zaterdag 13 april 2013

Tilburg is niet alleen Roze op Maandag


                       
INTERVIEW - Het Tilburgse Embrace Pink bestond woensdag precies zeven en een half jaar. Directeur Giovanni Tamo (32) richtte de homobelangenorganisatie op als afsplitsing van het lokale COC. Inmiddels werken er al zo’n zeventig vrijwilligers voor de vereniging. "We hebben een klein kantoortje, maar zijn groot in wat we doen".

"Toen ik op mijn zestiende uit de kast kwam, kon ik terecht bij een praatgroep voor leeftijdsgenoten bij het COC in Tilburg", vertelt Giovanni Tamo, directeur van Embrace Pink. "Ik wilde andere homo's leren kennen om alles mee te ontdekken, te stappen en misschien ook wel een vriendje te vinden", gniffelt hij.

"Dat vond ik heel gezellig en daar heb ik veel aan gehad. Maar het was een heel vies gebouwtje. Ik trok een keer een kast open en alles sode- mieterde eruit. Er was geen fatsoenlijke administratie en als ik vroeg naar voorlichtingen omdat ik dat miste op school, werd daar eigenlijk geen aandacht aan besteed. Daar ergerde ik me heel erg aan. Dan kun je twee dingen doen: kritisch langs de zijlijn staan of je kunt je ervoor inzetten". Giovanni koos voor het tweede en bokste om van het oubollige imago van COC Tilburg af te komen.

"Er zaten hele leuke jaren tussen. De afdeling floreerde en ik was binnen no-time voorzitter omdat er te weinig vrijwilligers waren. Alles wat ik deed realiseerde dus vooruitgang voor de vereniging". Dat hield hij vol tot 2005. Toen besloot hij om zijn eigen organisatie op te richten, wat het begin van Embrace Pink betekende.

Embrace Pink
Sinds Giovanni zich in 1997 inzette voor de homogemeenschap kreeg hij veel te maken met discriminatie. "Ik heb zelf een aantal jaren op een roze oma-fiets gefietst. Niet omdat ik daarmee wilde provoceren maar gewoon omdat ik dat een leuke kleur vond. Ik was bijna elke dag slacht- offer van op z'n minst schelden, alleen om die fiets. Dan maakt het niet uit of ik homo of hetero ben. Zo veel vooroordelen zitten er nog in de samenleving. Onwetendheid, angst, jaloezie en haat".

Ook bij Embrace Pink komen veel bezoekers die te maken hebben met discriminatie om hun geaardheid. "Iemand kreeg een tijdje terug een steen door een ruit van zijn huis gegooid", vertelt de directeur. "Hij had het ongeluk homo te zijn en de achternaam Gay te hebben".

Een van de meest schrijnende gevallen bij Embrace Pink was een moslimjongen die met een koffer op de stoep van het kantoor stond. "Betrapt op het kijken van homoporno en door zijn ouders gelijk uit huis geschopt. Hij was minderjarig en kon nergens anders naartoe".

"Er melden zich vijftig tot honderd mensen per jaar met meldingen van discriminatie", zegt Giovanni. "Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog een veel grotere groep is die daar geen melding van maakt. Niet bij ons, de politie of een antidiscriminatiebureau. Die denken dat aangifte geen zin heeft, of dat het erbij hoort".

Klussende burgemeester
In het kader kwam van 'NL Doet' van het Oranjefonds, kwam het Tilburgse college van Burgemeester en Wethouders op 15 maart een nieuwe vloer leggen in het kantoor van Embrace Pink. "Hij glimt nog van geluk, prachtig !! Tilburg is de zesde stad van Nederland, maar een dorp als het op homoseksualiteit aankomt. Daarom vinden we het belangrijk om veel contact te houden burgemeester en wethouders", zegt Giovanni. "Nu kwam de burgemeester, in z'n oude kloffie, met álle wethouders een klus klaren. We hielden er rekening mee dat ze alleen met een oud stukje hout een foto zouden maken en weer weg zouden gaan, maar ze zijn doorgegaan tot de hele oude vloer eruit lag".

"Ze kozen zelf voor ons als hun goede doel. Ik vind dat een groot signaal waarmee ze aangeven dat Tilburg niet alleen roze is op Roze Maandag – wanneer er voor de stad veel geld te vangen valt – maar een organisatie als de onze ook van harte ondersteunen".

