maandag 21 januari 2013

Belgisch protest tegen Russische Homofobie

Morgenmiddag om 12 uur zullen verschillende Belgische LHBT-organistaties en bondgenoten betogen voor de Russische ambassade. De Russische Federatie staat op het punt een wet goed te keuren die 'homoseksuele propaganda' op national niveau zou verbieden. Een gelijksoortige maatregel werd vorig jaar in Sint-Petersburg goedgekeurd. 

Deze nieuwe wet waarover op 22 januari gestemd wordt in de Doema kan boetes tot € 12.000 en zelfs gevangenisstraffen opleggen aan LHBT-organisaties "die aan propaganda doen". Het werk van die organisaties wordt dus gecensureerd.

Er wordt hiermee ook een einde gemaakt aan antidiscriminatiecampagnes, aan HIV-preventieprojecten, een einde aan elk debat – ook op scholen – over LHBT-rechten, of zelfs een kus in het openbaar. Dit is een ernstige schending van de mensenrechten en opent de deuren voor legimitisering van homo- en transfobe agressies.

Gezien de vele homofobe aanvallen in Rusland en de schendingen van de vrijheid van meningsuiting die de Pussy Riot en vele journalisten ondergaan, komt de Belgische homobeweging in actie na een internationale oproep van Russische LHBT-organisaties, opdat dit wetsvoorstel geen realiteit wordt.

De manifestatie wordt onder meer ondersteund door Çavaria, het Regenbooghuis, Arc-En-Ciel Wallonië, Outrage!, Wel Jong Niet Hetero, Alliàge, Hollaback! Brussels, HVV Het Vermoeden, les CHEFF, All Out, LaLucarne, Warning Brussels! en ABVV Brussel.

bron: GayKrant.nl