zondag 14 april 2013

Nieuwe Trend | Regenboogzebrapaden


                   
Het lijkt een trend te worden: een regenboogzebrapad aanleggen om zo te laten zien dat je als stad achter de rechten van homo's staat. Diverse steden in de wereld hebben al een zebrapad in de kleuren van de regenboog en ook Utrecht besloot onlangs een zwart witte oversteekplaats in het centrum om te toveren in een regenboogvariant.

Deze week plaatste het Gelderse Zutphen zich ook op deze lijst. In de gemeenteraad werd besproken of ook Zutphen een regenboogzebrapad moet krijgen. "Het gaat erom dat we als gemeente uitstralen dat we niet tolereren dat mensen worden gediscrimineerd om hun seksuele ge- aardheid. Zutphen is een behoorlijke progressieve gemeente, maar het is ook belangrijk dat je zoiets uitstraalt", aldus raadslid Babs Berg in De Gelderlander. De gemeenteraad heeft positief gereageerd op het voorstel en binnenkort wordt besloten of de gekleurde oversteekplaats er ook daadwerkelijk komt.

In het Australische Sydneyis deze week juist een regenboogzebrapad in het centrum van de stad weggehaald. Het pad werd er enkele maanden geleden aangelegd om extra aandacht te vragen voor de Mardi Gras, de plaatselijke Gay Pride. Maar al snel ontstonden zeer gevaarlijke situa- ties omdat mensen er op gingen liggen en stilstaan om een foto te maken.

De wegbeheerder van Sydney besloot daarom de toeristische treklijster weg te halen en afgelopen week werd de plek geasfalteerd. Bewoners van Sydney hebben inmiddels uit protest tegen het verwijderen van het regenboogzebrapad aan Taylor Square massaal eigen paden aangelegd. Op tientallen plekken in de stad zijn met krijt vervangende paden gemaakt.

bronnen: GaySite.nl / De Gelderlander