Zelf heeft Giovanni niet de behoefte om de politiek in te gaan. "Ik heb het ooit wel overwogen, maar ik zou me kapot frustreren aan een aantal zaken en ik denk dat dat niet goed is voor mijn hart", lacht hij. "Ik zet me liever in voor een maatschappelijke zaak waarbij links, rechts, jong en oud samenwerken".

Embrace Pink biedt support aan iedereen die homo, lesbisch, bi of transgender is, en de hetero's in hun omgeving – telefonisch, via internet en met groepen. Zo organiseren ze jaarlijks een summercamp en heel veel losse evenementen en activiteiten. Daarnaast is voorlichting één van hun belangrijkste pijlers. Niet alleen ouderwets voor de klas staan, maar ook aan teams van jongerenwerkers, agenten, mensen die werken in asielzoekerscentra, verzorgings- en verpleeghuizen, etc. Van een simpele lezing tot een intensieve training.

Juliette van der Smitte

bron: GayKrant.nl
   

Evenementenseizoen van Embrace Pink van start ... doe jij ook mee ?!


Hoewel het mooie weer nog even op zich laat wachten, is Embrace Pink klaar voor een lente en zomer vol activiteiten en evenemen- ten. Doe je mee ?!

Op zondag 30 juni a.s. doen we bijvoorbeeld weer mee met de 'T-Parade'. Deze Tilburgse multiculturele parade biedt een toneel aan de culturele diversiteit die binnen Tilburg leeft. Deze middag kunnen alle culturele groepen zich van 13.00 tot 16.00 uur presenteren met een praalwagen en/of loopgroep om zo de saamhorigheid in de stad en de zichtbaarheid te vergroten. Wij zijn voor het 6e jaar vertegenwoordigd en dit jaar met het motto: "Liefde verbindt alle culturen".

Wie zegt dat homo's niet kunnen klussen ?!  Bouw mee aan onze praalwagen !!
Het is altijd een hoop geklus en getimmer aan onze praalwagen, waarbij jouw hulp van harte welkom is. Voor het eerst hebben we ook gekozen om de loopgroep uit te breiden met een dansje en een leuke interactieve verrassing door middel van Free Hugs voor het publiek.

Waarom we het zo belangrijk vinden om mee te doen als organisatie die staat voor de rechten en ondersteuning van homo's, lesbo's, bi's en transgenders is al volgt: "We willen de maatschappij (jong/oud, allochtoon/autochtoon, iedereen) laten zien dat homoseksualiteit geen besmet- telijke ziekte is of een bevlieging, maar dat het ook een vorm van diversiteit is. Seksuele diversiteit wel te verstaan. We willen uitdragen dat liefde van iedereen is, van alle tijden en alle culturen. We zijn bovenal mens en willen de verbinding aangaan van mens tot mens.

Natuurlijk vinden we het ook heel erg leuk om met een team van vrijwillige medewerk(st)ers en bezoekers aan de praalwagen en loopgroep te werken om deze ludiek vorm te geven en zo de saamhorigheid binnen de groep te vergroten", aldus Lindsay Couweleers, teamleidster bij Embrace Pink. Zin gekregen ?! Geef je dan snel op via: info@embracepink.nl o.v.v. inschrijving T-Parade. Dan geven wij jou de extra informatie die je nodig hebt !! We hopen er met een grote groep enthousiaste mensen een leuke dag van te maken.

Herdenken is belangrijk !!  4 mei: Dodenherdenking
Embrace Pink is jaarlijks vertegenwoordigd bij de Tilburgse dodenherdenking op 4 mei waar we 'n hartvormige krans zullen leggen ter nage- dachtenis aan allen die wanneer dan ook en waar ook ter wereld vielen voor onze vrijheid. Vind je herdenken net zo belangrijk als wij ?! Sluit je dan aan. Mail voor info naar: info@embracepink.nl

Roze Maandag Tilburg op 22 juli 2013
Een niet minder belangrijk, maar 'vrolijker' evenement is natuurlijk Roze Maandag op 22 juli. Wil je meedoen met de 'special' die Embrace Pink dit jaar aan deze knalroze dag toevoegt ?! Mail ook dan naar: info@embracepink.nl o.v.v. inschrijving Roze Maandag Tilburg.

Voor meer informatie ... ga naar de website van:  Embrace Pink

bron: Embrace Pink