donderdag 9 mei 2013

TranScreen 2013 in Amsterdam


                  
Woensdag 8 tot en met zondag 12 mei 2013 vindt TranScreen plaats, het Amsterdams Transgender Filmfestival. Het is één van de grootste filmfestivals ter wereld dat zich helemaal toespitst op de thematiek mannelijk, vrouwelijkheid en alles daartussenin.

Naast filmvertoningen - dit jaar zijn er 84 films -  zijn er feesten, debatten, workshops, er is een expositie en er worden publieksprijzen uitge- reikt. De openingsavond is woensdag in het Ketelhuis op het Westergasterrein in Amsterdam. Het festival verspreidt zich dit jaar over Filmhuis Cavia en het Ketelhuis.

Zaterdag is een dag vol short programma's en 'andere lekkernijen', belooft de aankondiging, met 's avonds vanaf om 22.00 uur de Transglitter Party in het Wilhelmina Parkhuis aan de Veemkade 576. Zondag wordt het festival afgesloten met 'Hollands Beste': favorieten in de herhaling en verrassingen.

Daarnaast worden de publieksfavorieten bekroond: de prijsuitreiking is in het Ketelhuis. Vanaf 21.00 uur organiseert de Trut een Chill-out After- party. TranScreen is de opvolger van het Transgender Filmfestival, dat tussen 2001 en 2009 om het jaar in Amsterdam plaatsvond.

bronnen: Gay.blog.nl / TranScreen
            

'Gendervrije' kaartverkoop TranScreen gestart

Woensdag 8 tot en met zondag 12 mei 2013 zijn het Ketelhuis en Filmhuis Cavia het domein van TranScreen, het Amsterdam Trans- gender Filmfestival. Bij de kaartverkoop wordt niet naar sekse gevraagd. Transcreen 'accepteert als enige filmfestival in Nederland alle geslachten en genders, ook als die niet in een reserveringssysteem passen', meldt het persbericht.

De vraag 'ben je man of vrouw ?!' klinkt vaak, zelfs bij de aanschaf van bioscoopkaartjes. Bijna alle online kaartverkoopsystemen in Nederland vragen eerst wat voor geslacht iemand heeft voordat die in het pluche neer mag strijken. Bij TranScreen verloopt de kaartverkoop gendervrij, via telefoon, email of aan de kassa. Ook zijn de toiletten voor de gelegenheid aangepast. Geen man/vrouw bordjes op de deuren, maar gender-neutrale wc's.

't TranScreen Amsterdams Transgender Filmfestival, is één van de grootste arthouse filmfestivals ter wereld dat zich volledig toelegt op de thematiek mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles wat zich daartussen, daarbuiten en daaronder beweegt. Dat er meer soorten mensen zijn dan alleen 'mannen' en 'vrouwen' wordt hier wel duidelijk.

Voorafgaand aan het festival houdt Kunstenares Willemijn da Campo een transgender kunst performance. Zij sluit zich 3 dagen op in een geslo- ten isolatiekoepel. Tot en met woensdag 8 mei 19:30 uur verblijft zij ononderbroken en afgescheiden op het Ketelhuis terrein. Da Campo zet zichzelf hiermee in als symbool van de dringende situatie van veel transgenders. Isolement en uitsluiting zijn vaak deel van hun realiteit.

Het filmfestival vertoont ruim 80 korte en lange fictiefilms en documentaires die alle rolpatronen overboord werpen. Met Nederlandse premiéres zoals 'One Zero One' (Tim Lienhard, 2012), over twee drag queens die beiden hun fysieke beperkingen benutten en exploiteren in hun optredens

'Verplichte kost voor de pers' is de gratis workshop 'Transgender beeldvorming in de media' op zaterdag 11 mei (aanmelden verplicht). Een vervanging daarvoor (of aanvulling hierop) is het bekijken van de film 'TRANS' op donderdag 9 mei, die een soort 'intro voor newbies' is en die ervoor zorgt dat de kijker zelf een transgender perspectief krijgt.

bronnen: Gay.blog.nl / TranScreen