zondag 13 januari 2013

Honderdduizenden in Parijs protesteren tegen Homohuwelijk


In  Parijs hebben zondagmiddag honderdduizenden mensen geprotesteerd tegen het plan van de overheid het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Ook zijn de betogers tegen het voornemen van de regering om homo-paren kinderen te laten adopteren.

De protestmarsen begonnen op drie verschillende punten in de stad en kwamen uiteindelijk samen bij de Eiffeltoren. De demonstranten kwamen met speciale bussen en treinen vanuit het hele land naar de hoofdstad. De demonstratie was een van de grootste in Parijs sinds jaren. Volgens de organisatie waren er 800.000 deelnemers, maar de politie hield het op 340.000.

Aan de betoging doen groepen van allerlei pluimage mee, zoals katholieke groeperingen, conservatieve politici, leden van het extreem-rechts Nationaal Front en diverse moslimgroepen. Ook veel kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders liepen mee, onder wie de aartsbisschop van Parijs. Ruim 2000 burgemeesters hadden een petitie getekend, omdat ze er niets voor voelen om een homostel in de echt te verbinden.

De socialistische president François Hollande beloofde voor de verkiezingen het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Volgens peilingen heeft hij daarmee 61 procent van de Fransen achter zich. Maar zijn plan om homostellen ook kinderen te laten adopteren, is voor velen een brug te ver. 48 procent van het volk vindt dat homoparen beslist geen kinderen zouden mogen adopteren. Vooral op het platteland bestaat veel weerstand tegen Hollande's plannen. Veel betogers toonden zich voorstander van het traditionele gezin.

De manifestatie wordt geleid door een cabaretière die zich Frigide Barjot (50) noemt. Zij zei in actie te zijn gekomen vóór de rechten van kinderen en niet tégen homoseksuelen.

Het kantoor van Hollande liet weten dat de opkomst 'substantieel' was, maar zei dat dit de plannen voor invoer van het homohuwelijk niet zal veranderen.

bronnen: Algemeen Dagblad / France 24


Franse Homohaters gaan weer de straat op

Een gelegenheidscoalitie van rechtse politici, conservatieven en religieuzen gaat vandaag in de Franse hoofdstad Parijs opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de aanstaande openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Het is een van de laatste publieke protesten van deze groep, want naar verwachting zal het parlement zich deze maand over de wetsvoor- stellen van president Hollande's regering buigen. De demonstranten zeggen niets tegen homo's te hebben, maar op te komen voor de rechten van kinderen.

Het is de bedoeling dat volgend weekend de voorstanders van openstelling de straat opgaan. Uit een opinie-onderzoek blijkt overigens dat meer dan 60 procent van de Fransen openstelling steunt.

De plannen van Hollande zijn deze week aangepast: lesbische koppels krijgen geen medische hulp voor kunstmatige inseminatie. Inmiddels blijkt dat dit een holle maatregel is: uit onderzoek kwam naar voren dat duizenden Franse lesbiënnes naar België gaan om zich te laten bevruchten.

bron: GayKrant.nl

Zie ook de Artikelen van de NOS met Audio- en Videofragmenten:    Frans Protest tegen Homohuwelijk    50 % is tegen Homohuwelijk

bron: NOS.nl