donderdag 18 april 2013

'Roze Bril' voor sociaal werkers


                   
Lesbische vrouwen, homo mannen, bi's en transgenders hebben meer kans om in een kwetsbare positie te verkeren. Om die rede heeft Hanneke Felten van MOVISIE een roze handboekje voor sociaal werkers geschreven: "Kijk jij al door een roze bril" ?!

De beroepsvereniging van maatschappelijk werkers ondersteunt het handboekje, lector maatschappelijk werk Margot Scholte vindt dat het boekje tot de standaarduitrusting van sociaal werkers behoort en in Utrecht gaat een van grootste welzijnsorganisaties er mee aan de slag.

Weggepest worden uit je buurt, vervelende grappen op je werk of er niet bij horen op school: voor veel lesbische en bi vrouwen, homo en bi mannen en transgender personen behoort dit tot de dagelijkse werkelijkheid. Dit brengt spanningen met zich mee waardoor iemand kan vast- lopen.

Margot Scholte, lector Maatschappelijk werk bij Hogeschool InHolland, ziet hierin een rol weggelegd voor het sociaal werk: "Sociaal werkers kunnen goede ondersteuning bieden aan lesbische vrouwen, homo mannen, bi’s en transgenders, maar dan moeten zij wel de feiten kennen en adequaat reageren op hulpvragen en signalen".

"Kijk jij al door een roze bril ?! is een laagdrempelig en praktisch boekje dat deze feiten biedt en talloze tips geeft voor hulp- en dienstverlening aan deze doelgroep. Wat mij betreft behoort het tot de standaarduitrusting van sociaal werkers".

De beroepsvereniging van maatschappelijk werkers heeft ook enthousiast gereageerd op het handboekje. Magteld Beun, senior strafmedewerker van de NVMW: "Door een roze bril kijken zit in kleine dingen; de manier waarop je bijvoorbeeld vraagt naar iemands relatie of gezinsleven".

"Het is niet ingewikkeld maar het vraagt wel alertheid". Beun vervolgt: "De doelgroep is veel groter dan je denkt. Voor mij was het echt een eye-opener dat het bijna 10% van de bevolking betreft; dat is bijna net zoveel als dat er allochtonen in Nederland leven. Daar besteden we toch ook aandacht aan in opleidingen en bijscholing ?!"

'Kijk jij al door een roze bril ?!' wordt op vrijdagmiddag 19 april a.s. gepresenteerd op het 'V/M Debat'. Daarna is het roze handboekje voor so- ciaal werkers gratis te downloaden en te bestellen via: MOVISIE

bronnen: GaySite.nl / Movisie