woensdag 15 mei 2013

Minnesota twaalfde Staat van de Verenigde Staten met Homohuwelijk


                    
Minnesota heeft gisteren formeel het homohuwelijk gelegaliseerd. Het is daarmee de twaalfde Amerikaanse staat die een huwelijk tussen mensen van een gelijk geslacht bij wet heeft geregeld.

Tijdens een openluchtceremonie bij het parlementsgebouw van Minnesota heeft gouverneur Mark Dayton de wet ondertekend, onder luid gejuich van toeschouwers. Hij bedankte het parlement voor de getoonde politieke moed. De Senaat had een dag eerder het wetsvoorstel goedgekeurd.

Minnesota is nu de twaalde staat van de VS die het homohuwelijk erkent. Onlangs besloten Delaware en Rhode Island hiertoe. Eerder al stem- den Iowa, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont en Washington in met het homohuwelijk. Ook het District of Columbia (met de stad Washington) heeft de wet ingevoerd.

bron: Algemeen Dagblad


Minnesota twaalfde Staat met Homohuwelijk in Amerika

De senaat van de Amerikaanse staat Minnesota heeft maandag na een debat van ruim vier uur de nieuwe wet op het homohuwelijk goedgekeurd. Minnesota is de twaalfde staat die het huwelijk openstelt voor paren van het zelfde geslacht. Met een meerderheid van 37 stemmen voor en 30 tegen staat er niets meer in de weg om het homohuwelijk te legaliseren.

Gouverneur Mark Dayton zal de wet met zijn handtekening bekrachtigen en liet direct na het debat weten een trotste inwoner van Minnesota te zijn. "Vele duizenden mensen gaan een beter leven tegemoet, de wet versterkt de inwoners van Minnesota en versterkt onze democratie," aldus senator Scott Dibble.

Minnesota is de derde staat in twee weken tijd die het huwelijk tussen homoseksuelen mogelijk maakt maar de eerste staat in het conservatieve Midwest dat het homohuwelijk legaliseert. Rhode Island keurde op 2 mei het homohuwelijk goed en was zo de tiende Amerikaanse staat. Dela- ware volgde vorige week dinsdag als elfde staat.

Het is opvallend dat de laatste tijd staten in hoog tempo het homohuwelijk willen invoeren. Onlangs boog The US Supreme Court, het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten, zich over het verbod op het homohuwelijk maar op de uitkomst lijken veel staten niet te willen wachten.

Indien The US Supreme Court, naar verwachting binnen een maand, besluit dat de wet uit 1996 inderdaad homoparen discrimineert en hen het grondrecht onthoudt te trouwen ligt de weg open voor een landelijke invoering van het homohuwelijk.

bron: GaySite.nl