zaterdag 5 januari 2013

TV-Tip: 'A Single Man' op Nederland 2


Zaterdag 5 januari 2013 is vanaf 22.35 uur de film 'A Single Man' te zien op Nederland 2. Het regiedebuut van modeontwerper Tom Ford won de officieuze Queer Golden Lion in Venetië voor beste film met een homothema. Hoofdrolspeler Colin Firth won de Gouden Leeuw voor beste acteur, een Britse Bafta en hield er een Oscarnominatie voor de beste mannelijke hoofdrol aan over. Een jaar later kreeg hij een Oscar voor zijn hoofdrol in 'The King’s Speech'.

Hij werd bij het grote publiek bekend als Mr. Darcy in zowel de BBC-serie 'Pride and Prejudice', als in de film 'Bridget Jones Diary's'. In 'A Single Man' speelt hij een homoseksuele Britse professor, wiens partner (Matthew Goode) na 16 jaar samenzijn plotseling overlijdt.

De film ging in 2009 in première en is gebaseerd op een boek van Christopher Isherwood en speelt in Los Angeles anno 1962, tijdens de Cubaanse crisis. Het begint met de dood van de vriend. Sindsdien worstelt de professor met de zin van het leven, maar houdt naar buiten toe de schone schijn op. Het is de tijd waar homo’s maar beter in de kast konden blijven.

Tom Ford zei ooit dat de film 'het meest persoonlijke' was dat hij ooit had gemaakt en dat het niet over homo zijn ging, maar over algemeen herkenbare zaken als liefde en afzondering. De vrouwelijk hoofdrol wordt gespeeld door Julian Moore, die onder andere speelde in juweeltjes als 'Magnolia' en 'The Hours'.

bronnen: Gay.blog.nl


TV-Tip: 'The Invisible Man' op Nederland 2

Meteen na de film 'A Single Man', zaterdagavond 5 januari 2013 op Nederland 2, volgt om 00.10 uur de documentaire van Yariv Mozer: 'The Invisible Man'. Holland Doc toont hoe Palestijnse homo's in Israël hun leven niet zeker zijn: leven in het beloofde land als gevangenis. De documentaire vertelt het trieste verhaal van Palestijnse homo's die in hun eigen land door de Palestijnse veiligheidsdienst worden achtervolgd en naar Israël zijn gevlucht, maar ook daar verborgen moeten blijven.

Er bestaat voortdurend gevaar dat ze worden opgepakt. De Israëlische regering verbiedt hulp aan Palestijnse vluchtelingen ten strengste. Ze leiden een dubbelleven en lijken er alleen voor te staan. De documentaire won de Special Jury Award op het documentaire filmfestival in Israël: DocAviv 2012. De film werd in augustus al eens op tv vertoond.

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube