Scholen mogen leraren straks niet meer ontslaan of weigeren omdat ze homoseksueel zijn. D66 heeft dinsdag samen met VVD, SP, PvdA en GroenLinks een wetsvoorstel ingediend dat een einde maakte aan mogelijke discriminatie van homoseksuele leraren.
Scholen voor bijzonder onderwijs mogen geen medewerkers ontslaan of weigeren op grond van het 'enkele feit' dat iemand openlijk homo is of een homoseksuele relatie heeft, maar wel als er 'bijkomende omstandigheden' zijn. In de praktijk leidt dat soms tot problemen, op met name orthodox christelijke of islamitische scholen.
Met het wetsvoorstel wordt volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp een einde gemaakt aan de onduidelijkheid door de zogeheten enkele-feitcon- structie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling te halen. "Nu kan nog de 'bijkomende omstandigheid' van homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn. Zo kan bijvoorbeeld een leraar die een bezoek aan de Gaypride brengt of openlijk praat over een homoseksuele relatie worden ontslagen".
Het wetsvoorstel, dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer, is onderdeel van het zogenoemde 'roze stembusak- koord'. Hierin maakten VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks in september 2012 afspraken om vijf kwesties op het gebied van emancipatie binnen een jaar te regelen. De overige onderwerpen zijn: de weigerambtenaar (gewetensbezwaarde ambtenaren kunnen weigeren een stel van gelijk geslacht te huwen), voorlichting over seksuele diversiteit op scholen, lesbisch ouderschap en genderidentiteit.
"Cruciaal voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's)", noemt COC Nederland het wetsvoorstel. "De enkele-feitconstructie hangt nu als 'n zwaard van Damocles boven gelovige LHBT's op religieuze scholen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur, lopen ze het risico te worden weggestuurd zonder dat de wet bescherming biedt. Het is cruciaal dat aan die situatie een einde komt".
bron: Algemeen Dagblad
Verbod op discrimineren Homoseksuele Docent
Leraren mogen binnenkort niet meer ontslagen of geweigerd worden omdat ze homoseksueel zijn. De partijen D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks hebben daar dinsdag een wetsvoorstel voor ingediend. De maatregel was al eerder aangekondigd in het regeerakkoord.
Volgens de huidige wet mogen leraren al niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als er sprake is van een 'bij- komende omstandigheid' dan kan dat wel grond voor ontslag zijn. Door de enkelefeitconstructie uit de wet te schrappen kunnen homoseksuele docenten straks niet meer gediscrimineerd worden.
De totstandkoming van de initiatiefwet is het resultaat van het Roze Stembusakkoord dat de vijf partijen in september sloten. In dat akkoord werd vastgelegd dat binnen een jaar vijf heikele kwesties op het gebied van homo-emancipatie moesten worden geregeld. Daaronder viel onder meer de enkele-feitconstructie.
Homo-organisaties COC Nederland en Expreszo reageren dinsdagavond in een reactie enthousiast. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is het 'cruciaal' dat aan deze situatie een einde komt. Voorzitter Mark Reichwein van Expreszo spreekt van 'een geweldig moment'.
Het COC pleit al langer voor afschaffing van de enkelefeitconstructie. In 2009 startte de belangenorganisatie een nationale internetpetitie die door ruim dertigduizend mensen werd getekend. Jongeren van COC en Expreszo enterden dat jaar tijdens de Amsterdamse Gay Pride de rege- ringsboot om aandacht voor de kwestie te vragen.
bron: FokNieuws.nl
GroenLinks dient wetsvoorstel in voor gelijke behandeling Homoseksuele Leraren
GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver heeft vandaag samen met D66, VVD, PvdA en de SP een initiatiefwet ingediend om een einde te maken aan de 'enkele-feitconstructie' waarmee homoseksuele leraren ontslagen kunnen worden.
Volgens de huidige wet mogen leraren niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als er sprake is van een 'bij- komende omstandigheid' dan kan dat wel grond voor ontslag wil.
GroenLinks wil niet dat leraren die naar de gay pride gaan of openlijk over hun homoseksualiteit praten om die reden hun baan kunnen verlie- zen. Door de 'enkele-feitconstructie' uit de wet Algemene Wet Gelijke Behandeling te schrappen is gegarandeerd dat homoseksuele leraren niet meer wettelijk gediscrimineerd kunnen worden.
De totstandkoming van de initiatiefwet is het resultaat van het roze stembusakkoord dat de vijf partijen in september op initiatief van Groen- Links is gesloten. In het roze stembusakkoord spraken de partijen af ongeacht de verkiezingsuitslag gezamelijk stappen te zetten op het gebied van homo-emancipatie.
bron: GroenLinks.nl