zaterdag 21 mei 2016

Utrecht - LHBT's - Walk Of Love | Homoparade vult binnenstad met vrolijkheid

Utrecht    Mogen liefhebben wie je wilt. Het was dé boodschap van enkele honderden mannen en vrouwen die zaterdag vergezeld van een 25 meter lange regenboogvlag door de Utrechtse binnenstad trokken.

Homo, lesbisch, bi, trans of hetero, iedereen was welkom tijdens de eerste Walk Of Love. "En daar is echt gehoor aan gegeven. We hadden ge- rekend op zo'n 100 man, maar moet je zien. Mannen, vrouwen, jong & oud", zegt Simon Timmerman van COC Midden-Nederland, samen met het Midzomergracht-festival initiatiefnemer.
                             

                       
Hartjesballonnen

De bedoeling was een 'positief statement' te maken in een wereld waar niet iedereen vrijheid in liefde accepteert. En dus trok een stoet door de stad met hartjesballonnen, regenboogvlaggetjes en borden met teksten als 'I Love Gays'. "Als deze tocht maar een paar mensen aan het denken zet, is dat al winst".

Vanwege andere activiteiten in de binnenstad besloot de organisatie de tocht vrijdag een uur te vervroegen. Dat bleek na afloop op het Dom- plein niet tot iedereen doorgedrongen. Daar zocht een handjevol mensen tevergeefs naar het startpunt van de Walk. Volgend jaar krijgt de Walk Of Love een vervolg. "Dan met muziek", verzekert Simon Timmerman.

Zie ook:

bronnen: AD.nl – Algemeen Dagblad / YouTube.com


       
                                   

Lek | Dating-apps voor Homo's lekken nog steeds de locatie van de gebruikers

Lek in Apps    De populaire homo-datingapps Grindr, Hornet en Jack'd bevatten een lek waardoor de precieze locatie van de gebruiker makkelijk is te achterhalen.

"Het lek doet zich zelfs voor wanneer gebruikers nadrukkelijk in de app instellen dat ze hun locatie willen verbergen", meldt Wired.

Het lek werd ontdekt door onderzoekers van de Universiteit van Kyoto. In hun onderzoek noemen de onderzoekers hun methode goedkoop en betrouwbaar.

De precieze locatie van gebruikers wordt achterhaald met trilateration, een geavanceerdere vorm van driehoeksmeting. Gemeten vanuit één po- sitie is de geschatte afstand tot een gebruiker te zien, maar is niet duidelijk in welke richting.

Wordt echter gemeten vanuit 3 posities rondom een gebruiker dan is de locatie nauwkeurig te bepalen. Die methode zou eigenlijk alleen moeten werken wanneer gebruikers van de datingapps de optie 'toon afstand' hebben ingeschakeld, maar werkt ongeacht die instelling.

Landen
Volgens de onderzoekers is de methode vooral kwalijk, omdat deze in homo-onvriendelijke landen gebruikt zou kunnen worden voor 't opsporen van LHBT'ers (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender).

In 2014 kwam Grindr al in opspraak vanwege de mogelijkheid om de afstand tot gebruikers te bekijken  Toen werd die functie in "landen met een homo-onvriendelijk verleden" opt-in, waarbij gebruikers het delen van hun afstand nadrukkelijk moeten inschakelen.

De apps Hornet en Jack'd proberen de precieze locatie van gebruikers beter te verbergen door 'ruis' aan de locatieinformatie toe te voegen.

Moeilijk op te lossen
Toch tonen alle drie de apps nog foto's van nabije gebruikers en daar ligt volgens de onderzoekers het probleem. Door een paar nep-accounts te gebruiken en die kunstmatig steeds andere gps-locaties te geven, kan de locatie van gebruikers enkel gebaseerd op een profielfoto worden ach- terhaald.

Op dat moment is niet altijd duidelijk wie de gebruiker is, maar is wel op een paar meter nauwkeurig te zien waar een gebruiker van een homo-datingapp zich bevindt.

Woordvoerders van Grindr en Jack'd zeggen tegenover Wired de veiligheid van hun diensten te zullen verbeteren.

Volgens de onderzoekers kunnen de apps de locatie van gebruikers minder makkelijk vindbaar maken, maar kan dat ook al snel ten koste gaan van de bruikbaarheid.

