maandag 15 april 2013

Ierland | Referendum over Homohuwelijk


                         
In Ierland heeft de Constitutionele Conventie met een overweldigende meerderheid voor het houden van een referendum over het homohuwelijk gestemd.

Van de honderd leden stemden 79 voor het openstellen van het huwelijk voor de grondwet en 81 stemden voor wetten die 'geschikte' bescher- ming bieden aan homo-ouders.

De leden van de Conventie luisterden zaterdag tijdens een hoorzitting over het debat naar meer dan duizend juristen, rechtenorganisaties, reli- gieuze organisaties en individuelen.

De Conventie bestaat uit parlementairen en burgers, en is vorig jaar opgericht om eventuele aanpassingen in de Ierse grondwet te onderzoeken, waaronder de mogelijkheid van het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Vorig jaar liet vice-premier van Ierland, Eamon Gilmore, al weten dat hij voorstander is van het homohuwelijk. Hij zei dat het niet aan politici is om te bepalen on wip wie mensen verliefd worden en met wie ze hun leven willen doorbrengen.

bron: GayKrant.nl
          

Ierse Constitutionele Conventie voor Openstelling Huwelijk

Ierland's Constitutionele Conventie heeft met een overweldigende meerderheid gestemd voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De Conventie is vorig jaar door de Ierse regering opgericht om met voorstellen te komen voor veranderin- gen van de Ierse Grondwet – daaronder ook de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Afgelopen zondag stemden 79 van de 100 leden van de Conventie voor het opnemen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in de Ierse Grondwet. 81 leden stemden voor wetgeving om de kinderen van paren van gelijk geslacht rechtsbescherming te geven en 78 leden stemden voor wetgeving die voor heel Ierland zou moeten gelden, in plaats van wetgeving per Ierse deelstaat. In een aparte stemming maakte de Con- ventie bovendien duidelijk dat dit standpunt geen vrijblijvend advies aan de Ierse regering is, maar als opdracht moet worden beschouwd.

Voorafgaand aan de stemming werd op zaterdag een hoorzitting over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht gehouden, waaraan werd bijgedragen door meer dan honderd individuen en groeperingen – daaronder rechtsgeleerden, LHBT-belangen-, mensenrechten- en godsdienstige organisaties.

De Constitutionele Conventie werd afgelopen jaar opgericht door de Ierse regering om mogelijke veranderingen van de Ierse Grondwet te onderzoeken en daarover voorstellen te doen. Daaronder ook de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, dat zelfs als eerste onderwerp aan de orde gekomen is. De Conventie heeft 100 leden, waaronder 33 volksvertegenwoordigers – van het Ierse parlement (Dail), senaat (Seanad) en van het parlement van Noord-Ierland – 66 burgers en een onafhankelijke voorzitter.

Het is nu aan de Ierse regering om binnen vier maanden met een reactie te komen op het standpunt van de Constitutionele Conventie. Iers vicepremier (Tanaiste) Eamon Gilmore heeft al laten weten dat de uitslag van de stemming 'een teken van vooruitgang' vindt. "Ik heb altijd gezegd dat ik onze relatiewetgeving een weerslag van het verleden en niet van de toekomst vind", zei Gilmore. "Het komt de staat niet toe om te beoordelen op je verliefd mag worden en met wie je je leven wilt delen".

In afwachting van het oordeel van de Conventie warenen paar duizend Ierse LHBT's bijeengekomen buiten het gebouw waar de Conventie haar bijeenkomst houdt. In een eerste reactie noemt de Ierse LHBT-beweging het oordeel van de Conventie 'een historische stap'. "Het bouwt voort op de buitengewone vooruitgang die we in de afgelopen twintig jaar bereikt hebben en maakt duidelijk dat Ierland klaar is om de stap te zetten om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht", zegt Brian Sheehan, woordvoerder van het Gay and Lesbian Equality Network (GLEN).

Medeoprichter Richard O'Leary van Changing Attitude – een progressieve groep binnen de Ierse Anglicaanse Kerk – zegt dat de Conventie dui- delijk maakt dat 'het Ierse volk een einde wil maken aan het tweederangsburgerschap van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen'.

Woordvoerders namens de Ierse Rooms-Katholieke Kerk waren duidelijk minder gelukkig met de uitslag van de stemming. Zij lieten weten te vrezen dat de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht ten koste zal gaan van de godsdienstvrijheid. De leden van de Con- ventie zijn volgens hen 'niet zorgvuldig genoeg' aan deze 'botsing van grondrechten' aandacht besteed. De Ierse Rooms-Katholieke bisschoppen- conferentie had voorafgaande aan de hoorzitting al laten weten dat het sluiten van huwelijken door priesters – die op dit moment de overgrote meerder- heid van de Ierse huwelijken sluiten – door de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht op de tocht kan komen te staan. Het gevolg zou kunnen zijn dat Ierse priesters helemaal geen huwelijken meer zullen sluiten.

Een aan het begin van dit jaar door Marriage Equality Ireland gehouden enquête heeft aangetoond dat de steun voor het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de afgelopen jaren forst gestegen is – van 12 procent in 2008 naar 75 procent in 2012. Er is ook een politieke meerderheid voor het opengestelde huwelijk, want de Ierse Labour Party, de Green Party, Sinn Féin, de Socialistische Partij en Fianna Fáil zijn daar voorstander van.

De huidige Ierse huwelijkswetgeving (2004) verbiedt expliciet een huwelijk van twee personen van gelijk geslacht. Ierland kent wel sinds juli 2010 een vorm van geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht – maar geregistreerde partners hebben geen gezamenlijk adop- tierecht en gezamenlijk ouderschap over de kinderen die zij opvoeden krijgen. De Ierse LHBT-beweging heeft partnerregistratie steeds als een 'tussenstap' op weg naar volledige gelijkberechtiging door de openstelling van het huwelijk gezien.

bron: COC Nederland