woensdag 6 februari 2013

VS | Illinois dichter bij Openstelling


In de Amerikaanse staat Illinois - de thuishaven van president Obama - is openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht weer een stap dichterbij gekomen.

Met 9 tegen 5 stemmen aanvaarde de betrokken senaatscommissie de ingediende wetsvoorstellen. Nu moeten er dertig van de 59 senatoren bereid worden gevonden om het voorstel in een voltallige zitting in stemming te brengen. De indieners van het voorstel hebben er goede hoop op dat dit op Valentijnsdag (14 februari) kan gebeuren.

Omdat burgerlijke huwelijken in de VS ook in kerken gesloten mogen worden, halen tegenstanders alles uit de kast om de openstelling te verhinderen. Zo stelden opponenten dat kerken gedwongen zouden kunnen worden homo's in de echt te verbinden, omdat kerken ook als stembureau bij verkiezingen als openbare ruimte gebruikt worden.

Voorstanders van openstelling wijzen deze veronderstelling af en stellen dat in de wetsplannen duidelijk staat dat geen kerk en geen geestelijke verplicht wordt een homo- of lesbopaar te trouwen als ze daar geen trek in hebben.

bron: GayKrant.nl