dinsdag 16 april 2013

Koningsvaart ‼ ► Gay Pride-boot, Jostiband, Musicalmedley en The Voice Kids


Een medley van beroemde Nederlandse musicals, een modeshow op 't water, een begroeting van de koning door Nederlandse filmhel- den en een concert van The Voice Kids-winnaressen speciaal voor de drie prinsesjes zijn enkele onderdelen tijdens de koningsvaart op 30 april.

De gemeente Amsterdam maakte dinsdag het complete programma bekend van de vaartocht die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters wordt aangeboden. Het thema is 'Dit is uw land'. De koningsvaart "vertelt het verhaal van ons allemaal", zegt de gemeente. "Dit is het moment waarop het land zich voorstelt, aan de nieuwe koning en zijn gezin".

Alles waar Nederland trots op is, van de tulpen tot de maritieme geschiedenis, komt volgens de gemeente terug op het water. Zo speelt een beiaardier op een ponton midden op het water een mobiel carrillon met 50 bronzen klokken tegen de achtergrond van kaasbootjes, klompboot- jes en haringhappers.

Gay Pride
De Gay Pride is er met een boot en talloze koren en bands maken muziek, van het Amsterdams Zwanenkoor en de Jostiband tot de oudste carnavalsvereniging van Nederland. Ook voor sport is veel aandacht. Het koningspaar krijgt op het water een ere-escorte van de roeiers van Holland Acht (die goud wonnen tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996), windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatsers Bart Veldkamp, Gianni Romme en Marianne Timmer. 

Epke Zonderland
Bij Oeverpark Overhoeks in Amsterdam-Noord vindt een sportspektakel plaats 'waar het hele sportleven van Willem-Alexander wordt getoond'. Ali B. presenteert het sportevenement, waar ook turner Epke Zonderland acte de présence geeft.

De koningsvaart wordt bij het filmmuseum Eye geopend met het officiële koningslied. De tocht eindigt bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Op het water vindt ter ere van het koningspaar een mini-Sail plaats waar 250 schepen aan meedoen. Daaronder bevinden zich 14 grote zeilschepen, zogeheten 'tall ships'.

Het gebied rond het IJ is 30 april vanaf 18.00 uur open voor het publiek. Daarna kunnen mensen op verschillende plekken langs de route vanaf 19.30 uur op grote schermen meekijken met de tocht. Na het gezamenlijke concert van dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouw- orkest op de kop van het Java-eiland is het evenement rond 21.15 uur afgelopen.

Kaartjes
De kaartverkoop voor het concert is inmiddels ook begonnen. Hiervoor stelden de gemeente Amsterdam en Radio 538 15.000 kaartjes beschik- baar, die mensen vanaf 5 euro online bij verschillende ticketbureaus kunnen bestellen. Hiervan zijn er volgens een woordvoerder al zo'n 2000 kaarten verkocht.

bron: Algemeen Dagblad