zuid-Afrika ingediend. De resolutie roept op een einde te maken aan geweld en discriminatie, gestoeld op seksuele oriëntatie en gender-identiteit.

Op 17 Mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, vieren we dat alle mensen gelijk geboren zijn zowel wat waardigheid als rech- ten betreft. Het is mogelijk dit ideaal te verwezenlijken, maar het vereist wel visie, een activistische houding en leiderschap. De tijd is rijp om dit te verwezenlijken. De toekomst ligt niet voor ons, maar in onszelf.

bron:  De Volkskrant
         

donderdag 16 mei 2013

Duitsland | Fetish Pride Cologne


                    
Kort na de Amsterdam Fetish Pride volgt de Duitse stad Keulen met een fetisjweekend: de 'Fetish Pride Cologne', van donderdag 16 tot en met maandag 20 mei 2013. Met de 'Bull Party' als hoofdevenement is deze Pride uitgegroeid tot een 'must' op de Europese leerkalender.

Vijf dagen leer- en festisjfeesten, met als hoogtepunten de 'Cologne Fetish Night' in Bogen 2 op zaterdag en de verkiezing van Mr. Fetisj NRW 2013 (NordRhein-Westfalen) in Station 2B op zondag (en het voorstellen van de kandidaten op vrijdag in H@Bonners).

bron: Gay.blog.nl
           

EU moet lidstaten helpen met Homorechten


                          
De Europese Unie (EU) zou lidstaten meer moeten helpen met het verbeteren van de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Dat staat in een oproep van 11 Europese ministers, onder wie Jet Bussemaker (Emancipatie).

De oproep werd donderdag ondertekend in Den Haag en zal donderdagavond, tijdens de opening van het IDAHO-congres voor homo-emancipa- tie, worden overhandigd aan EU-Commissaris Viviane Reding (Burgerrechten).

"Wij zijn bezorgd over de situatie van veel homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Europa en zijn vastbesloten actie te ondernemen om hun levens te verbeteren", schrijven de ministers. "De EU zou een leidende rol moeten nemen in het aanvullen en stimuleren van nationaal beleid".

Volgens de ondertekenaars is de EU al 'een sleutelspeler in de aanpak van discriminatie' en moet er nu voor gezorgd worden dat die invloed ge- waarborgd blijft. Ook moet gekeken worden wat er nog meer gedaan kan worden om homorechten in Europa te bevorderen. "EU-actie is nodig om de inspanningen van landen te coördineren en te promoten op Europees niveau. De EU kan helpen met het delen van ervaringen", stellen ze.

bron: Algemeen Dagblad
      

Europa verdeeld over acceptatie Homo's
  
De acceptatie van homoseksualiteit is sinds 1981 toegenomen in Europa. Maar tegelijk zijn er grote verschillen tussen de verschillen- de landen.     

Dat blijkt uit twee donderdag gepresenteerde studies van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het onderzoek toont aan dat meer en meer Europeanen homoseksualiteit niet afwijzen. In 1981 deed de helft van de Europeanen dat nog, in 2008 nog een kwart. Vooral in de jaren '90 nam de acceptatie toe, daarna vlakte de ontwikkeling af.

De verschillen tussen landen bleven echter groot. Landen met 'n relatief hoog opleidings- en inkomensniveau en een redelijk gelijke inkomens- verdeling staan vaak positiever tegen homoseksualiteit, zo blijkt. Vooral in Scandinavië en West-Europa is homoseksualiteit geen taboe meer, terwijl in landen als Polen, Bulgarije en Rusland de meerderheid van de bevolking homoseksualiteit juist afkeurt.

Nederland
Nederland behoort tot de eerste groep landen, oftewel de landen waar homoseksualiteit goeddeels is aanvaard als normaal. De sociale accepta- tie neemt volgens de onderzoekers nog altijd toe: in 2006 stond 15 procent van de Nederlanders nog negatief tegenover homoseksualiteit, in 2012 nog 4 procent.

Zoenende mannen
Toch zijn er punten waar een groter deel van de bevolking niet positief over oordeelt. Zo vindt 1 op de 5 Nederlanders dat homoseksuelen geen gelijke rechten moeten hebben met betrekking tot adoptie en 29 procent van de Nederlanders neemt aanstoot aan zoenende mannen, tegenover 19 procent voor zoenende vrouwen en 14 procent voor zoenende heteroseksuelen.

Transgenders kunnen op minder acceptatie rekenen: 20 procent van de Nederlanders vindt dat er iets mis is met deze mensen. Anderzijds vindt 59 procent het prima dat transgenders een geslachtsverandering kunnen ondergaan. Bovendien blijken er ook binnen Nederland verschillen tussen bevolkingsgroepen. Zo zijn kerkgangers, PVV-stemmers en niet-westerse migranten vaker negatiever over homoseksualiteit dan andere Nederlanders.

