vrijdag 8 maart 2013

Turkije wil Adoptiekinderen terug


Er zijn op dit moment Turkse ambtenaren in Nederland om te onderzoeken of een Turks pleegkind dat verblijft bij een lesbisch stel in Den Haag terug kan worden gehaald naar Turkije. Dat meldt de NOS op haar site.

Volgens de omroepvolgt in mei een officiële delegatie om met Turkse en Nederlandse instanties en de Nederlandse overheid te praten over de pleegzorg. Turkse media melden dat premier Erdogan deze maand naar Nederland komt en dan ook deze kwestie aan de orde zal stellen.

Reden van het Turkse bezoek is dat de Turkse regering onlangs heeft laten weten dat het de adoptie van Turkse pleegkinderen bij christelijke of homoseksuele gezinnen zal tegenwerken. Volgens een meerderheid van de Turkse politici dienen kinderen ondergebracht te worden in gezinnen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond.

Een Turkse parlementaire onderzoekscommissie zegt dat de afgelopen jaren tussen de 5000 en de 9000 Turkse kinderen in christelijke en homo- seksuele gezinnen zijn geplaatst. Na bestudering van enkele dossiers stelt de commissie vast dat Turkse kinderen soms bij christelijke paren of homoparen worden geplaatst met als doel hen te laten 'aanpassen' aan dezelfde cultuur en/of religie.

De Turkse overheid wil voorkomen dat nog meer kinderen terecht komen bij ouderparen die niet stroken met de Turkse normen en waarden. Tevens wil men onderzoeken of alle kinderen die de afgelopen jaren zijn geadopteerd kunnen worden teruggehaald als Nederland niet kan garan- deren dat Turkse kinderen niet worden opgevoed door homostellen.

bronnen: GaySite.nl / NOS.nl