maandag 4 maart 2013

Homopesten | Hoe Homovriendelijk is Nederland eigenlijk ?!


TV·Tip - Maandag 4 maart zendt de NCRV de documentaire homopesten uit: vanaf 23.00 uur op Nederland 2. Frans Brommet schetst 'een schokkend beeld' van homohaat in Nederland. De getoonde verhalen van homohaat tonen aan dat de daders van pesterijen vaak buurtbewoners zijn.

Als slachtoffers aangifte doen bij de politie, wordt dat vaak afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en dus strafbaar, buren- ruzie is dat niet: meestal gaan de pestkoppen vrijuit.

In de zomer 2011 werd een homostel weggepest uit in Leidsche Rijn. Aanvankelijk onderschatte de Utrechtse burgemeester Wolfsen het probleem. Inmiddels zijn er in ons land twee meldpunten van homodiscriminatie gekomen.

Daar zijn tot nu toe honderden meldingen van pesterijen en fysiek geweld tegen homo's en lesbo's gedaan. De documentaire laat zien dat die meldpunten vooralsnog een wassen neus lijken: homodiscriminatie blijkt geen incident te zijn, maar het topje van de ijsberg.

Dokument 'Homopesten'  –  Maandag 4 maart 2013  –  Nederland 2  –  23.00 uur

bron: Gay.blog.nl


Schokkend beeld van Homohaat in 'Dokument': Homopesten

Het is zo nu en dan een krantenbericht: homostel weggepest uit buurt. De eerste keer was het zelfs nog nieuws, zag je enkele achter- grondreportages op TV. Maar bij het derde en vierde incident is de aandacht al lang niet meer zo groot. Documentairemaker Frans Bromet ziet er wel aanleiding in om dieper op in te gaan. Hij heeft de film Homopesten gemaakt, vanavond te zien in NCRV Dokument. Volgens de omroep zet Bromet 'een schokkend beeld' neer van de homohaat in Nederland.

Helen is lesbisch en wordt gepest wordt door haar buren. Ze plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien poep tegen de ramen. Ze schelden en maken klaarkomgeluiden. Helen's zoontje durft niet meer naar buiten. John en Rob worden door hun buren met de dood bedreigd: "Vieze vuile kankerhomo's, we maken jullie dood". Rob is mishandeld en zijn auto wordt regelmatig beschadigd. John en Rob willen verhuizen.

Sinds burgemeester Wolfsen van Utrecht het aan de stok kreeg met een homostel dat slachtoffer was van homopesten, is Nederland verrijkt met twee meldpunten voor homodiscriminatie. Op beide meldpunten zijn inmiddels honderden meldingen gedaan van pesterijen en fysiek geweld tegen homo's en lesbiennes.

Susan is een lesbische vrouw. Ze heeft al een aantal jaren last van haar buurman die haar bedreigt en pest vanwege haar seksuele geaardheid. Hij scheldt haar uit voor vuile lesbo en mannenhaatster en laat zijn geslachtsdelen zien. Ook dreigt hij haar oude hond te molesteren.

Sinds Waloy bij zijn buren heeft geklaagd over geluidsoverlast bij een feestje wordt hij uitgescholden voor vieze homo en pedofiel. De span- ningen zijn zo hoog opgelopen dat hij zijn woning niet meer in durft.

De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit.

De onderschatting van burgemeester Wolfsen van het fenomeen homodiscriminatie blijkt geen incident maar het topje van de ijsberg te zijn.

Uitzending Gemist ?!  Bekijk de video op de website van KRO-NCRV.nl:  NRCV Dokument – "Homopesten"

bronnen: Zappen.blog.nl / KRO-NCRV.nl