Minister Jet Bussemaker
Vrijdag is de Internationale dag tegen homofobie. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) roept haar Europese ambtsgenoten op om dan een statement te maken voor een Europese aanpak van homorechten. "Op deze dag vieren we de diversiteit en zeggen we 'nee' tegen homofobie", aldus de minister tegen NU.nl. "Homorechten zijn een onderdeel van onze mensenrechten. Het hoort bij onze diverse samenleving". De minister stelt dat in heel Europa nog behoorlijk wat werk te verzetten is op het terrein van homo-emancipatie. "Ik hoop dat we binnenkort het tij kunnen keren, maar er is nog veel werk te verzetten. Er is een terugslag merkbaar en dat betekent dat homo-emancipatie onderhoud vergt", aldus Bus- semaker.

COC Nederland
Volgens homobelangenorganisatie COC kampen homo's in Nederland met grote emancipatieproblemen. ''We mogen er trots op zijn dat zoveel Nederlanders homoseksualiteit zeggen te accepteren. Maar er gaapt een kloof tussen woord en werkelijkheid. De emancipatieproblemen zijn taai en vragen om een doortastende aanpak'', laat COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring weten. Het COC wijst er op dat veel Nederlan- ders negatief denken over verwijfde mannen en mannelijke vrouwen, en dat driekwart van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders moeite heeft met het idee dat hun kind een relatie zou krijgen met iemand van hetzelfde geslacht.

bron: NU.nl
             

Grote problemen emancipatie Homo's

Homo's in Nederland kampen met grote emancipatieproblemen. Dat zegt homobelangenorganisatie COC donderdag in een reactie op twee studies van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Die concluderen dat Nederlanders homoseksualiteit meer accepteren dan vroe- ger. "Maar achter die cijfers gaan grote problemen schuil", aldus COC Nederland.

"We mogen er trots op zijn dat zoveel Nederlanders homoseksualiteit zeggen te accepteren. Maar er gaapt een kloof tussen woord en werkelijk- heid. De emancipatieproblemen zijn taai en vragen om een doortastende aanpak", laat COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring weten.

Het COC wijst er op dat veel Nederlanders negatief denken over verwijfde mannen en mannelijke vrouwen, en dat driekwart van de Marokkaan- se en Turkse Nederlanders moeite heeft met het idee dat hun kind een relatie zou krijgen met iemand van hetzelfde geslacht. Maar 5 procent van de middelbare scholieren vindt dat jongeren op school altijd open kunnen zijn over hun geaardheid.

De organisatie wil dat de politie meer doet om discriminatie te bestrijden. Ook zou er meer moeten worden gedaan voor de acceptatie van homo's in het onderwijs.

bronnen: Het Parool / COC Nederland
               

Dito! organiseert 5de Roze Week op Campus van de Radboud Universiteit


                         
Homojongerenorganisatie Dito! organiseert voor het vijfde jaar op rij de Roze Week op de Campus. Van 27 mei tot 1 juni worden er op de campus van de Radboud Universiteit diverse activiteiten georganiseerd om de zichtbaarheid van seksuele diversiteit onder studen- ten en medewerkers te vergroten.

Hoezo roze ?!
Van een film tot een debatavond en van een zelfverdedigingscursus tot het allereerste Pannfeest in Nijmegen: er is voor elk wat wils !! Tijdens deze editie van de Roze Week zal vooral de vraag 'Hoezo roze ?!' centraal staan. Met thema's als coming out, weerbaarheid en de positieve kant van je seksualiteit zal gedurende de week invulling gegeven worden aan deze vraag. Op donderdag wordt er een groots debat georganiseerd, waarin je je stem kunt laten horen over de thema's van de week.

Blijft nodig
Thomas Pruijsen, voorzitter van Dito!, denkt dat 'n Roze Week als deze nodig blijft, ondanks de groeiende acceptatie. "Ook dit jaar zullen er waarschijnlijk weer vragen komen, waarom de roze week op de campus zo belangrijk is. Het is ook daarom dat we hebben gekozen voor het thema 'Hoezo roze', om te benadrukken dat het allemaal nog steeds niet zo vanzelfsprekend is overal. Ik vind het bijzonder om te zien dat studenten een studie geneeskunde kunnen doorlopen en helemaal niets meekrijgen over het proces van een transseksueel".

