zondag 24 maart 2013

Inval bij Russische Homo-organisaties


In het Russische Sint Petersburg zijn afgelopen donderdag de hoofdkantoren van twee homo-organisaties door de overheid bezocht en gecontroleerd. Ambtenaren van onder meer het Ministerie van Justitie doorzochten zowel het bureau van homorechtenorganisatie 'Coming-out' als het hoofdbureau van homofilmfestival 'Side by Side'. Ruim zes uur werden alle aanwezige documenten doorzocht en moesten de aanwezige vrijwilligers vragen beantwoorden.

Volgens de Russische autoriteiten maakt de doorzoeking deel uit van de landelijke inspectie van zo'n 2000 organisaties die niet aan de regering zijn gelieerd. Vertegenwoordigers van de organisaties, die in sommige gevallen kritisch zijn naar de huidige regering, laten weten dat de "razzia bedoeld is om te intimideren en indien mogelijk kritische organisaties de mond te snoeren door ze te verbieden".

Of dit ook geldt voor de homo-organisaties die gecontroleerd zijn is niet duidelijk. Wel insinueert homorechtenorganisatie 'Coming-out' dat de inval het gevolg zou kunnen zijn van de nieuwe anti-homowet die in Rusland binnenkort van kracht wordt.

Omdat niet alle vragen tijdens de inval beantwoord konden worden hebben de twee homo-organisaties tot dinsdag de tijd om duidelijkheid te geven. Indien dit niet lukt lopen de organisaties het risico door de Russische overheid verboden te worden.

bron: GaySite.nl