Zelfs als een driehoeksmeting moeilijker wordt, kan de locatie volgens onderzoekers nog worden achterhaald door de afstand tot een bepaalde gebruiker langer te monitoren, en zo bijvoorbeeld woon-werkverkeer vast te leggen.

Zie ook:

bronnen: NU.nl / Twitter.com – GayOkay.nl
                               
                             

vrijdag 20 mei 2016

USA - Showbizz | Vandaag is zangeres en actrice 'Cher' 70 jaar jong geworden


De iconische Amerikaanse zangeres 'Cher' blaast vandaag 70 kaarsjes uit. Maar leeftijd wil niks zeggen, want Cher ziet er nog precies zo uit als in haar 'If I Could Turn Back Time'-tijden ‼

Zie ook:  

bronnen: Show.nl – ShowNieuws / YouTube.com


        
                                 

Homofobie | 'Politie West-Brabant' krijgt meer meldingen discriminatie LHBT's

LHBT–discriminatie  →  De politie-eenheid Zeeland en West-Brabant heeft afgelopen jaar het aantal registraties van discriminatie van Homo's, Lesbiennes, Transgenders en Biseksuelen (LHBT's) fors zien toenemen  Uit cijfers van het "Jaarrapport Discriminatie 2015" blijkt dat er meer dan een verdubbeling te zien is bij deze registraties.

In totaal werd er vorig jaar 320 keer melding gedaan van discriminatie wegens seksuele voorkeur  Een jaar eerder waren dat nog 136 meldin– gen. Het aantal meldingen tegen LHBT's beslaat bijna de helft van het totale aantal geregistreerde discriminatie-incidenten bij de politie een- heid. Na seksuele gerichtheid werd er vooral gediscrimineerd wegens ras (213 keer) en godsdienst (43 keer).

De politie laat in een reactie weten dat de stijging mogelijk te wijten is aan extra investeringen in de aanpak van discriminatie-incidenten Door die nieuwe aanpak zouden meer LHBT's daadwerkelijk aangifte of melding hebben gedaan van de discriminatie.

► Tilburg voert de gemeentelijst aan met de meeste discriminatiemeldingen  Daar werden alles bij elkaar 137 meldingen gedaan, 45 meer dan een jaar eerder. Na Tilburg volgen nog Breda (105 vergeleken met 102), Bergen op Zoom (45 vergeleken met 28) en Roosendaal (42 vergeleken met 34).

Daling in Oost-Brabant
Bij de politie-eenheid Oost-Brabant was in tegenstelling tot West-Brabant en Zeeland juist een lichte daling van 't aantal discriminaties tegen LHBT's te zien. Waren dat er vorig jaar nog 99, in 2015 waren dat er 2 minder. In die regio werd er vaker melding gedaan van rassendiscrimina- tie: 184 keer in totaal, bijna de helft van het aantal meldingen.

Vergeleken met 2014 werd er in die regio minder vaak melding gedaan van discriminatie. Waren er 2 jaar geleden nog 331 meldingen in totaal, waren dat er vorig jaar 176. In Den Bosch werden minder meldingen gedaan: 42 keer ten opzichte van 93 in 2014. In Eindhoven is een forse da- ling te zien: van 158 meldingen naar 31 vorig jaar.

Zie ook:  
bronnen: BD.nl – Brabants Dagblad / Facebook.com – Brabants Dagblad                                             

VS - 'Handkerchief Code' | Kledingmerk Levi's komt met 'Hanky code'-collectie

In tijden zonder Tinder en Grindr was het vaak even zoeken voor je de vent van je voorkeur te pakken had. Wat destijds hielp was 'de hanky code'. Levi's roept die nu nieuw leven in.

Even een reminder voor degenen die niet weten wat de zogenaamde 'handkerchief code' ook alweer was. In homokringen was het gebruikelijk om de voorkeur voor bepaalde seksuele handelingen kenbaar te maken door een zakdoek uit je kontzak te laten steken.

Met name in de jaren zeventig was de hanky code populair  Stak je 'm in de linker achterzak, dan stond dat voor actief, rechts voor passief (al is hier nogal wat discussie over).
                    
