vrijdag 25 januari 2013

SVGK: Rutte geef Poetin gele kaart

De Stichting Vrienden van de Gay Krant, SVGK, is een online petitie gestart om het kabinet Rutte te verzoeken de Russische president Poetin bij zijn bezoek aan ons land in april een gele kaart te geven inzake zijn homofobe beleid.

Homo's in Rusland krijgen het steeds zwaarder. Vandaag zal het parlement, de Doema, besluiten dat publiciteit over homoseksualiteit strafbaar wordt, het leger kleineert homoseksuele rekruten.

Nederland heeft een reputatie op het gebied van homorechten. Het stelde - mede na een 16 jaar lange lobby van de SVGK - als eerste het burgerlijk huwelijk open voor paren van gelijk geslacht.

Daarom roept de SVGK de regering op om president Poetin er op te wijzen ook zijn homo- en lesbische inwoners met respect te behandelen en hun mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, te eerbiedigen.

Steun deze petitie en teken hem door HIER te klikken. Stuur dit bericht ook door aan al je vrienden, ook die op Facebook, Hyves of Twitter.

bron: GayKrant.nl


Russisch parlement stemt in met Anti-Homowet


De Russische Tweede Kamer, de Staatsdoema, heeft in de eerste lezing een wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar maakt, aangenomen. Een ruime meerderheid van 388 Kamerleden stemde voor. Er zullen nog twee stemmingen volgen, voordat de wet aan de Eerste Kamer wordt voorgelegd.

Personen die zich schuldig maken aan 'homopropaganda', kunnen door de wet een boete van 5000 roebel (124 euro) krijgen. Volksvertegenwoordigers moeten het tienvoudige betalen. Voor instellingen en organisaties geldt een boete van 500.000 roebel (12.400 euro). Een soortgelijke wet was al van kracht in negen Russische regio's, waaronder de stad Sint-Petersburg.


De Staatsdoema telt 450 leden, waarvan 238 zetels in handen zijn van Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin. Slechts 1 persoon stemde tegen. Jelena Mizoelina, hoofd van de commissie voor familie, vrouwen en kinderen, denkt dat de wet nog voor de zomer kan worden ingevoerd.

De politie arresteerde vrijdag 20 mensen die voor het parlement wilden protesteren tegen de wet. Naar verluidt waren de actievoerders van plan een 'kiss-in' te organiseren, een protest waarbij mannen elkaar zoenen, iets wat volgens de nieuwe wet een boete kan opleveren. Gelovige christenen zouden rotte eieren naar de activisten hebben gegooid. Dinsdag was er ook een protest waarbij voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist gingen.
 
bron: Algemeen Dagblad
  

Arrestaties bij protest Homobeweging Rusland


De Russische politie heeft vrijdag bij het gebouw van de Staatsdoema in Moskou twintig homorechtenactivisten en militante orthodox-christenen opgepakt. In het gebouw sprak de Staatsdoema zijn steun uit voor een wet die 'homoseksuele propaganda' verbiedt.

De Staatsdoema schaarde zich met één stem tegen, één onthouding en 388 stemmen voor achter een wet die het verbiedt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, worden ook in de ban gedaan. Homo's die elkaar in het openbaar zoenen kunnen rekenen op een forse boete. Er volgen nog twee lezingen van de wet, waarna deze naar president Vladimir Poetin wordt gestuurd om te worden ondertekend.

Eerder op de dag verzamelden zich enkele tientallen betogers bij het gebouw van de Staatsdoema om tegen de wet te protesteren. Militante orthodox-christenen kwamen ook op de betoging af en vielen de demonstranten aan en bekogelden ze met eieren. De politie kwam weliswaar tussenbeide, maar arresteerde vooral de homorechtenactivisten.

Voorstanders van de wet menen dat minderjarigen moeten worden beschermd tegen 'homoseksuele propaganda', omdat jongeren niet in staat zijn deze informatie goed af te kunnen wegen. Bekende Russen en de Russisch-orthodoxe kerk juichen de nieuwe wet toe.

bron: FokNieuws.nl