maandag 8 april 2013

Geregistreerd partnerschap verovert Brazilië


In steeds meer staten in Brazilië is het voor homokoppels mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Afgelopen week voegden de staten Mato Grosso do Sul en Paraná zich bij de acht staten die al een geregistreerd partnerschap hebben. Inmiddels kunnen in tien van de zesentwintig Braziliaanse staten homostellen hun relatie officieel laten registreren.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof besloot in 2011 dat homostellen dezelfde rechten moeten hebben als heterostellen. De rechters besloten anoniem voor de mogelijkheid van een geregistreerd partnerschap dat voorziet in onder meer volwaardige pensioen- en erfrechten voor homoparen. Toch is er nog veel verzet en hebben veel staten de uitspraak niet omgezet in wetgeving. Volgens Braziliaanse homo-organisaties ligt de Katholieke Kerk dwars.

Het land telt de meeste katholieken ter wereld en de kwestie ligt er gevoelig. Maar toch zijn er lichtpuntjes zoals vorige week. In de staten Mato Grosso do Sul en Paraná besloten de plaatselijke overheden homoparen de rechten te verlenen waar ze volgens het Hooggerechtshof recht op hebben. Naar verwachting zullen de komende tijd meer staten besluiten het geregistreerde partnerschap open te stellen voor homokoppels.

bron: GaySite.nl