                                 
Dan de kleuren, we pikken er een paar uit. Grijs staat voor bondage, geel voor watersport en lichtblauw voor orale seks. Dus steekt er een gele zakdoek uit je rechterkontzak, dan vind je het lekker om … juist ja

Kledingmerk Levi's heeft nu bekendgemaakt net als vorig jaar met een limited Pride-collectie te komen, die is gemaakt in samenwerking met de Harvey Milk Foundation. Die bestaat uit T-shirts, tanktops en jeans shorts, plus uit een serie gekleurde zakdoeken.

Dus wil je lekker oldskool 'cruisen' ?!  Dan weet je waar je je hanky's moet halen binnenkort.


bronnen: Winq.nl / Queerty.com / YouTube.com


        
                                 

donderdag 19 mei 2016

Grace Jones komt maandag haar autobiografie signeren bij Bijenkorf in A'dam

Grace Jones  -  De 67-jarige Amerikaanse zangeres, model en actrice Grace Jones is maandag 23 mei in Amsterdam om haar autobio- grafie 'Mijn Onvertelde Leven' te signeren. Dat maakte Xander Uitgevers donderdag bekend. Grace Jones is maandagavond van 18.00 tot 19.00 uur aanwezig in de Bijenkorf om haar boek te signeren in de lichthal op de eerste etage.

In haar autobiografie doet ze voor het eerst uitgebreid verslag van haar jeugd op Jamaica en haar carrière in de jaren '70 en '80, toen ze in New York met haar androgyne look een excentrieke verschijning en vaak geziene gast was in de discoscene. In 1985 was Grace Jones Bondgirl in de James Bondfilm A View To A Kill.


bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com


     

      
                           

VS | Senaat steunt benoeming van: Homoseksuele onderminister van Defensie

Amerika - Eric Flanning  →  De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Eric Fanning als onderminister van Defensie goedgekeurd. Hij is daarmee de eerste beleidsman op hoog militair niveau die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt. 

President Barack Obama had hem vorig jaar genomineerd.

Eric Fanning had al belangrijke functies in het Pentagon. Hij werkte voor de Amerikaanse luchtmacht en de staf van minister van Defensie 'Ash Carter'. Deze juichte de benoeming dinsdagavond toe.

"Eric Fanning is een van 's lands best ingevoerde, meest toegewijde en ervaren defensiedeskundigen  Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een uitstekend onderminister zal zijn  Ik stel het op prijs dat hij het leger wil dienen en zijn betrokkenheid bij onze mannen en vrouwen in uniform blijft tonen"

Zie ook:
bronnen: NU.nl / YouTube.com                                                                   

woensdag 18 mei 2016

Kosovo - Pristina - Gay Pride – Hashim Thaçi | "Eerste 'Gay Pride' in Kosovo" ‼

Kosovo – 'Gay Pride'  →  In het centrum van Pristina - de hoofdstad van Kosovo - heeft dinsdag de eerste Gay Pride in de geschiedenis van het land plaatsgevonden  Zo'n tweehonderd LHBT-ers en hun sympathisanten liepen mee in de optocht, onder wie ook president Hashim Thaçi.

De parade werd in het grootste geheim voorbereid om zo incidenten te vermijden  Negentig procent van de twee miljoen inwoners van het Bal- kanland is Moslim en alhoewel sinds 1971 homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht is verdwenen is het nog altijd slecht gesteld met de acceptatie van homo's.
                                
                                   

Eén van de organisatoren van de Gay Pride riep de Kosovaarse samenleving op homofobie uit te bannen en de rechten van de LGBT-gemeen- schap te respecteren. "Wij gaan de straat op om op te komen voor onze rechten & voor iedereen die te lijden heeft van homofobie en niet mee kan lopen in deze 1e parade", aldus een woordvoerder. President Hashim Thaçi benadrukte in een interview dat "alle burgers dezelfde rechten hebben, los van etniciteit of geslacht".

De Kosovaarse grondwet kent inmiddels enkele wetten die de LGBT-gemeenschap beschermt maar het wettelijk registreren van homoparen is nog altijd niet mogelijk.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com


        
                                     

Mexicaanse president "Enrique Peña Nieto" wil Homohuwelijk in heel Mexico ‼

De president van Mexico wil het in zijn land mogelijk maken voor homostellen om te trouwen. Hij maakte zijn plan via Twitter bekend.

President Enrique Peña Nieto zei op Twitter dat het voorstel "het recht om te trouwen erkent zonder enige vorm van discriminatie".
                   
