dinsdag 1 januari 2013

Dove Homo en Lesbo 'Uit de Kast' bij Arie Boomsma


De KRO begint het nieuwe jaar met een derde seizoen van Uit de Kast, gepresenteerd door Arie Boomsma. Hij helpt opnieuw jongeren door hun coming out heen. In de eerste uitzending volgen we Mariska en Jelmer Hein. Ze zijn al van jongs af aan beste vrienden en gek op uitgaan.

Maar er zijn meer overeenkomsten. Ze zijn allebei doof en toevallig ook beiden homoseksueel. Jelmer Hein valt op jongens en Mariska valt op meisjes. Goede vrienden en klasgenoten weten al dat ze gay zijn, alleen hun ouders nog niet. Na lang twijfelen besluiten ze toch de stap te nemen en het te vertellen.

Mariska (18) is bang is dat haar, eveneens dove, ouders niet goed zullen reageren als zij ze vertelt dat ze op meisjes valt en Jelmer Hein (18) weet helemaal niet wat hij van zijn vader kan verwachten als hij vertelt homo te zijn. Ondanks alle twijfels, besluiten ze toch de stap te nemen. Mede door de steun van Arie komt het hoge woord er in gebarentaal eindelijk uit.


Coming-out in Gebarentaal
              
In de eerste aflevering van het derde seizoen van 'Uit de Kast' staan de dove Jelmer Hein en Mariska centraal. Arie Boomsma vertelt dat het er bij hun coming-out 'snoeihard' aan toe ging. "In gebarentaal vallen alle nuances weg. Het is allemaal veel directer."

Uit de kast legt volgens Arie Boomsma in dit seizoen minder de nadruk op het taboe dat op homoseksualiteit rust. "Het programma gaat veel meer over de worsteling die veel jonge homo's met hun geaardheid hebben. De maatschappij is tolerant, maar ze vinden het toch moeilijk om uit de kast te komen. Ze zijn bang dat alles verandert en dat alle mensen die van hen houden hen gaan verstoten. In de praktijk blijkt dat vaak erg mee te vallen."

Vriendschap
De eerste aflevering van het derde seizoen Uit de Kast is een bijzondere, want de twee hoofdpersonen zijn doof. "Jelmer Hein en Mariska zijn al sinds hun jeugd bevriend. Nu blijken ze naast doof ook allebei homoseksueel te zijn. Bij hun coming-out hebben ze veel steun aan elkaar. De kracht van vriendschap is dan ook een belangrijk thema in deze aflevering."

Snoeihard
Een coming-out in gebarentaal gaat er anders aan toe dan bij mensen die wel kunnen horen. "Het is allemaal veel directer. De camera was erbij toen Mariska het tegen haar ouders vertelde. Toen het hoge woord eruit was, gebaarde haar moeder: 'ik houd niet van lesbiennes'. Dat is echt snoeihard: In gebarentaal vallen alle nuances weg."

Klopje op de polsHet feit dat Jelmer Hein en Mariska doof zijn, stelde Arie wel voor fikse problemen: "Zij horen mij niet en ik spreek geen gebarentaal. Hoe praat je dan met elkaar?" Uiteindelijk vonden ze er een oplossing voor en werd het door de gebaren een grappige afle- vering. "Het gebaar voor lesbienne blijkt een duim en een wijsvinger onder de mond en homo in gebarentaal is een klopje op de pols. Ik heb daar heel hard om moeten lachen…".

Uit de Kast, dinsdag 01 januari 2013, 21.15 uur, KRO (NL 3)

bronnen: Zappen.blog.nl / KRO.nl