donderdag 28 maart 2013

Homohuwelijk | President 'Barack Obama': "Sterke basis voor Open Huwelijk"

"Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich deze week twee keer boog over zaken rond het opengestelde huwelijk", zei president Barack Obama in een interview dat hij denkt dat er een 'sterke basis' is voor het openstellen van het huwelijk, en de voordelen die het met zich meebrengt.

In een interview met Univision weigerde Obama een voorspelling over de mogelijke uitkomst van de hoorzittingen, maar hij zei wel dat hij denkt dat grondwettelijk gelijke rechten aan homokoppels moeten worden geboden.

"Ik voorspel nooit wat het hof zal doen", zei de president. "Maar ik gaf ooit les over de grondwet en er is zeker een sterke basis om vast te stellen dat in deze tijd – met wat we nu weten en alle veranderingen die plaatsvinden in staten door het hele land – homokoppels eerlijk moeten worden behandeld en gelijke rechten moeten hebben".

In een tweede interview met Telemundo zei Obama: "Ik vind het niet alleen goed en eerlijk, maar ook consistent met onze grondwet om homo- koppels te erkennen. Het betekent niet dat iedereen het met deze zaak eens moet zijn op basis van een religieus standpunt. Wel betekent het dat het belangrijk voor ons is om te onthouden dat we een natie zijn waar iedereen gelijk is voor de wet".

Het Amerikaanse Hooggerechtshof hield dinsdag en woensdag hoorzittingen over Proposition 8, het Californische verbod op het opengestelde huwelijk, en de Defense of Marriage Act, de federale wet die stelt dat het huwelijk voor één man en één vrouw bestemd is.

Na het aanhoren van de argumenten voor en tegen kan het Hof bepalen om het federale verbod in stand te houden, het alleen in Californië te ontkrachten of het verbod op het open huwelijk in alle staten op te heffen. Er is ook een mogelijkheid dat het Hof zal beslissen om geen uit- spraak te doen over de zaak, waardoor het verbod hoe dat ook blijft bestaan. De uitspraak wordt in juli verwacht.

bronnen: GayKrant.nl / Univision / Telemundo