                                            
In strijd met grondwet
Het voorstel komt nadat het Mexicaanse Hooggerechtshof vorig jaar had gezegd dat het in strijd was met de grondwet dat een aantal deel- staten alleen mannen en vrouwen met elkaar in 't huwelijk lieten treden. De deelstaten kregen van de rechter opdracht om snel iets te verande- ren. 

Het homohuwelijk is al toegestaan in delen van Mexico, zoals in de hoofdstad ‼ Als het voorstel van de president wordt omgezet in een wet, is het homohuwelijk een feit in heel Mexico.

Zie ook:
                         

dinsdag 17 mei 2016

USA – Anne Graham Lotz | "God liet 9/11 gebeuren om rechten Transgenders"

Anne Graham Lotz – de dochter van pastoor Billy Graham – is ervan overtuigd dat aanslagen zoals die op "11 september 2001" in New York het gevolg zijn van de rechten voor Transgenders. God zou hierover te boos zijn.

Tijdens een radio interview verteld Anne Graham Lotz dat God de VS in de steek heeft gelaten om de rechten die er zijn voor Transgenders. Volgens haar leiden deze rechten ertoe dat God een stapje terug doet. "God laat terroristen winnen door de gekheid die er nu speelt in de Ve- renigde Staten".

"I think that's why God allows bad things to happen ‼ I think that'd why he would allow 9/11 to happen, or the dreadful attack in San Bernardino. To show us we need him".

Beluister hieronder het interview met:  Anne Graham Lotz 
bronnen: GayOkay.nl / SoundCloud.com                                       

Ik wil duidelijk maken 'wat de risico's zijn van het leiden van een dubbelleven'

Mounir Samuel    'Heart Talk'  →  Vandaag, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) lanceren we de eerste aflevering van onze nieuwe talkshow "Heart Talk"   Journalist Mounir Samuel spreekt met auteur Tofik Dibi – vier jaar na de beruchte uitzending van 'De Halve Maan' uit 2012, waarin Mounir - toen nog Monique - Tofik Dibi vroeg kleur te bekennen over zijn geaardheid ‼ "Tofik, ben je boos op me" ?!

'Tofik Dibi' spreekt in de eerste aflevering van "Heart Talk" openhartiger dan ooit over zijn dubbelleven en seksuele escapades ‼ "Na iedere af- spraak - ook al was er niets gebeurd - voelde ik me heel vies  Ik was ook constant op mijn hoede, alert, getraind om op ieder geluidje te rea- geren. Als ik dacht dat iemand iets had gezien, schoot ik helemaal in de stress. Dat gevoel van constant moeten opletten en je vies voelen was veel erger dan de misbruikmomenten".
                                            
                                       

"Ik wil duidelijk maken wat de risico's zijn van het moeten leiden van een dubbelleven"
Tofik Dibi legt in 't interview ook uit waarom hij zo openhartig met zijn verhaal naar buiten treedt. "Ik wil dat alle familieleden van alle mensen zoals ik, die nu nog in de kast zitten, weten wat de risico's zijn van iemand vertellen dat hij zijn of haar zonden moet bedekken. Het is belache- lijk hoeveel Marokkaanse jongens op de chat drugs verkopen of in de prostitutie zitten  Ik denk dat ze daarmee proberen goed te praten waar- om ze in die scene zitten".

"Ik was boos op je toen, Tofik"
25 mei 2012 vroeg Mounir Samuel aan Tofik in praatprogramma 'De Halve Maan' om kleur te bekennen over z'n geaardheid. "Je bent zo dapper om die lijsttrekkersschapsrol aan te vechten terwijl je eigenlijk weet dat je niet gaat winnen - maar waarom durf je niet uit de kast te komen" ?! Tofik Dibi weigerde in die uitzending een antwoord te geven op die vraag  In Heart Talk gaan Mounir Samuel en Tofik Dibi voor het eerst met elkaar in gesprek over dat ongemakkelijke moment. Mounir Samuel: "Ik was boos op je toen, Tofik, omdat ik eigenlijk op je wilde stemmen. Als lijsttrekker van dé emancipatiepartij van Nederland kun je niet zo openlijk in de kast zitten".

