zaterdag 26 januari 2013

Franse Homo's opnieuw de straat op


Morgen, zondag 27 januari, zullen vele duizenden HoLeBi's en hun vrienden opnieuw in Parijs de straat opgaan om steun te betuigen aan de regeringsplannen om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

Twee weken terug was er een tegendemonstratie van Conservatieven, Katholieken, Moslims en Neo-Fascisten die tegen de voorstellen van president Hollande zijn.

Nu roepen alle homobewegingen in Frankrijk iedereen op om hun solidariteit te tonen.

Komende week zal naar verwachting de Assemblée Nationale zich buigen over de plannen tot openstelling.

bron: GayKrant.nl


Ook Belgische HoLebi-jongeren betogen voor Frans Homohuwelijk in Parijs

De Belgische HoLebi-jongeren organisaties 'Wel Jong Niet Hetero' en 'CHEFF' trekken aanstaande zondag gezamelijk naar Parijs om te betogen voor de openstelling van het homohuwelijk in Frankrijk.

Op 13 januari kwamen maar liefst 350.000 mensen de straat op om zich te verzetten tegen de openstelling van het huwelijks - en adoptierecht voor  HoLebi's. Een wetsvoorstel van de Franse president Hollande zorgt ervoor dat het toekennen van deze rechten aan HoLebi's voor hen akelig dichtbij komt.

Zowel in binnen- als buitenland heeft het land van vrijheid, gelijkheid en broederschap af te rekenen met heel wat protest tegen de plannen van de regering. Hollande houdt voet bij stuk en zet door. Toch roept de Franse LGBT-beweging op om aanstaande zondag nogmaals te verenigen als reactie op die massale tegenbetoging. 'Wel Jong Niet Hetero' toont zich samen met haar Waalse tegenhanger, 'CHEFF', solidair en trekt mee de straat op 'Pour L'Égalité'.

"Het is bijna surreëel," zeg Michiel Vanackere, woordvoerder van 'Wel Jong Niet Hetero'. "Had ik een vijftiental kilometer verder gewoond van mijn thuisbasis Kortrijk dan zou ik tot op vandaag niet met mijn vriend kunnen trouwen, laat staan kinderen adopteren." Dat niet iedereen zich kan vinden in het homohuwelijk valt nog ergens te begrijpen, maar dat in een westers land als Frankrijk er daadwerkelijk meer dan 350.000 op de been werden gebracht tart ieders verbeelding. "Zelfs homo's en hetero's die al dat activisme en de bewegingsgedachte vaak overbodig vinden, reageerden diep verontwaardigd," vult Michiel aan.

Waarom dan toch betogen?
Hollande liet al weten zijn plannen verder te zetten, het huwelijk komt er. Waarschijnlijk worden de wetten nog eind deze maand gestemd. "En toch blijft op straat komen heel belangrijk", aldus Michiel. "We hebben vaak de gewoonte om ons te verstoppen achter wetten, maar die zijn - en België is daar een goed voorbeeld van - niet steeds representatief voor een soms heersende mentaliteit. Als bepaalde groepen zich agressief en kwetsend uitlaten, moeten we blijven reageren en duidelijk maken dat we dat gedrag of die uitspraken gewoon niet pikken, ook al staat de wet op dat moment aan onze kant," verklaart hij nog.

Bepaalde geloofsinstituten hypocriet en ware 'Pain in the Ass'
Ondermeer de paus riep in zijn nieuwjaarstoespraak op tot blijvend verzet. Hij sprak van een bedreiging voor de mensheid zowaar zelfs de wereldvrede. "Instituten als de katholieke kerk - maar tevens die van andere geloofsgemeenschappen - zijn niet enkel voor ons maar ook voor heel wat gelovigen zelf een doorn in het oog", aldus Michiel. "Een instituut dat qua aandeel homoseksuelen het gemiddelde van 1 op 10 ver over- stijgt zou beter stoppen met die hypocrisie, afstand nemen van de ivoren toren waar ze in leven en zich gedragen naar de realiteit."

"Voor ons is het simpel", concludeert Michiel, "ieder land dat weigert het homohuwelijk in te voeren maakt zich schuldig aan discriminatie en schendt daarmee bepaalde mensenrechtenverdragen die ze zelf met grote tamtam mee ondertekenden. Zondag is voor ons meer dan een beto- ging in en voor Frankrijk. We komen op straat tegen alle kortzichtige landen waar HoLeBi's anno 2013 nog gediscrimineerd worden. De overgrote meerderheid dus."

bron: GayLive.be