donderdag 28 maart 2013

België | HoLeBi-discriminatie in de pleegzorg voor Vandeurzen geen probleem

In de commissie Welzijn ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel (Open Vld), de minister van Welzijn over het ver- zoek van de Turkse overheid en Turkse ouders om homoseksuele pleegouders te mijden bij de plaatsing van Turkse kinderen in de pleegzorg. De vzw Opvang had immers in de media laten verstaan hierin geen enkel probleem te zien.

In een interview (De Morgen van 20 april) gaf de directeur van de vzw Opvang, dhr. Johan Vandersypt, onomwonden toe rekening te houden met de vraag van Turkije om rekening te houden met culturele en religieuze 'gevoeligheden'. Ook minister Vandeurzen ziet hier geen graten in. Hij stelde dat het belang van het kind en de 'morele ontwikkeling' ervan centraal moeten staan.

Ann Brusseel: "Als lid van de commissie Gelijke Kansen ben ik verbolgen over de reactie van de minister van Welzijn. Uiteraard moet het belang van het kind centraal staan, maar dat gaat voor mij om goede zorgen, onderwijs, een warm nest, etc., niet over religieuze dogma's".

"Vandeurzen verwart hier duidelijk het belang van het kind met de levensbeschouwelijke belangen van de biologische ouders. Bovendien vind
ik het pijnlijk vast te moeten stellen dat de Vlaamse regering jaarlijks plannen opmaakt en geld uittrekt voor de strijd tegen discriminatie van HoLeBi's, maar wanneer zich daadwerkelijk en openlijk gevallen van discriminatie voordoen, de kop in het zand steekt".

Het opvangprobleem is zeker niet opgelost. De Vlaamse Regering wil dus wel rekening houden met Turkse eisen, maar Vandeurzen gaf toe geen zicht te hebben op het aantal pleegouders van Turkse origine die aan de criteria voor pleegzorg voldoen. Naast de struisvogelpolitiek blijkt men dus ook geen efficiënte aanpak te hanteren voor dit fenomeen.

Ann Brusseel: "Ik zal minister Smet, bevoegd voor Gelijke Kansen ook over dit onderwerp ondervragen en ben benieuwd of hij het eens is met de stelling van zijn collega Vandeurzen en of hij ook geen problemen ziet in het mijden van homoseksuele pleegouders".

bronnen: GayLive.be / De Morgen