vrijdag 17 mei 2013

Genomineerden Jos Brink Prijs 2013 bekend


                     
Minister Jet Bussemaker (OCW) maakt vrijdagavond 17 mei in theater Dilligentia in Den Haag de winnaar bekend van de staatsprijs voor homo-emancipatie: de Jos Brink Prijs. Op de shortlist staan drie genomineerden, zo maakte de jury woensdag bekend: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbe- tering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk. Ook zal de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uitreiken.

De in Curaçao geboren en getogen Glenn Helberg zet zich al jarenlang vrijwillig in als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en weet vanuit die positie diverse taboeonderwerpen binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan de orde te stellen. De Neder- landse jurist en oud-politicus Boris Dittrich werkt sinds 2007 als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorgani- satie Human Rights Watch, een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen.

De militairen die actief zijn binnen het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht richten zich sinds 1987 op de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bij Defensie. Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar.

De jury van de Jos Brink Prijs 2013 bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Weste- laken.

bron: GaySite.nl


Boris Dittrich wint Jos Brink Prijs 2013 / Homo-emancipatieprijs voor Boris Dittrich

Boris Dittrich heeft vrijdagavond de Jos Brink Prijs 2013 gewonnen. Een jury koos de oud-politicus, die zich namens 'Human Rights Watch' inzet voor homorechten in de hele wereld, tot winnaar van de prijs voor homo-emancipatie.

Volgens de jury, bestaande uit voorzitter Sara Kroos, Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken, schuwt Dittrich in zijn aanpak zijn opponenten niet. 'In zijn missie verstaat hij zich met slachtoffers in het veld en politici en regeringsleiders. Bovendien toont hij zich een mensenrechtenverdediger en effectief diplomaat tegelijk.'

Boris Dittrich werd verkozen boven Glenn Helberg en de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. De innovatieprijs voor homo-emancipatie ging naar Döne Fil, die met activiteiten jongeren en vrouwen meer bewust wil maken van hun eigen kwaliteiten, ongeacht hun geaardheid.
           
Dittrich kreeg de prijs in het theater Dilligentia in Den Haag uit handen van minister Jet Bussemaker (emancipatie), die daarmee een tweedaags Europees congres over homo-emancipatie afsloot. Het was de derde keer dat de prijs, die om de 2 jaar wordt uitgereikt, werd vergeven. In 2011 ging de prijs naar de COC-vrijwilligers.

bron: Trouw.nl
             

Boris Dittrich wint Jos Brink Prijs 2013 / Homo-emancipatieprijs voor Boris Dittrich

Vrijdagavond heeft Boris Dittrich de Jos Brink Prijs 2013 gewonnen. De homo-emancipatieprijs wordt om het jaar uitgereikt op de International Day Against Homophobia (IDAHO), de dag in 1991 homoseksualiteit officieel van de lijst met geestesziekten werd ge- schrapt.

De prijs werd voor de derde keer uitgereikt. Dittrich, oud-politicus voor D66, zet zich namens 'Human Rights Watch' in voor homorechten in de hele wereld. Hij kreeg de prijs in theater Diligentia in Den Haag uit handen van minister Jet Bussemaker van Emancipatie.

De uitreiking was de afsluiting van een tweedaags Europees congres over homo-emancipatie. Zij trad namens 't kabinet op als gastvrouw voor ruim 700 deelnemers uit binnen- en buitenland, waaronder de Europese Unie, de Raad van Europa, roze netwerken van de politie en krijgsmacht mensenrechtenorganisaties en 'last but not least' koningin Máxima. Zij schoof donderdag 16 mei aan bij een diner in de Ridderzaal.

bron: Gay.blog.nl