"Of dat studenten psychologie of pedagogiek helemaal niets leren over homoseksualiteit of biseksualiteit. Ik denk er een belangrijke taak ligt voor de universiteit om dit op te nemen in hun curriculum. Ook bij minder voor de hand liggende studies. Zolang dit nog niet gebeurt en de universiteit een vrij passieve houding heeft rondom LHBT-vraagstukken, en er nog steeds geluiden klinken dat niet alle studenten zich overal even vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zullen wij de Roze week van Dito! blijven organiseren, om onder andere aandacht te vragen voor deze vraagstukken".

Opening
De Roze Week op de Campus wordt geopend op maandag 27 mei om 12:30 uur. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst zowel op het Erasmusplein als bij het Huygensgebouw. Bij deze opening zal niemand minder dan Ronnie Ruysdael aanwezig zijn en een bijdrage leveren aan deze interact- ieve gebeurtenis. Tevens nieuw is dat de opening van de Roze Week live te volgen is op: www.ditonijmegen.nl ‼ Op 1 juni zal de Roze Week op de Campus weer in stijl afgesloten worden met een spetterend Pannfeest in de Matrixx.

Dito! gaat er dit jaar opnieuw een gezellige, verrassende en vooral inspirerende week van maken.

Meer info ?!  Kijk op onze website: www.ditonijmegen.nl/rw en volg ons op Facebook en Twitter tijdens de #rozeweek !!

bronnen: KamKrant.nl / Dito!
          

België | OUTTV voert actie tegen Homofobie


                 
Twee jongeren hebben zich donderdag voor 48 uur laten opsluiten in een kooi in Brussel om te protesteren tegen de homofobie we- reldwijd. Het project is een initiatief van de zender OUTTV.

Hiervoor werkt de tv-zender samen met de organisatie Wel Jong Niet Hetero naar aanleiding van de internationale dag tegen homofobie. OUTTV is een zender die zich op de gay doelgroep richt en is te ontvangen via de kabelnetten in Nederland (tevens bij KPN en iTV), België en nog een aantal Europese landen. Donderdag is de International Day Against Homophobia (IDAHO).

Homoseksualiteit in veel landen strafbaar
Passanten kunnen hun solidariteit betuigen door een regenboogkleurig lintje aan de kooi te hangen. OUTTV en de homo-organisatie wijzen erop dat de mensenrechten van seksuele minderheden in veel landen nog steeds worden geschonden. Zo is homoseksualiteit in heel wat landen een strafbaar feit. Deze straffen lopen uiteen van gevangenschap of marteling tot zelfs de doodstraf. Ook Koningin Máxima hebben aan deze dag een bijdrage geleverd door deel te nemen aan een conferentie in Den Haag. Ook Amnesty International steunt de acties.

OUTTV zet Your Freedom op
Het idee om de IDAHO wat sterker in de kijker te zetten ontstond bij OUT- TV, de lifestylezender van Nederland en België met gay-invalshoek. OUTTV heeft naar aanleiding van haar 5-jarig bestaan de actie 'Your Lifestyle, Your Freedom' opgezet, waarmee aandacht gevraagd wordt voor plaatsen in de wereld waar persoonlijke vrijheid niet vanzelfsprekend is. Suzanne Scholtemeijer van OUTTV: "Wij moeten onze zegeningen tellen en stilstaan bij de situatie van anderen. OUTTV bestaat intussen 5 jaar en wil niet alleen feest vieren. Wij willen juist stilstaan bij de vrijheden waarvan we hier mogen genieten, want wereldwijd zijn we helaas nog steeds een uitzondering".

bronnen: TotaalTV.nl / OUTTV  


OUTTV - Brussel | 48 uur in een kooi als actie tegen Homofobie

Twee jongeren hebben zich donderdag voor 48 uur laten opsluiten in een kooi in Brussel om te protesteren tegen de homofobie we- reldwijd. Het project werd gelanceerd door zender OUTTV en de organisatie Wel Jong Niet Hetero naar aanleiding van de internatio- nale dag tegen homofobie.

Passanten kunnen hun solidariteit betuigen door een regenboogkleurig lintje aan de kooi te hangen. OUTTV en de homo-organisatie wijzen erop dat de mensenrechten van seksuele minderheden in veel landen nog steeds worden geschonden. Zo is homoseksualiteit in heel wat landen strafbaar, waarop soms zelfs de doodstraf staat.

bronnen: De Telegraaf / OUTTV 
              

OUTTV - Brussel | 48 uur in een kooi tegen wereldwijde HoLeBi- en Transfobie

Op donderdagmiddag 16 mei lanceerden OUTTV en Wel Jong Niet Hetero 'The consequences of being yourself' in Brussel. 2 jongeren, Michiel Vanackere en Marleen van Oortmarssen, laten zich voor dit project, naar aanleiding van de internationale dag tegen homo- en transfobie op vrijdag 17 mei, gedurende 48 uur vrijwillig opsluiten in een kooi aan de kunstberg. Daarmee willen ze solidariteit vragen voor alle HoLeBi's ter wereld wiens rechten nog dagdagelijks geschonden worden.

