donderdag 7 maart 2013

Onderzoek naar 'gewelddadige arrestatie' van Homo's tijdens Mardi Gras


UPDATE - De politie van Sydney start met een intern onderzoek naar de brutale en gewelddadige arrestatie van de 18-jarige Jamie Jackson tijdens het Mardi Gras festival afgelopen zaterdag. Het filmpje van de arrestatie werd maandag op YouTube geplaatst en de betrokken agent krijgt heel wat kritiek op de manier hoe hij de jongen arresteert.

In het filmpje is te zien hoe de agent hardhandig de jongen met zijn gezicht tegen de straat smijdt. Uit het filmpje is niet onmiddelijk op te maken wat de directe aanleiding was voor de arrestatie. Volgens politiecommissaris Murdoch zou de jongen de agent uitgemaakt hebben en zou dat tot de arrestatie geleid hebben. Het was tegen die arrestatie dat de jongen zich verzette en waarvoor hij zich op 1 april in de rechtbank moet verantwoorden.

Homo-activisten en de organisatoren van het Mardi Gras festival hebben het politiegeweld reeds scherp veroordeeld en zullen er op toe zien dat het onderzoek niet in de doofpot zal verdwijnen. "Als de jongen enkel een grote mond had dan zullen velen het met mij eens zijn dat de politie met de slag de situatie te zwaar aanpakte", aldus parlementslid en homorechten-activist Alex Greenwich.

Jamie Jackson mocht zijn verhaal doen in het Australische nieuwsprogramma 'A Current Affair'.

"Ik herinner de eerste smak tegen de grond waarbij ik de kluts kwijtraakte en in huilen uitbarstte.Hij had me kunnen vermoorden als mijn hoofd op de verkeerde manier op de grond terecht was gekomen."

Volgens de tiener kietelde hij enkel een meisje op de rug. "Er gebeuren veel ergere dingen dan het kietelen van mensen op festivals, zoals gay- bashing of wapenbezit." Jamie is boos over de hardhandige manier waarop de agent hem heeft aangepakt, maar is niet van plan een rechtszaak tegen hem aan te spannen.

Jamie Jackson is niet de enige die afgelopen zaterdag door de politie tegen de vlakte werd geweld. Dat overkwam ook 32-jarige Bryn Hutchinson nadat hij ruzie kreeg met een agent over het al dan niet oversteken van een weg. Net zoals Jamie wordt hij nu beschuldigd van mishandeling van de politie.

Assistent politiecommissaris Mark Murdoch reageerde hierop als volgt: "Hoewel twee incidenten er twee te veel zijn, vind ik niet dat we met een super groot probleem te maken hebben. Onze band met de HoLeBi-gemeenschap is volstrekt van eerste klasse."

Homorechtenorganisaties roepen aanstaande vrijdag op tot een protestmars tegen het geweld in Sydney. Ze willen demonstreren om een ver- ontschuldiging te krijgen voor de twee incidenten van afgelopen zaterdag. Ook eisen ze twee onafhankelijke onderzoeken in plaats van 2 interne onderzoeken. Al meer dan 1.700 mensen hebben aangegeven te zullen meelopen in de protestmars.

bronnen: GayLive.be / A Current Affair