Heart Talk
In 'Heart Talk' zal journalist / auteur / politicoloog Mounir Samuel één keer per maand in gesprek gaan met auteurs, theatermakers, politici en andere opiniemakers. Mounir Samuel: "Heart Talk is 'n uniek programma. Als interviewer stel ik mij net zo kwetsbaar op als de geïnterviewde ‼ Er is de tijd  Ruimte voor het hele verhaal  En omdat de gesprekken aan mijn eigen keukentafel plaatsvinden, durven mijn gasten kanten van zichzelf te laten zien die in de TV-studio's verborgen blijven".

Zie ook:  Mounir Samuel interviewt Tofik Dibi | "Tofik, ben je boos op me" ?! 

bronnen: Gay.nl / Facebook.com – Gay.nl / YouTube.com                                     

maandag 16 mei 2016

Amerika - RuPaul – Showbizz | RuPaul lanceert nieuwe videoclip The Realness

Amerika  -  Het is inmiddels een traditie: Ieder seizoen van RuPaul's Drag Race eindigt met een videoclip voor een gloednieuw nummer van 'Mama Ru'. Seizoen acht wordt afgesloten met de video 'The Realness' van de gelijknamige CD 'Realness'.

Waarschuwing  Dit bericht kan spoilers bevatten voor Drag Race-fans die nog niet alle afleveringen van het nieuwe seizoen hebben gezien

Maandag wordt in Amerika de nieuwe winnares van RuPaul's Drag Race gekroond ‼ Kanshebbers op 't felbegeerde kroontje (en 100.000 dollar) zijn Bob - The Drag Queen, Kim Chi en Naomi Smalls. Zoals in voorgaande jaren, krijgen de drie finalisten een gastrol in de nieuwe videoclip van RuPaul. Waar voorheen de videoclip vaak enigszins goedkoop oogde, meestal vanwege 't gebruik van een green screen, is dit jaar gekozen voor een stijl die het best omschreven kan worden als sickening en fierce.

Het nummer 'The Realness' ligt goed in het gehoor en heeft een lekkere eighties vibe   Daarnaast is er een mooie rol weggelegd voor Willie Gomez   Hij is één van de vaste dansers van Britney Spears bij haar shows in Las Vegas. Zijn choreografie en lichaam stelen bijna de spotlight van de meisjes.

bronnen: Winq.nl / YouTube.com                               

COC NL - IDAHOT 2016 in Nederland | "Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook"

IDAHOT 2016  →  Morgen – dinsdag 17 mei 2016 – is het IDAHOT  de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie  In Nederland vieren we de dag met een estafette van activiteiten door het hele land onder het motto "Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook" ?!  Hierbij spreken veel bekende en minder bekende Nederlanders zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusie- ve samenleving; een samenleving waarin seksuele gerichtheid en genderexpressie veelkleurig mogen zijn.

De activiteiten in Nederland weerspiegelen de breedte van de beweging: "Zo verwelkomen diverse nationale en regionale sportevenementen dit Pinksterweekend de regenboogvlag, organiseert de ouderenalliantie Roze 50+ diverse wandelingen en ontmoetingen tussen jong en oud door het hele land, wordt in Utrecht de eerste Walk of Love georganiseerd ... en vinden in Hoorn en Amsterdam speciale IDAHOT-wakes plaats". Daar- naast wordt er gedanst, organiseren veel scholen teamgesprekken in het kader van de campagne "Roze gezinnen welkom op school" en beleven diverse films hun première, zoals de filmOut & About die tijdens IDAHOT in ruim 25 Nederlandse ambassades wereldwijd wordt vertoond.

Op dinsdag 17 mei om 8.00 uur geeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen samen met de NS het startschot van IDAHOT Ne- derland 2016   Op Den Haag Centraal wordt de roze loper uitgerold, ontvangen reizigers een vrolijk goedemorgen van het burlesque duo Roxy Diamond en Roxy Sparkle en kunnen mensen die dat willen een #jezelfie maken: een foto met het thema van IDAHOT "Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook" ?!  Ook kunnen reizigers ter plaatse in gesprek met ambtenaren van OCW en conducteurs van de NS over IDAHOT en de recent verschenen SCP LHBT-Monitor 2016.
                                            
                              
Homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie
Waarom is een internationale dag zo belangrijk ?!  Wereldwijd hebben 81 landen homoseksualiteit strafbaar gesteld - dit betekent dat 40 procent van de wereldbevolking, ruim 2,8 miljard mensen, niet vrij is in hun partnerkeuze. Miljoenen homo's, lesbiennes en biseksuelen leven zo continu in angst ... In 10 landen staat de doodstraf op homoseksualiteit en in veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de genderidentiteit van transgenders of worden mensen met een intersekse conditie gedwongen medisch behandeld. LHBTI's hebben wereldwijd te maken met stigmati- sering, politiegeweld, overheidsrepressie, aanvallen en geweld. Hun meest basale mensenrechten worden dagelijks geschonden.

