dinsdag 16 april 2013

D66 laakt verbod Gay Pride Litouwen


                   
D66 in het Europees Parlement laakt het verbod op een homomanifestatie (Gay Pride) in het centrum van de Litouwse hoofdstad Vilnius. De partij wijst erop dat Litouwen de tweede helft van dit jaar voorzitter is van de Europese Unie.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Volgens de autoriteiten in Vilnius is de politie niet in staat de openbare veiligheid te garanderen. Daarom willen ze de mars van 27 juli verplaatsen naar een afgelegen gebied.

In 't Veld vindt dat raar. "Als de Litouwse autoriteiten in staat zijn de openbare veiligheid tijdens belangrijke EU-bijeenkomsten te garanderen, dan zijn zij zeker in staat de Gay Parade veilig door de hoofdstraat van Vilnius te begeleiden", aldus de D66-politica dinsdag in een verklaring.

bron: De Telegraaf
          

D66 | Protest tegen weren Gay Pride in Litouwen

Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie en de Raad over het weren van de Baltische Gay Parade in het centrum van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Volgens lokale autoriteiten is de politie niet in staat de openbare veiligheid in de hoofdstraat te garanderen en daarom willen ze de mars verplaatsen naar een afgelegen gebied.

"Gelijkheid en vrijheid van vereniging zijn cruciale waarden, deze moeten door eenieder worden aanvaard en beschermd. Met het EU-voor- zitterschap voor de deur moet Litouwen deze kans grijpen om een sterk politiek signaal af te geven ten gunste van LHBT-rechten, in plaats van LHBT'ers aan het zicht te onttrekken", aldus In 't Veld op de website van D66.

In 't Veld zal deelnemen aan de Baltische Gay Parade op 27 juli aanstaande, tijdens de eerste maand van het EU-voorzitterschap van Litouwen. "Als de Litouwse autoriteiten in staat zijn de openbare veiligheid tijdens belangrijke EU-bijeenkomsten te garanderen, dan zijn zij zeker in staat de Baltische Gay Parade veilig door de hoofdstraat van Vilnius te begeleiden", zegt In 't Veld.

De Litouwse Gay League (LGL) is in beroep gegaan tegen de beslissing van het gemeentebestuur. Op 11 april deed de rechtbank van Vilnius uitspraak en oordeelde op procedurele gronden dat het besluit van de lokale autoriteiten om de mars te verplaatsen wegens veiligheidsproble- matiek onwettig was. "Een eerste stap voorwaarts voor de lokale LHBT-gemeenschap in de strijd om het recht op vreedzame vereniging. De door LGL geplande route van de Baltische Gay Parade loopt niet voor niets door de hoofdstraat van Vilnius: wij willen het publiek laten zien dat LHBT'ers een integraal onderdeel zijn van de Litouwse samenleving en omstanders bewustmaken van LHBT-rechten", zegt Vladimir Simonko, voorzitter van LGL.

Volgens de uitspraak moeten de gemeente en organisatoren rond de tafel gaan zitten om de locatie opnieuw te bepalen. In 't Veld: "De EU-voorzitter heeft de plicht fundamentele rechten te waarborgen en te beschermen, binnen de grenzen van de Europese Unie, maar zeker ook in de hoofdstraat van de eigen hoofdstad. Europa is niet alleen een interne markt met economische belangen, maar ook een gemeenschap van waarden.

bron: GaySite.nl