dinsdag 22 januari 2013

Obama pleit voor Homorechten en Aanpak Klimaatverandering


De Amerikaanse president Barack Obama verraste vandaag zijn toehoorders door zich in zijn inaugurele rede expliciet uit te spreken voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Een andere opvallend aspect aan zijn toesprak was de ruime aandacht voor de gevaren van klimaatverandering.

Obama sprak de honderdduizenden toeschouwers voor het Capitool in Washington toe, nadat hij was beëdigd voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten.  

De '44ste president' benadrukte in zijn toespraak dat 'Amerika's reis nog niet is voltooid'. Dat deed hij in één van zijn karakteristieke opsommingen. Zo moeten vrouwen evenveel verdienen als mannen en moeten homoseksuelen door de wet net zo worden behandeld als ieder ander. 'Want als we echt allemaal gelijk zijn geschapen, dan moet zeker de liefde de we voor elkaar voelen gelijk zijn.' Daarmee sprak Obama expliciet zijn steun uit voor het homohuwelijk. Dat deed hij al eerder, maar niet eerder werden homorechten gememoreerd in een inaugurele speech van een Amerikaanse president. De speech werd door analisten al meteen 'historisch' genoemd.

Op een ander moment noemde Obama de Stonewall-rellen als een belangrijk moment in de burgerrechtenbeweging. Bij die rellen reageerden bezoekers van een homobar in New York fel op beledigingen van het politiekorps. Het wordt gezien als een waterscheiding in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Hij plaatste de strijd voor homorechten in de lijn van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King en stelde zo dat homorechten burgerrechten zijn.

Klimaatverandering
Obama ging ook uitgebreid in op het belang van de strijd tegen klimaatverandering. Volgens de nieuw ingezworen president kunnen de Amerikanen het tegenover hun kinderen niet maken om te doen alsof klimaatverandering niet bestaat. Het wetenschappelijke bewijs ervoor is 'overweldigend', aldus Obama. 'Het pad naar duurzame energiebronnen zal lang zijn en soms moeilijk. Maar Amerika kan zich niet verzetten tegen deze overgang; we zullen moeten leiden.'

Grondwet
De Toespraak van Obama kende de patriottische toon van een Amerikaanse inauguratiespeech. Zo begon hij met uitgebreide citaten uit de Amerikaanse grondwet, en sprak hij over de noodzaak om de teksten van eeuwen geleden deze dagen nog relevant te laten zijn. 'Vrijheid is een gift van God, maar het is aan mensen deze te waarborgen.'

Volgens Obama geloven Amerikanen niet 'dat vrijheid gereserveerd is voor de mazzelaars, of geluk voor maar weinigen'. Bovendien: Amerika kan niet slagen als een steeds kleiner wordende groep het goed doet, terwijl een groeiende groep het steeds moeilijker krijgt, aldus Obama.

Delen van zijn speech waren ook bedoeld voor de Democraten en de Republikeinen in het Amerikaanse congres, die hopeloos verdeeld zijn over enkele essentiële politieke vraagstukken. 'We moeten nu beslissingen nemen en kunnen ons geen vertraging permitteren. En ook mogen we drama niet verwarren met politiek, of elkaar verwijten maken voor een rationeel debat. We moeten handelen, zelfs als we weten dat ons handelen niet perfect is.'

Democratieën
Ook zei Obama dat een 'decennium van oorlog nu ten einde komt'.  Daarmee doelde hij op de oorlogen in Irak en Afghanistan, waar de Ameri- kaanse troepen zich al uit hebben teruggetrokken of zich zullen terugtrekken.

Obama beloofde dat de VS wereldwijd democratieën zal steunen 'van Afrika tot Azië, van de Amerika's tot het Midden-Oosten'. Dat doet de VS vanwege zijn belangen, maar ook 'omdat ons geweten ons noopt tot handelen namens diegenen die naar vrijheid verlangen.' Tolerantie en kansen, menselijke waardigheid en gerechtigheid moeten constant worden bevorderd, aldus Obama.

Tegelijkertijd zullen de Verenigde Staten 'de moed tonen om de geschillen met andere landen vreedzaam proberen op te lossen'. Dat laat onverlet dat de Amerikaanse troepen 'ongeëvenaard zijn in kunde en moed' en dat de VS de eigen inwoners en de waarden zal verdedigen 'met de kracht van wapens en volgens de wet'.

bron: Volkskrant.nl