zaterdag 9 maart 2013

USA | Ook Clinton wil landelijk Homohuwelijk


Voormalig president Bill Clinton heeft in een uitvoerig ingezonden brief in The Washington Post laten weten dat hij voor de landelijk invoering is van het homohuwelijk. De actie van de voormalig president is opvallend omdat hij degene was die in 1996 de zogenoem- de 'Defense of Marriage Act' (DOMA) ondertekende. In de wet is vastgelegd dat het huwelijk is voorbehouden aan een man en een vrouw, waardoor de landelijke openstelling van het huwelijk voor homoparen onmogelijk werd.

In zijn ingezonden brief schrijft Clinton nu dat de tijden zijn veranderd en zijn mening ook. "In de afgelopen 17 jaar is Amerika veranderd. In niet één staat was er sprake van het homohuwelijk maar nu ligt dat anders. In enkele staten mogen homoparen trouwen en als het aan mij ligt mag dat straks in heel Amerika", aldus Clinton in zijn brief. De voormalig president liet van zich horen in The Washington Post, omdat hij onlangs een vergelijkbare brief heeft geschreven naar The US Supreme Court. Dit hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten zal zich op 27 maart buigen over DOMA.

Enkele weken geleden deed president Barack Obama al een vergelijkbaar verzoek bij het hof. Volgens de regering van Obama is de wet dis- criminerend, omdat het niet iedereen in staat stelt om een wettelijke verbintenis aan te gaan.

bronnen: GaySite.nl / The Washington Post