vrijdag 8 maart 2013

Man tot Man | Wat je Huisarts moet weten


Je huisarts is het eerste aanspreekpunt voor zaken die je gezondheid aangaan. Het is belangrijk dat je je vrij voelt om met hem of haar zaken te bespreken die jij belangrijk vindt. Daarom is het ook goed dat je arts weet dat je homoseksueel bent. Hij of zij kan je dan beter van advies voorzien. Hieronder vind je een lijst met aandachtspunten die je met je arts kunt bespreken. Natuurlijk is ieders situatie anders. Toch is het raadzaam om goed af te wegen welke punten op jouw situatie van toepassing zijn om hierover met je huisarts in gesprek te gaan.

01. Kom uit de kast bij je arts
Om je de beste zorg te geven, dient je huisarts op de hoogte te zijn van je (homo)seksualiteit. Als homo heb je specifieke behoeften en loop je andere risico's. Is je huisarts op de hoogte, dan kan hij of zij je de juiste vragen stellen en afgestemde zorg bieden. Zoek een andere huisarts als je merkt dat je huidige arts moeilijkheden heeft met je (homo)seksualiteit.

02. Hiv/Aids, Safe Seks, PEP
Homo's hebben een verhoogd risico op hiv-infectie. Condoomgebruik vermindert het risico op hiv drastisch. Het is belangrijk dat je je hiv-status kent. Laat jij je elk half jaar testen? Dat kan ook via je huisarts. Breng hem of haar in ieder geval op de hoogte van je status en het feit of je je wel of niet regelmatig laat testen.

Ben je hiv-negatief en blootgesteld aan hiv? Bespreek dan met je arts de opties. Doe dit snel, binnen 72 uur kun je het virus tegengaan met een PEP-kuur (Post-Exposure Prophylaxis). Heb je een vaste relatie en is één van jullie hiv-positief, bespreek dan de preventiemogelijkheden met je arts. Of kijk op mantotman.nl voor een PEP-check en adressen waar je, buiten je huisarts om, een kuur kunt krijgen.

03. Laat je vaccineren tegen Hepatitis B
Mannen die seks hebben met mannen lopen een verhoogd risico op infectie met Hepatitis B. Dit virus brengt ernstige schade toe aan de lever en kan leiden tot langdurige en chronische gezondheidsproblemen. Het wordt sommigen zelfs fataal. Het komt veel voor onder homomannen. De beste bescherming tegen het Hepatitis B virus is vaccinatie. Mannen die seks hebben met mannen kunnen o.a. via manofmietje.nl gratis een vaccinatie krijgen.

04. Fysieke gezondheid
Problemen met het zelfbeeld komen meer voor onder homo's. Zo is de kans op eetstoornissen groter. Ook is er een verhoogde kans op een 'fitnessverslaving'; sporten is gezond maar het kan ook te ver gaan. Het gebruik van anabolen of bepaalde andere supplementen kan helpen om snel spieren op te bouwen maar deze kunnen ook een gevaar voor de gezondheid zijn. Zorg dat je arts op de hoogte is van je sportgedrag. Zeker als je wat ouder bent of lichamelijke beperkingen hebt, kan je huisarts je adviseren voordat je aan een intensief sportregime begint. Ook in gezond willen eten en diëten kun je doorschieten. Homo's hebben een grotere kans op anorexia en boulimia. Daarnaast is zwaarlijvigheid ook relatief vaak een probleem bij sommige homomannen. Dit veroorzaakt diabetes, hartproblemen en is slecht voor je gewrichten. Praat erover met je arts. Verandert je eetgedrag of je gewicht plots (erg) snel? Zorg dan dat je arts daarvan op de hoogte is.

05. Depressies en angst
Depressies en andere psychische problemen blijken onder homomannen meer voor te komen. De kans op een psychisch probleem is dus groter. Voor mannen die nog in de kast zitten of mannen die weinig steun hebben in hun omgeving is dit een nog grotere waarschijnlijkheid. Zoek hulp: veel psychische problemen zijn met een juiste behandeling goed aan te pakken. Bespreek het met je arts als je met jezelf in de knoop zit. Hij kan je naar de juiste hulp doorverwijzen.

06. Soa
Homomannen hebben meer kans op het oplopen van een soa. Op mantotman.nl lees je alles over de verschillende soa in de Mancyclopedie. Veilige seks is de sleutel tot het voorkomen van soa. Het is daarnaast van groot belang dat je je elk half jaar laat testen op soa. Je kunt namelijk iets bij je dragen zonder symptomen, maar het toch doorgeven aan anderen. Bespreek de test-opties met je huisarts. Ook kun je je laten testen via GGD, huisarts of Testlab van Man tot Man.

07. Alcohol, drugs en roken
Homo's gebruiken meer alcohol en drugs dan hetero's. De gevolgen van langdurig gebruik van populaire drugs - zoals poppers, XTC en wiet- op de langere termijn zijn vaak niet bekend. Functioneer je door je druggebruik niet meer goed op school, werk, studie of in je relaties met anderen? Zorg dan dat je arts je doorverwijst naar hulp. Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het wordt daarom ook afgeraden. Veel stoffen in medicijnen en drugs werken op een vergelijkbare manier: ze hebben een effect op je hersenen en worden afgebroken in je lever. Ze kunnen daarom elkaars werking beïnvloeden. Als je hierover open bent, kan je arts je goede info en ad- viezen geven. Ook roken homomannen meer: tot wel 50% van ons roken. Het is belangrijk dat je arts weet dat je rookt. Het heeft namelijk een effect op de rest van je gezondheid en kan de werking van medicijnen beïnvloeden.

08. Anale seks
Door anale seks raakt de anus makkelijk beschadigd. Het is belangrijk om te weten welk effect bepaalde sekstechnieken hebben. En welke ge- volgen anale seks kan hebben. Spreek je arts wanneer je last heb van klachten. Voor jou is het misschien ongemakkelijk: voor je arts is echter weinig nieuw. Toch ongemakkelijk? Online is ook veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld op mantotman.nl voor alle informatie over anaal neuken.

09. HPV
HPV – de virusgroep die genitale en anale wratten veroorzaakt – wordt gezien als een onschuldig virus. Het speelt echter een rol in de ont- wikkeling van anale kanker. Anale kanker komt verhoudingsgewijs veel meer voor bij homomannen. Oorzaak hiervan is dat HPV makkelijker wordt overgedragen door anale seks maar ook doordat homomannen met meer verschillende partners seks hebben. Anale kanker neemt toe onder jonge homomannen en hiv-positieve mannen. Vraag je arts naar de opties om je te beschermen.

10. Vertrouw je arts
Je arts is er voor jou. Openheid van jouw kant is belangrijk. Een arts kan je niet goed genoeg helpen als hij of zij geen goed beeld van jouw situatie heeft. Soms is het moeilijk om het over bepaalde onderwerpen te hebben. Heb jij dit ook? Probeer dit aan je arts uit te leggen. Of probeer een huisarts te vinden waarmee je wel gemakkelijk praat. Je arts is gebonden aan het beroepsgeheim, alles wat je met hem bespreekt blijft tussen jullie. Maak hier gebruik van en deel je problemen en vraag wat je wil weten over je gezondheid !!

bronnen: Gay.nl / Man tot Man