De mensenrechten van seksuele minderheden worden in vele landen nog steeds met de voeten getreden. Zo is homoseksualiteit in heel wat landen een strafbaar feit. Die straffen lopen uiteen van gevangenschap of marteling tot zelfs de doodstraf. Om dit onrecht aan te klagen laten twee jongeren zich op de Brusselse kunstberg gedurende 48 uur opsluiten in een kooi. Mensen die passeren kunnen zich solidair verklaren door een regenboogkleurig solidariteitslintje aan de kooi te hangen. Daarenboven willen Wel Jong Niet Hetero en OUTTV op deze manier ook politici en Europese instellingen wakker schudden. Van elke politieke partij werd dan ook één afgevaardigde uitgestuurd om het eerste lintje in hun partijkleur aan de kooi te hangen. Zo gaven onder meer Brussels schepen van Gelijke kansen Mohamed Ouriaghli, Lorin Parys, Helga Stevens, Johan Verstreken en staatssecretaris Bruno De Lille al het goeie voorbeeld.

Het idee om IDAHO – of International Day Against Homofobia - wat sterker in de kijker te zetten ontstond bij OUTTV, de lifestylezender van Nederland en België met gay-invalshoek. Daar hebben ze – naar aanleiding van hun 5-jarig bestaan – de actie 'Your lifestyle, Your freedom' lopen. Hiermee vragen ze aandacht voor plaatsen in de wereld waar persoonlijke vrijheid niet vanzelfsprekend is. Suzanne Scholtemeijer van OUTTV: "Wij leven in een land waar zelfs een zender als OUTTV zonder problemen kan bestaan. Toch moeten we onze zegeningen tellen en stil- staan bij de situatie van anderen. We bestaan intussen 5 jaar en willen niet alleen feest vieren. We willen stilstaan bij de vrijheden waarvan we hier mogen genieten, want wereldwijd zijn we helaas nog steeds een uitzondering".

Samen met HoLeBi-jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero gaan ze de strijd aan. Ook zij vinden dat er van wereldwijde homofobie vaker een punt moet worden gemaakt. "In ongeveer 80 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar, in 7 is er zelfs sprake van de doodstraf. Wij kun- nen en mogen zoiets niet tolereren. We hopen dat politici wat meer moed en durf gaan tonen in dit soort dossiers", zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. "In België bestrijden we homofobie, in heel wat andere landen bestrijdt men homoseksualiteit. Schrij- nend". Ook IGLYO – de internationale studentenorganisatie die opkomt voor rechten van HoLeBi's en transgenders – en Amnesty International ondersteunen deze actie.

De jongeren zijn te volgen via facebook op volgend adres:  https://www.facebook.com/coby17mei

bronnen: WelJongNietHetero.be / OUTTV
              

Wethouder wil Homorespect van paus en andere religieuze leiders


               
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es roept religieuze leiders over de hele wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van acceptatie van homo's, lesbiennes en transgenders.

"Zo lang de paus en de meeste moslimleiders homoseksualiteit niet accepteren als seksuele geaardheid, zullen miljoenen mensen geweld tegen homo's, lesbiennes en transgenders gerechtvaardigd vinden". Dat zei de wethouder diversiteit en integratie donderdag in Den Haag tijdens de eerste Europese conferentie over homo-emancipatie.

Wethouder van Es vertelde haar toehoorders op het congres ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie dat zelfs in Amsterdam homo's, lesbiennes en transgenders niet altijd hand in hand over straat kunnen zonder uitgejouwd te worden.

Hoewel de hoofdstad sinds begin jaren '80 actief beleid voert voor emancipatie van LGBT's (lesbians, gays, bisexuals en transgenders) en stren- ge antidiscriminatie- en antigeweldsprotocollen hanteert, staat de homo-emancipatie volgens de wethouder in Amsterdam vandaag de dag onder druk door machogedrag en religie. Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat voornamelijk jonge mannen zich schuldig maken aan geweld tegen homoseksuelen. "Ze voelen zich bedreigd door het idee dat andere mannen hen als seksobject zien".


bron: Algemeen Dagblad
       

Koningin Máxima bij aftrap Homocongres

Koningin Máxima zal donderdagavond de opening van het IDAHO-congres bijwonen in Den Haag. Op dit congres wordt door 700 deel- nemers uit binnen- en buitenland gekeken hoe de emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen (HoLeBi's) en Transgenders kan worden verbeterd, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

In aanloop naar de internationale dag tegen homofobie (IDAHO), aanstaande vrijdag, wordt donderdag het tweedaags congres afgetrapt in Den Haag. Het is de eerste keer dat het congres wordt gehouden.

