Dit rode blokje beheerst sinds maandag de Amerikaanse sociale media. Als symbool voor 'huwelijkgelijkheid', gelijke rechten voor hetero- en homohuwelijken, is het al door duizenden Amerikanen verspreid. Door deze verspreiding en twee zaken waar het Ameri- kaanse Hooggerechtshof zich de komende tijd over buigt, laait de discussie over het homohuwelijk in de VS weer op.
"Wie draagt er morgen rood ?! Laat je steun voor huwelijkgelijkheid zien ... maak je profielfoto rood voor morgen." Het begon met een simpele post op Facebook van Human Rights Campaign (HRC), een organisatie die zich inzet voor gelijkheid voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. In minder dan 24 uur werd het nieuwe rode logo van HRC meer dan 100.000 keer gedeeld. **
Aanleiding voor de oproep van HRC zijn de twee homohuwelijk-gerelateerde zaken die dinsdag en woensdag voor het Hooggerechtshof kwamen. "Rood staat symbool voor liefde, en daar gaat het om in het huwelijk", legt woordvoerder Charlie Joughin uit aan MSNBC.com. "We willen men- sen de kans geven om hun steun voor huwelijkgelijkheid op een publieke en zichtbare manier te laten zien.
Zoenende Lady Liberty en Statue of Liberty
Dankzij beroemdheden als Beyoncé, George Takei en Martha Stewart, die het logo of een variant daarvan op hun sociale media plaatsten, ging de afbeelding viraal. Facebook en Twitter veranderden in een rode zee. Duizenden Amerikanen gebruiken het logo als profielfoto op Facebook of Twitter.
"We hadden nooit gedacht dat dit viraal zou gaan", vertelt Joughin. "Dus we zijn erg enthousiast. Maar belangrijker, we zijn blij dat de publieke steun voor huwelijkgelijkheid zo geweldig is geweest." Volgens Joughin hebben negen miljoen mensen het bericht van HRC op Facebook gezien.
Al snel doken er overal varianten van het logo op. Zo staan Bert en Ernie als 'twee vrienden' voor het logo, zegt zelfs internetfenomeen Grumpy Cat 'ja' tegen huwelijkgelijkheid en verving het biermerk Bud Light de twee streepjes door twee biertjes.
Zaak 1. Mogen deelstaten homohuwelijken verbieden ?!
Dinsdag startte de eerste zaak. Twee homostellen vechten een wetswijziging uit 2008 aan. Toen stemde de Californische bevolking in met een wetsvoorstel dat het huwelijk definieerde als een verbintenis tussen man en vrouw. Daarmee werd de eerdere goedkeuring van het homohuwe- lijk door het Hooggerechtshof in die staat ongedaan gemaakt.
Het gaat nu om de vraag of er een grondwettelijk recht bestaat op homohuwelijken waardoor deelstaten deze niet mogen verbieden. Als het Hof besluit dat deze wet ongrondwettig is, kan dat landelijk grote gevolgen hebben. Niet alleen Californië moet haar verbod op het homohuwelijk dan opgeven, ook de 37 andere staten waar het nu verboden is.
Zaak 2. Gelijke rechten voor hetero- en homohuwelijken
De tweede zaak, die woensdag begon, richt zich op de 'Defense of Marriage Act' (DOMA). Deze wet verbiedt de landelijke erkenning van huwe- lijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hierdoor hebben homoseksuele echtparen minder rechten op het vlak van sociale zekerheid en belastingaftrek. Lagere rechters hebben bepaald dat dit discriminatie is.
De specifieke zaak waarover het hof zich gaat uitspreken draait om de 83-jarige Edith Windsor. Haar echtgenote Thea overleed in 2009. Thea liet al haar bezittingen na aan Edith, die vervolgens een belastingaanslag van 363.000 dollar kreeg voorgeschoteld. Als Thea een Theo was ge- weest, had Edith geen erfbelasting moeten betalen. Een rechtbank en een hof van beroep in New York bepaalden eerder dat DOMA Edith het recht op gelijke bescherming ontzegt.
De rechters beslissen waarschijnlijk in juni over beide zaken.
Amerika lijkt klaar voor landelijke invoering homohuwelijk
Volgens een peiling van het Pew Research Center half maart is 49 procent van de Amerikanen voor landelijke invoering van het homohuwelijk en 44 procent tegen. Tien jaar geleden was nog 58 procent tegen en 33 procent voor. Steeds meer politici spreken zich uit voor het homohuwe- lijk. Ook president Barack Obama is voor. Momenteel hebben negen staten het homohuwelijk ingevoerd, enkele staten volgen binnenkort.
** Er staan al 'tig' foto's van het 'rode logo' online. Enkele zijn bij elkaar gezet in een slideshow op de HRC's Flickr Page. Bekijk ze: HIER !!
bronnen: Trouw.nl / HRC's Flickr Page