dinsdag 16 april 2013

Secretaris-generaal VN woedend over Homohaat


                     
Ban Ki-moon, Secretaris-generaal van de VN, is woedend over discriminatie tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders en gaf aan dat religie, cultuur en traditie nooit een rechtvaardiging kunnen zijn om hen grondrechten af te nemen.

"Regeringen hebben de plicht om iedereen te beschermen", zei Ki-moon in een videoboodschap aan de Oslo-conferentie over mensenrechten, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Hij sprak zijn woede uit over de mishandeling, opsluiting en het vermoorden van LHBT's.

"Sommigen zullen verandering tegenliggen. Ze zullen zich beroepen op cultuur, traditie of religie om de status quo te verdedigen", zei de Zuid-Koreaan. "Zulke argumenten zijn gebruikt om slavernij, kinderhuwelijk, verkrachting binnen huwelijken en genitale verminking van vrouwen goed te praten. Ik respecteer cultuur, traditie en religie – maar ze mogen nooit een rechtvaardiging zijn voor het afnemen van grondrechten".

Ban Ki-moon zei dat de wereld woedend zou moeten zijn als mensen het slachtoffer worden van discriminatie om hoe ze eruit zien of van wie ze houden. Hij deed een belofte aan alle LHBT's ter wereld:  "Ik beloof dat ik, als Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aanvallen tegen jullie aan de kaak zal stellen en ik bij leiders zal blijven aandringen op vooruitgang".

Ban Ki-moon komt vaker op voor homorechten. Een jaar geleden tikte hij de Afrikaanse unie nog op de vingers voor het behandelen van homo's als tweederangs burgers.

bronnen: GayKrant.nl / YouTube.com