Aangezien Nederland het gastland is, zal minister Jet Bussemaker van Emancipatie namens het kabinet als gastvrouw optreden. Zij opent het congres donderdagavond tijdens een diner in de Haagse Ridderzaal, waarbij koningin Máxima aanwezig is, met een speech.

Het is de bedoeling dat de deelnemers - van Europarlementariërs tot mensenrechtenverdedigers - van elkaar leren en samen kijken hoe de emancipatie van HoLeBi's en Transgenders kan verbeteren.

bron: BN de Stem
         

IDAHO: Koningin Máxima en rapportcijfers

In Den Haag zal vanavond niemand minder dan koningin Máxima de opening van het 'International Day Against Homophobia' congres bijwonen. Daar wordt door zevenhonderd deelnemers uit binnen- en buitenland gekeken hoe de homo-emancipatie kan worden ver- beterd. Dat mag ook wel, want slechts 5% van de homoleerlingen durft in het openbaar uit de kast te komen. Dat is één van de bevin- dingen uit het rapport met cijfers over homo-acceptatie van het SCP en EenVandaag dat vandaag is gepresenteerd.

Als je het rapport van SCP en het onderzoek van EenVandaag leest, zie je duidelijk dat er een probleem is met 'leren samenleven' met men- sen die een andere seksuele identiteit hebben en dat ook willen uiten. Dat blijkt al uit het feit dat er zo weinig homojongeren uit de kast durven te komen.

Mietjes moeten ze niet
Uit de rapporten blijkt dat 50-80% van de jongeren zich onzeker voelt over twee zoenende jongens of twee zoenende meisjes of dat afwijst. Slechts 5% van de homo- of lesboleerlingen durft in het openbaar uit de kast te komen. 56% van de jongeren hebben hun gedrag wel eens aan- gepast om negatieve reacties op hun geaardheid te voorkomen. "Bij dat laatste moeten we aan veel meer denken dan alleen aan zoenen in het openbaar", zegt Peter Dankmeijer, directeur van kenniscentrum EduDivers. "De opmerkingen van de scholieren maken glashelder dat afwijken van jongens- of meisjesachtig normgedrag tot grote weerstand leidt onder pubers. 'Mietjes' of 'manwijven' moeten ze niet".

EduDivers deed in januari steekproefsgewijs onderzoek naar homofobie en stereotype opvattingen over homoseksualiteit onder jongeren. Uit hun onderzoek bleek dat twee derde van de middelbare scholieren afstand houdt van homoseksuele medeleerlingen of zich onzeker voelt over contact met hen. 32% wil in de pauze niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten en slechts een derde vindt homoseksualiteit ‘een natuur- lijke seksuele oriëntatie’.

MijnID
Sinds december is voorlichting over seksuele diversiteit verplicht onderdeel van de kerndoelen geworden. Daarnaast is het Ministerie van OCW bezig met een plan om scholen te verplichten pesten gericht aan te pakken. Het probleem is dat scholen al een bomvol takenpakket hebben en niet zitten te wachten op nóg meer verplichtingen.

Daarom heeft EduDivers samen met haar partners in de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit de MijnID-campagne ontwikkeld, gericht op identiteitsontwikkeling bij kinderen en dan vooral de ontwikkeling van hun seksuele identiteit. Het doel is om MijnID-ambassadeurs te werven die zich sterk maken voor een veilig schoolklimaat met ruimte waarin ieder kind zichzelf kan zijn.

"Niet alleen 'mietje' of 'pot', maar ook 'homo' en 'lesbo' worden gebruikt om te schelden", zegt Dankmeijer. "Dat op zichzelf maakt ervoor uit- komen dat je homoseksueel bent tot een zeer beladen stap. En helemaal tijdens de puberteit, wanneer jongeren gierende hormonen hebben, onzeker zijn en vooral niet op willen vallen als 'abnormaal'. Juist dan moet de school er alle energie insteken om te zorgen dat deze kinderen leren hoe ze hier respectvol en veilig mee omgaan. Want, als iedereen 'gedwongen' wordt om gemiddeld te zijn, is er uiteindelijk voor niemand ruimte om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen".

bronnen: Gay.nl / EduDivers