zaterdag 20 april 2013

Kate Bush Tribute in Carré Amsterdam


                         
Op 29 april 1979 stond de toen 20-jarige Kate Bush in Carré met haar Tour of Life. Het was haar enige concerttournee ooit. Bijna exact 34 jaar later staat Wow, a tribute to Kate Bush op dezelfde plek. En hoewel fans blijven hopen dat Bush zelf ooit nog concerten zal geven, al is het er maar één, is Wow absoluut de 'next best thing'.

Toegegeven, als je leest dat Wow wordt uitgevoerd door 'The Dutch Kate Bush' roept dat in eerste instantie misschien wat huivering op. Geluk- kig zijn de overeenkomsten met The Dutch Madonna en travestie-act The Dutch Diana Ross ver te zoeken.

We spraken met Maaike Breijman, die overdag 'gewoon' op een Amsterdams advocatenkantoor werkt, over de show, haar achtergrond en haar grootste Nederlandse show tot nu toe.

Hoe is dit ooit ontstaan ?!
Maaike: "Op vrij jonge leeftijd werd ik qua stijl van mijn stem al veel met Kate vergeleken, eigenlijk nog voordat ik haar überhaupt zelf beluis- terd had. Ik werd begin jaren 90 overal voor bandjes afgewezen omdat ik teveel als Kate zou klinken, dus deed ik jarenlang heel erg m'n best om juist zoveel mogelijk níet op haar te lijken. Een paar jaar geleden zong ik in een symfonische rockband, en daar heb ik een paar nummers van haar gezongen. Toen was er iemand in het publiek die vond dat ik daar meer mee zou moeten doen. Dus zo is het balletje gaan rollen".

Hoe ben je met de shows begonnen ?!
Maaike: "Ik heb eigenlijk de stoute schoenen aangetrokken en zelf een optreden geregeld op een festival in Ierland. Daar waren ze laaiend enthousiast, en daar heb ik ook wat contacten opgedaan waarmee we uiteindelijk deze show hebben opgezet. Inmiddels is het echt met licht- show, decor, dansers erbij, echt een heel ding".

Was je daarvoor al een enorme fan van Kate ?!
Maaike: "Ik vond haar muziek wel helemaal te gek, maar ik ben me pas de laatste vijf jaar echt heel erg in haar gaan verdiepen. Ik luisterde wel altijd al naar artiesten waarmee ze vaak een dezelfde adem wordt genoemd, zoals Tori Amos, Björk en Joni Mitchell".

Hoe reageren de hardcore Kate fans op je ?!
Maaike: "Heel positief !! Ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze toch wat huiverig zijn in het begin, in Nederland ook wel. Onze eerste show was in Liverpool, één van Kate's eerste shows ook, en er kwamen toen mensen bij mij kijken die ook bij Kate's show zijn geweest. Ik was echt doodsbenauwd natuurlijk, maar ook van die mensen heb ik echt goede reacties gekregen".

Is Kate, voor zover je weet, zelf ook weleens komen kijken ?! Of een van haar bandleden ?!
Maaike: "Nou, Del Palmer, een bassist en geluidstechnicus die heel veel met Kate werkt, ook mee was op de Tour of Life en zelfs een relatie met Kate heeft gehad, is komen kijken. Hij zei dat hij probeert dat soort shows in de gaten te houden, wil graag weten wat er speelt. Hij was gelukkig heel positief over de show, wat voor ons natuurlijk een enorm compliment was. De enige opmerking die hij had was dat ik te blij keek tijdens Wutherin Heights. Maar dat kon ik niet helpen, het publiek was op dat moment zó uit z'n dak aan het gaan".

Wat doe je in het dagelijks leven ?!
Maaike: "Ik heb het afgelopen jaar een heel bizar dubbelleven geleid. Ik heb hier in Nederland gewoon een kantoorbaan, bij een advocatenkan- toor dat gespecialiseerd is in media & entertainment. Dus er is wel een heel kleine link. Het is heel zwaar. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar een stuk of 15 keer heen en weer gevlogen naar Engeland. M'n collega's leven gelukkig heel erg met me mee".

Hoe wordt deze Nederlandse show voor jou persoonlijk ?! Carré is natuurlijk niet niks !!
Maaike: "Het heeft wel een extra lading !! Ik ben niet zozeer zenuwachtig voor de grootte van het theater, maar er zitten nu wel héél veel mensen die ik persoonlijk ken in het publiek. Dat is wel echt anders dan wanneer ik in Engeland speel. Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit".

Wow: 'A Tribute to Kate Bush' is op donderdag 25 april aanstaande te zien in Koninklijk Theater Carré. 

Kaartjes zijn HIER te koop  Vanaf: € 17.00.

Winnen !!

Gay.nl mag i.s.m. Koninklijk Theater Carré 2x2 kaartjes verloten. Wil je kansmaken ?! 
Mail dan jouw mooiste Kate-herinnering naar win@gay.nl o.v.v. 'Wow'.    

bronnen: Gay.nl / YouTube.com