woensdag 10 april 2013

Kamermeerderheid voor nieuwe Transgenderwet

                
Een Kamermeerderheid stemde dinsdagmiddag voor de zogenaamde transgenderwet van staatssecretaris Teeven (Justitie), die het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsregistratie te wijzigen. Het COC spreekt van 'een overwinning voor transgen- ders'. COC Nederland pleit, samen met Transgender Netwerk Nederland (TNN), al jaren voor een de wet.

"Dit is een overwinning voor transgenders in Nederland, die straks veel eenvoudiger hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen", reageert COC voorzitter Tanja Ineke. "Het is bovendien een mooi resultaat van de jarenlange inzet van COC en TNN". Het wetsvoorstel wordt nu voor behandeling doorgestuurd naar de Eerste Kamer.

Momenteel vereist de wet voor een wijziging van de geslachtsregistratie nog onherstelbare onvruchtbaarheid en toestemming van de rechter. Aan die vereisten komt met de nieuwe wet een eind. De Kamer stemde tegen een voorstel van D66 om de minimumleeftijd voor wijziging van de geslachtsregistratie te verlagen van 16 naar 12 jaar.

Ook een voorstel van GroenLinks om de kring van deskundigen, die in het wetsvoorstel genoemd wordt, te verruimen, haalde geen meerder- heid. Volgens de wet kunnen nu slechts artsen de deskundigenverklaring afgeven die straks vereist is om de geslachtsregistratie te wijzigen. COC en TNN pleiten ervoor dat ook transgenderorganisaties en maatschappelijk werkers de verklaring kunnen afgeven. De deskundigenverkla- ring en de minimumleeftijd vormen wel onderwerp van een evaluatie van de wet, die over vijf jaar zal plaatsvinden.

Transgenders bevinden zich in ons land nog altijd in een kwetsbare positie. Van de transgenders die deelnamen aan het onderzoek van het Soci- aal en Cultureel Planbureau 'Worden wie je bent' geeft 40% aan negatieve reacties te ervaren vanwege het trans-zijn en de helft is op het werk niet open hierover. Het welzijn van transgenders laat helaas nog veel te wensen over. Zo geeft 60% van de transgender respondenten aan dat zij eenzaam zijn en 70% heeft ooit aan zelfmoord gedacht.

Om gemeenten en lokale organisaties te ondersteunen om de juiste maatregelen te nemen om transgenders uit hun achterstandspositie te halen hebben Kennisinstituut MOVISIE en Transgender Netwerk Nederland (TNN) de handreiking 'Aandacht voor de T in LHBT-beleid' geschreven.

Elleke Alink van TNN: "De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om discriminatie, uitsluiting en onwenselijk gedrag tegen te gaan, om werk- gelegenheid te stimuleren en om sociale veiligheid te garanderen. Dat geldt ook wanneer het gaat om transgenders en we hopen dat onze handreiking hieraan zal bijdragen". De handreiking 'Aandacht voor de T in LHBT-beleid' is gratis te downloaden via de website van:  MOVISIE


bron: GaySite.nl