vrijdag 17 mei 2013

Veel Homodiscriminatie in Europa


                   
In Europa is discriminatie van homo's, lesbo's, bi's en transgenders nog altijd schering en inslag. Dat blijkt uit een onderzoek van de EU, het meest uitgebreide tot nu toe. Gisteren bracht het Sociaal en Centraal Planbureau (SCP) cijfers naar buiten, waaruit blijkt dat in Nederland nog maar 4 procent afwijzend staat tegenover homo’s.

Overigens is dat plaatje ook hier lang niet zo rooskleurig, als gekeken wordt hoe allochtonen, gelovigen en scholieren over de roze medemens denken. In grote delen van Europa is het somber stellende plaatje 'all-over' de samenleving te zien.

Het onderzoek vond plaats in alle EU-lidstaten en Kroatië, dat binnenkort lid wordt, onder mensen van boven de 18 die vinden dat ze tot de roze doelgroep behoren. Ongeveer de helft van de respondenten voelde zich het jaar voorafgaand aan de enquête gediscrimineerd of geïntimideerd op grond van de geaardheid.

Bij lesbo's, respondenten van 18-24 jaar en mensen met een laag inkomen had meer dan de helft daarmee te maken gehad. Incidenten vonden vaak plaats op openbare plaatsen en werden gepleegd door meer dan één persoon, meestal mannen die het slachtoffer niet kende. De resulta- ten worden vandaag gepresenteerd op het internationale congres in Den Haag, in het kader van de "International Day Against Homophobia" ... IDAHO ‼


bronnen: Gay.blog.nl / NOS.nl (Video)




Helft Homo's in de Europese Unie wordt gediscrimineerd

Uit onderzoek blijkt dat Nederland, België en Scandinavië het meest homovriendelijk zijn. Maar in Oost-Europa overheerst intolerantie Ook het onderwijsklimaat is vijandig.

Discriminatie van homo's, lesbiennes en transgenders (LHBT's) is in de Europese Unie wijd verbreid. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 93 duizend betrokkenen, het grootste onderzoek in zijn soort dat de EU ooit heeft gehouden. Bijna de helft (47 procent) van de respondenten zegt het voorgaande jaar te zijn gediscrimineerd of lastig gevallen op grond van zijn of haar seksuele geaardheid.

De resultaten van het onderzoek worden vandaag, de Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO), gepresenteerd op een driedaagse Europese conferentie in Den Haag over homofobie, georganiseerd door de regering. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is gastvrouw. Koningin Máxima woonde gisteravond de IDAHO-bijeenkomst in de Ridderzaal bij.

Nederland scoort in het algemeen tolerant. Van discriminatie had slechts 30 procent van de Nederlandse respondenten last gehad. Ook België en de Scandinavische landen zijn over wegend tolerant. In de Baltische staten en andere Oost-Europese landen is dat niet zo. In het conservatief-katholieke Litouwen is de acceptatie van homoseksuelen geringer dan waar ook.

Tolerantie toegenomen
Dit beeld wordt bevestigd in een donderdag verschenen studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook daarin bungelt Litouwen onderaan en scoort Nederland zeer hoog. Nergens is het percentage mensen volgens wie homo's vrij moeten zijn te leven zoals ze willen, zo hoog als in Nederland (93 procent). Het aantal Nederlanders dat homoseksualiteit afwijst, is gedaald van 15 procent in 2006 tot 4 procent in 2012.

Volgens het SCP is in heel Europa de tolerantie ten aanzien van LHBT's toegenomen. Vooral in de jaren negentig had een omslag plaats; na 2000 ging het minder snel. De stijging was het sterkst in Zuid-Europa (in het bijzonder Spanje), waar het conservatisme in 1981 nog hoogtij vierde. Ook Slowakije kende een opmerkelijke vooruitgang.

Elders in Oost-Europa overheerst de intolerantie. De onderzoekers hebben het over 'een groep landen waarin, grofweg, de meerderheid van de bevolking vindt dat homoseksualiteit nooit te rechtvaardigen is'. Hiertoe behoren: Roemenië, Hongarije, De Baltische Staten, Rusland, Oekraïne en Polen.

Het SCP baseert zijn conclusies op data van alle bevolkingsgroepen in Europa. Het EU-onderzoek daarentegen werd door de European Agency for Fundamental Rights (FRA) gehouden onder ruim 93 duizend homo's en lesbiennes die anoniem via het internet de vragenlijst invulden. Met sommigen werden gesprekken gevoerd.

De onderzoekers geven toe dat de steekproef niet representatief is voor alle landen. De meerderheid van de respondenten was man, jong en hoog opgeleid. Er zijn echter, zeggen ze, voldoende correcties toegepast.

Transgenders
Van alle subgroepen hebben transgenders volgens de FRA-peiling het meest last van intolerantie. Lesbische vrouwen hebben vaker last dan mannen. Ook het aantal meldingen van geweld is bij vrouwen hoger dan bij mannen. Jonge respondenten hebben meer te lijden onder een intolerante omgeving dan oudere.

Opmerkelijk is de hoge mate van onveiligheid in 't onderwijs. Meer dan 90 procent van de homoseksuele scholieren jonger dan 18 jaar had homovijandig gedrag in woord of daad meegemaakt, met henzelf dan wel een schoolgenoot als slachtoffer. Tweederde van de tieners hield zijn geaardheid geheim (jongens 72 procent, meisjes 50 procent). Gevoelens van onveiligheid op school zijn in alle landen hoog (83 tot 97 procent). Nederland springt er niet gunstig uit.

Het hand in hand lopen door mensen van gelijk geslacht is in Nederland net zo moeilijk als elders. Discriminatie op het werk of bij sollicitaties werd in Nederland door 13 procent gemeld (Europees gemiddelde 20 procent).

Van alle Europese respondenten was 6 procent het voorgaande jaar het slachtoffer geworden van geweld of bedreiging ermee. Het geweld had meestal plaats in de openbare ruimte, met groepjes onbekende mannen als daders.

International Day Against Homophobia

Afgelast
► Ongeveer 10 cabaretvoorstellingen tegen homofobie zijn donderdag in Brussel geannuleerd na bedreigingen. I am what I am zou donderdag 
in de Belgische hoofdstad in première gaan, maar de artistiek directeur van de zaal besloot alle voorstellingen te schrappen na dreigbrieven aan het theatergezelschap. Ook werd de zaal het mikpunt van vandalisme. De regisseur van het stuk 'betreurt de eenzijdige beslissing uit schrik voor repressailles'. De directeur van de zaal 'wil niet betrokken raken bij een ruzie die ons niet aangaat'.
Persbericht: ANP      


► Tien jaar later is gepest worden op school nog steeds de ergste vorm van homofobie die ik heb meegemaakt. De voortdurende beledigingen waren onverdraaglijk, en de leraren deden er weinig tegen.
Homoseksuele man (25) - Malta     

► Toen ik aangerand werd, slaagde ik erin de politie te bellen. De politieman lachte en maakte grappen.
Homoseksuele man (25) - Frankrijk      

bron: Volkskrant.nl