dinsdag 5 februari 2013

Engeland op weg naar Openstelling


Vandaag, dinsdag 5 februari, zal Engeland de eerste stap zetten op weg naar openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Het kabinet van premier Cameron, dat bestaat uit een coalitie van Conservatieven en Liberalen, zal dan intern stemmen over de ingediende wetsvoorstellen, daarna gaat het plan naar het Huis van Afgevaardigden. Daar zal later een vrije keus in de stemhouding zijn.

Waarnemers voorzien een grote meerderheid voor openstelling. 26 kabinetsleden - onder wie de premier - zouden voorstander zijn, twee tegen en van drie leden is het stemgedrag onzeker.

De discussie rond de opensteling trekt een diepe spoor van verdeeldheid door de Conservatieve partij, maar een meerderheid lijkt voorstander, net als bij de Liberalen en Labour. Als de plannen doorgaan, zal het huwelijk in 2014 worden opengesteld. Het jaar waarin ook Schotse homo- paren elkaar het ja-woord kunnen geven.

bron: GayKrant.nl
    

Het Britse Lagerhuis stemt voor Homohuwelijk

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag in principe ingestemd met wetgeving die homohuwelijken mogelijk maakt. Hiermee wordt het voor homostellen hoogstwaarschijnlijk mogelijk om vanaf 2014 te trouwen in Engeland en Wales.

Het voorstel werd met grote meerderheid aangenomen. Volgens de Britse zender BBC zouden ongeveer 140 Conservatieven, circa de helft van het totaal aantal Conservatieven in het Lagerhuis, tegen hebben gestemd. Hiermee wordt duidelijk hoe groot de kloof is binnen de Conservatie- ve partij van premier David Cameron. In totaal zijn er ruim 600 Lagerhuis-leden.

Het wetsontwerp moet nog enkele stappen doorlopen om van kracht te worden, waaronder een stemming in het Hogerhuis.

Volgens het voorstel kunnen mensen van hetzelfde geslacht zowel een burgerlijk huwelijk sluiten als hun relatie kerkelijk laten vastleggen. Kerken zijn vrij om te bepalen of ze zulke relaties willen inzegenen. In het wetsontwerp staat expliciet dat de Anglicaanse Kerk zulke inzege- ningen niet hoeft aan te bieden.

Schotland en Noord-Ierland, die ook onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk, hebben het recht van zelfbestuur en mogen zelf bepalen of ze de wetgeving invoeren. Schotland zei vorig jaar wetgeving te willen invoeren om homohuwelijken mogelijk te maken.

Tiental landen
De Britten volgen in de voetsporen van een tiental landen, waar mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. Homo's konden voor het eerst trouwen in Nederland. Ons land staat sinds 1 april 2001 open voor homohuwelijken. Op die dag verbond de toenmalige burgemeester van Amster- dam, Job Cohen (PvdA), een lesbisch paar en drie homostellen in de echt.

In de rest van Europa kunnen homostellen trouwen in België (2003), Spanje (2005), Noorwegen (2009), Zweden (2010), IJsland (2010), Portugal (2010) en Denemarken (2012). In Frankrijk stemde het parlement afgelopen zaterdag in met legalisatie van het homohuwelijk.

Buiten Europa zijn trouwlustige homostellen onder meer welkom in Canada. Daar konden mensen van hetzelfde geslacht sinds 2003 in verschei- dene provincies trouwen. Twee jaar later nam de Canadese regering wetgeving aan om homohuwelijken in het hele land mogelijk te maken.

In de Verenigde Staten kunnen stellen in negen staten trouwen. Landelijke wetgeving is er nog niet.

Andere landen waar de wet mensen van gelijk geslacht toestaat te trouwen zijn Zuid-Afrika (2006) en Argentinië (2010).
In Brazilië kunnen homoparen in sommige delen van het land trouwen.

bron: Volkskrant.nl