woensdag 10 april 2013

Franse Senaat keurt Homohuwelijk goed


                 
Met 179 stemmen voor en 157 stemmen tegen heeft de Franse Senaat dinsdag het eerste artikel van het wetsontwerp over het homo- huwelijk goedgekeurd. Het gaat om het belangrijkste artikel, dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht.

In Frankrijk woedt al maanden een strijd om het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Tegenwoordig kunnen ze in Frankrijk net als heterosek- suele koppels een 'Pacte civil de solidarité' (Pacs) sluiten. Het homohuwelijk gaat verder dan het samenwoningscontract. Vooral het nieuwe adoptierecht, waarover de Senaat nog moet stemmen, zorgt al maanden voor een hevige controverse.

Tegenstanders
Tegen het plan zijn vooral de katholieke kerk en de conservatieve oppositie gekant. Eind maart hadden zich meer dan 300.000 tegenstanders van het wetsvoorstel in Parijs op straat verzameld. Eerder vonden in het hele land al meer betogingen plaats. Ook de voorstanders van het homohuwelijk en het adoptierecht hadden honderdduizenden mensen gemobiliseerd.

bron: Algemeen Dagblad
         

Ook Frankrijk krijgt Homohuwelijk

Dinsdagavond twintig minuten voor middennacht was het dan eindelijk zo ver. De Franse Senaat heeft, met 179 stemmen voor en 157 stemmen tegen, het eerste artikel van het wetsontwerp over het homohuwelijk goedgekeurd. Het gaat om het belangrijkste artikel, dat het huwelijk open stelt voor mensen van hetzelfde geslacht.

In het artikel staat niet meer dat een huwelijk gesloten wordt tussen man en vrouw maar dat het huwelijk aangegaan kan worden tussen twee personen van verschillend of het zelfde geslacht. Voor de stemming ging een dagenlange discussie vooraf en het einddebat dinsdag duurde maar liefst tien uur.

De stemming dinsdagavond was de eerste in een reeks. De nieuwe wet op het homohuwelijk bestaat uit een groot aantal componenten. De ko- mende dagen zal de Franse Senaat, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer, ook nog stemmen of getrouwde homoparen het recht krijgen om kinderen te adopteren.

Enkele weken geleden werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in ons land. Als de Franse Senaat deze week besluit akkoord te gaan met de nieuwe wet kunnen homostellen naar verwachting nog dit jaar naar het stadhuis.

De invoering van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van president Hollande. Omdat zijn Parti Socialiste een ruime meerder- heid heeft in het parlement, leek dit een uitgemaakte zaak. Maar de afgelopen maanden ontstond onder aanvoering van de Katholieke Kerk een fel debat in Frankrijk over het homohuwelijk.

Er waren meerdere betogingen in Parijs van soms wel honderdduizenden Fransen, en de protesten hadden effect. Was een jaar geleden volgens opiniepeilingen nog zo'n tweederde van de Fransen vóór het homohuwelijk, nu is dat nog maar iets meer dan de helft.

Zie ook:  Franse Senaat keurt Homohuwelijk goed  (12-04-2015)

bron: GaySite.nl