zondag 12 mei 2013

Betogingen voor Homorechten in Chili en Cuba


                     
In zowel Chili als Cuba zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren voor de rechten van homo's en lesbiennes.

In Santiago, de hoofdstad van Chili, waren enkele duizenden betogers op de been. De demonstranten eisten wetgeving die een homohuwelijk mogelijk moet maken. Niet alleen seksuele minderheden lieten zich zien, maar ook gezinnen en ambtenaren. Verder liep burgemeester Raúl Alcaíno, van Santiago, mee.

In de Cubaanse hoofdstad Havana gingen zo'n 500 mensen de straat op. Mariela Castro, directeur van het Nationale Centrum voor Seksuele Educatie en dochter van president Raúl Castro, riep op tot een open dialoog binnen de Cubaanse samenleving en een gevecht tegen vooroor- delen.

bron: De Volkskrant
           

Nichtje Fidel Castro roept op tot 'congadans' tegen Homofobie

Mariela Castro, de dochter van de Cubaanse leider Paul Castro, heeft de Cubanen opgeroepen om dit weekend mee te doen een aan conga dance in de hoofdstad Havana. Er liepen circa 500 mensen mee.

"We hebben een zeer patriarchale Spaanse cultuur geërfd, die erg homofoob is en stevig discriminerend", zei de nicht van Fidel Castro de Granma krant. "Het is hoogste tijd dat deze vooroordelen verdwijnen". Ze is een belangrijke figuur in en strijd voor gelijke rechten voor LHBT's in de regio.

De dans waar ze het over heeft, is het begin van een tien dagen durende reeks van evenementen in het hele land, tot en met 18 mei. Cuba legaliseerde homoseksualiteit in 1979, maar in de grondwet staat nog altijd een verbod op huwelijken van hetzelfde geslacht.

bron: Gay.blog.nl
             

Chili en Cuba willen ook Homohuwelijk 

In zowel Chili als Cuba zijn zaterdag homoactivisten de straat op gegaan om te demonstreren voor de rechten van homo's en les- biennes en voor de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. Geïnspireerd door recente ontwikkelingen op diverse andere plekken in de wereld eisen de betogers de erkenning van homoparen.

In Santiago, de hoofdstad van Chili, waren enkele duizenden betogers op de been. De demonstranten eisten wetgeving die een homohuwelijk mogelijk moet maken. Niet alleen homoseksuelen liepen mee, ook gezinnen, ambtenaren en de burgemeester van de stad liet zich zien. Binnenkort wordt in het Chileense parlement een nieuwe wet besproken die het geregistreerde partnerschap voor homostellen mogelijk moet maken maar de Chileense homobeweging wil meer. Ze eisen dat ook in hun land het homohuwelijk wettelijk mogelijk wordt.

In de Cubaanse hoofdstad Havana gingen zaterdag enkele honderden mensen de straat op. En ook in Cuba staat de legalisering van het homo- huwelijk hoog op de politieke agenda. Maar president Raúl Castro heeft al laten weten dat het huwelijk een excusieve aangelegenheid blijft voor man en vrouw. Wel heeft hij recent laten weten met een nieuwe wet bezig te zijn die het geregistreerde partnerschap mogelijk maakt.

Mariela Castro, directeur van het Nationale Centrum voor Seksuele Educatie en dochter van president Raúl Castro, liet onlangs nog weten dat haar vader homorechten van harte ondersteunt. "De president heeft het in besloten kring regelmatig over homorechten en vindt dat de positie van homoseksuelen meer aandacht verdient", aldus dochter Mariela. Ze liet tijdens een toespraak tevens weten dat de kans groot is dat zeer binnenkort het geregistreerde partnerschap voor homoparen zal worden ingevoerd.

bron: GaySite.nl