zondag 14 april 2013

TranScreen | Transgender Filmfestival in mei


                        
Van 8 tot en met 12 mei is Amsterdam het toneel van een uitzonderlijk filmfestival. TranScreen, het Transgender Filmfestival, is één van de grootste filmfestivals ter wereld dat zich volledig focust op het onderwerp mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles wat zich daartussen en daarbuiten beweegt. In 2013 beleeft zij haar tweede mega editie, dit maal in het Ketelhuis en in Filmhuis Cavia.

Keurslijf
De categorieën man en vrouw maken het leven lekker overzichtelijk, maar niet iedereen voelt zich thuis in die tweedeling. TranScreen stelt het keurslijf aan de kaak en belicht zelfgekozen identiteiten. Kortom, het festival richt zich op transvrouwen, transmannen, travestieten, transgen- deristen, androgyne personen, dragqueens, drag-kings, tomboys, intersekse personen, genderqueers en ... jou !!

Programma
Het meer dan 70 films tellende programma biedt zowel vlotte publiekstrekkers als documentaires, experimentele animaties en arthouse films. Het openingsprogramma bestaat uit een verzameling korte films waarbij het genderspectrum tot 't maximale wordt opgerekt. In het Ketelhuis en Filmhuis Cavia komen vele Nederlandse premieres voorbij, vaak met de regisseurs er bij aanwezig.

Er zijn films te zien uit Duitsland, Guatamala, Italië, Indonesië, Iran, Pakistan, Brazilië, USA, Australia, Nieuw Zeeland, Ecuador, Bolivia, Japan, Myanmar, Guatemala, Zweden, Chili, Peru en zelfs uit Nederland ... !!

Enkele filmtitels:
-  Facing Mirrors    
-  Gunhill Road  (Nederlandse Première)
-  One Zero One, the story of Cybersissy and BayBjane  (Nederlandse Première)
-  I stand corrected  (Nederlandse Première)
-  Austin unbound  (met gebarentolk, in het thema programma 'Mixed Abilities')

Tijdens het festival kan het publiek stemmen en de publieksfavorieten bepalen. Er zijn feesten en debatten. Ook vindt er een TranScreen expo- sitie plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, van 19 april t/m 21 juli.

bronnen: KamKrant.nl / TranScreen