maandag 6 mei 2013

Homoseksuelen in oorlogstijd | Vrijheid in Café 't Mandje

                     
5 mei, Amsterdam, Zeedijk. Homoseksuelen in oorlogstijd, de positie van Bet van Beeren en de vrijheid in café 't Mandje.

Grenzend aan de Jodenbuurt vormden de Amsterdamse Wallen in de jaren '40-'45 een vreemd soort vrijgebied met welig tierende zwarte handel en een bloeiend uitgaansleven.

In die tijd was men voor of tegen de vijand ... en (bijna) iedereen was gelijk. In verzetsgroepen zaten meer dan eens homoseksuelen en dat was voor die tijd niet standaard. Na de oorlog begon het hokjesdenken helaas weer.

Op 5 mei werden er diverse verhalen over oorlogstijd in Amsterdam verteld in 't Mandje. Bet van Beeren was in die tijd eigenaresse van het café en een begrip op de Zeedijk. In café 't Mandje was iedereen welkom: homoseksuele mannen en vrouwen, hoeren, pooiers, artiesten en zelfs Duitse soldaten, hoewel zij officieel niet in de rosse buurt mochten komen van hun leidinggevenden.

Bet huisvestte joden in de kelder en wapens op zolder, maar ontving nog steeds Duitsers in de kroeg. Kiek Houthuijsen, schrijver en columnist, vertelde het verhaal van een belangrijk en kleurrijk figuur, een baken op de Zeedijk: Bet van Beeren.

bron: Dichtbij.nl