dinsdag 7 mei 2013

Sommige provincies laten HoLeBi-koppels legaal trouwen in Cambodja


                    
In Cambodja gebeuren opmerkelijke positieve zaken betreffende HoLeBi's. Enkele provincies staan toe dat lesbische koppels die al tien jaar samen zijn trouwen, en dat zonder dat de wet wordt aangepast en zonder dat het homo-huwelijk legaal is in het land. De lesbische koppels zijn daarmee de eerste erkende HoLeBi-koppels van Azië, aldus GayStarNews.

Een HoLeBi-activist zegt dat er in verschillende provincies voornamelijk lesbische koppels legaal zijn gehuwd. En dit ondanks het feit dat de overheid het huwelijk enkel erkend tussen man en vrouw. De huwelijken vonden recent plaats in de provincies Kandal, Takeo, Prey Veng en Kampong Chhnang, en het gaat inmiddels om 15 lesbische koppels die allen een legaal trouwboekje kregen. Sommige locale overheidsleiders zullen deze gebeurtenissen komen melden op het IDAHO congres (International Day Against Homophobia), georganiseerd door Rainbow Com- munity Kampuche (RoCk) als onderdeel van de Cambodjaanse Pride week rond 17 mei.

Tot hier toe zijn het dus enkel lesbische koppels die zijn gehuwd, volgens Cambodjaanse HoLeBi-activisten komt dat omdat lesbiennes sneller worden aanvaard in de maatschappij dan homo's, omwille van het feit dat ze in hun geboorteplaats blijven wonen en ze rustige levens leidden. Vorig jaar organiseerde RoCk op de Internationale dag tegen homofobie een bijeenkomst met 76 HoLeBi-koppels die al 10 of 15 jaar samen waren. De media pikte dat op en de volgende dag kwam eerste minister Hun Sen op bezoek en zei dat er geen discriminatie mag bestaan tegenover HoLeBi's.

De HoLeBi-organisatie RoCk komt niet op voor het homo-huwelijk omdat zo zeggen ze hun grootste probleem nog steeds familie aanvaarding is, omdat er nog steeds veel traditionele regels bestaan in het land die worden opgelegd door de ouders die hun cultuur in stand willen houden. Het enige wat de organisatie nu doet is HoLeBi's aan zetten tot het 'uit de kast' komen zodat de ouders hen kunnen leren begrijpen en aanvaarden. Want jammer genoeg worden nog veel HoLeBi's niet aanvaard omwille van de nog ouderwetse opvattingen van hun ouders. Van 12 tot 19 mei is het Pride week in Cambodja met workshops, sport activiteiten en een boeddhistische ceremonie en voor het eerst in de geschiedenis van het land zal er ook een Gay Pride parade worden gehouden.

bronnen: GayStarNews.com / www.HoLeBi.info