Ook in Nederland is nog veel te winnen; ondanks een steeds positievere houding ten opzichte van homo's en lesbiennes – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen, hebben LHBTI's gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega's en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van HoLeBi's. Zo blijkt onder andere uit de recent verschenen SCP LHBT-Monitor 2016.

Platform Nederland
Wereldwijd wordt IDAHOT sinds 2004 gevierd en inmiddels doen ruim 130 landen mee. In Nederland organiseert het IDAHOT-platform dit jaar voor het eerst gezamenlijk activiteiten. IDAHOT is dé dag in het jaar waarop iedereen wordt uitgenodigd zichzelf te zijn: lesbisch, homo, bisek- sueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio.

IDAHOT Nederland is een alliantie van diverse LHBTI- en mainstreamorganisaties op het gebied van onderwijs, ouderen, sport, levensbeschou- wing en veiligheid. De alliantie wordt ondersteund door de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.

Kijk voor meer achtergrondinformatie en activiteiten op:  IDAHOT.nl

bronnen: COC.nl – COC Nederland / YouTube.com / Twitter.com – COC Nederland


        
                                    

zondag 15 mei 2016

Lorenzo & Pedro · Video | "Opgroeien als 'HoLeBi en Transgender' in Portugal"

Lorenzo en Pedro, een Portugees homokoppel dat op YouTube.com bekendheid verwierf met 'Hommes de la Rue'-video's, hebben een filmpje over opgroeien als HoLeBi of Transgender in Portugal geüpload.

► Lorenzo en Pedro hebben meer dan vijftig LHBT's uit heel Portugal geïnterviewd. Lorenzo & Pedro getuigen over opgroeien als niet–hetero en/of niet–cisgender. 

bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com                         

Songfestival 2016 | "Oekraïne wint Eurovisie Songfestival · Nederland elfde" ‼

Jamala uit 'Oekraïne' heeft het Eurovisie Songfestival 2016 gewonnen  Het land kreeg zaterdagavond de meeste stemmen (534) van de internationale vakjury's en de miljoenen kijkers. Douwe Bob kreeg in totaal 153 punten en eindigde net buiten de top 10.

De laatste keer dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival won, was in 2004. Toen ging zangeres Ruslana er met de winst vandoor met het num- mer Wild Dances.

Nederland bereikte de elfde positie met het nummer Slow Down van singer-songwriter Douwe Bob. De laatste keer dat Nederland het Sonfes- tival won, was in 1975 met Ding-A-Dong van Teach-In.

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar dus in Oekraïne gehouden, de exacte locatie wordt later bekendgemaakt.
                           
        
                            
Puntentelling
Dit jaar verliep de puntentelling anders dan andere jaren ... waardoor de uitslag tot het einde spannend bleef  Nederland kreeg 153 punten, 114 van de vakjury en 39 van de televisiekijkers, die ieder de helft van het aantal stemmen bepaalden.

De bekendmaking van 't aantal stemmen had een spannend verloop. Australië stond bij de vakjury ver bovenaan, maar wist van het publiek toch niet genoeg punten te krijgen voor een eerste plaats. Het land deed voor de tweede keer mee.

Het lied van Oekraïne was beladen en politiek gevoelig  Het ging over de deportatie van Krim-Tataren door de Sovjet-Unie en vertelde het per- soonlijke verhaal van de zangeres.

Stockholm
Het 61e Eurovisie Songfestival werd uitgezonden vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm - na de winst van Måns Zelmerlöw ... met 't nummer Heroes een jaar eerder.

Het liedjesfestijn werd dit jaar ook uitgezonden in China en voor het eerst live in de Verenigde Staten.

Zie ook:

bronnen: NU.nl / YouTube.com / Twitter.com – NOS.nl