woensdag 23 januari 2013

België: Meer Homo-paren adopteren


In België zit binnenlandse adoptie door homo- en lesbische paren in de lift. Vorig jaar werd bijna de helft van de binnenlandse adoptiekinderen geadopteerd door een koppel van gelijk geslacht. In 2011 was dat maar een kwart. Het totaal aantal adopties daalt wel. 

Van de 30 Belgische adoptiekinderen kwamen er vorig jaar 14 terecht bij gay-ouders. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Adoptie. In 2011 ging het nog maar om 6 van de 25 geadopteerde kinderen. Homo-adoptie is er mogelijk sinds 2006, maar bleef lang niet zichtbaar in de cijfers.

"De trend is eigenlijk heel langzaam op gang gekomen", zegt Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van Den Berghe. "In de eerste jaren was er een beperkt aantal adopties door homo- en lesbische ouders. Deze koppels moeten natuurlijk ook gewoon de procedure doorlopen en komen dan op een wachtlijst terecht. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal adopties pas na enkele jaren op gang is gekomen."

bronnen: GayKrant.nl / VRT Nieuws
  

Steeds meer adopties door HoLeBi-koppels

Vorig jaar werden veertien Belgische kinderen geadopteerd door een homo of lesbisch koppel. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Adoptie. In totaal werden er 30 Belgische kinderen geadopteerd.

Dit is een opmerkelijke stijging in vergelijking met 2011 toen er slechts 6 kinderen door een homo of lesbisch koppel werd geadopteerd.

Het feit dat adopties door HoLeBi-koppels nu in de lift zit is te verklaren door de lange procedure die alle koppels die kinderen wensen te adopteren moeten doorlopen. Sinds 2006 kunnen HoLeBi's in ons land kinderen adopteren

Het totale aantal adopties daalt wel en dat is vooral te wijten aan het teruglopende aantal buitenlandse adopties. Geen enkel kind dat uit het buitenland komt wordt geadopteerd door HoLeBi's.

"Er zijn wel enkele landen die adopties door homo's mogelijk maken. Maar dat zijn geen vaak Europese landen maar geen herkomstlanden", aldus Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van Den Berghe in Leyers Laat.

bron: GayLive.be / Leyers Laat