In L'Osservatore Romano wordt het homohuwelijk vergeleken met het communisme. Het blad geldt als de officieuze spreekbuis van het Vaticaan.
Historica Lucetta Scaraffia vergelijkt in een voorpagina-artikel de voorstanders van de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht met de 'voorvechters van het communisme in de 20ste eeuw die miljoenen wisten te verleiden met hun belofte van perfecte sociale en economische gelijkheid'. Volgens Scaraffia komt het idee over huwelijksgelijkheid voort uit dezelfde 'egaltaire utopie die al zoveel schade heeft veroorzaakt in de vorige eeuw'.
Het 'homohuwelijk' is volgens Scaraffia een 'ontkenning van de waarheid', waarmee 'een van de fundamenten van de menselijke samenleving, het gezin' wordt ondermijnd. Scaraffia meent dat samenleving voor het 'vernietigen van het gezin een hoge prijs zal betalen', zoals ook het geval was met het maatschappelijke experiment van sociale en economische gelijkheid' onder het communisme.
Volgens Scaraffia probeerde het communisme haar utopische ideaal te bereiken door de afschaffing van privébezit. Scaraffia stelt dat de voor- standers van huwelijksgelijkheid een bedreiging vormen voor een ander verschil dat fundamenteel is voor de samenleving – namelijk die tussen man en vrouw.
Het is niet voor het eerst dat Scaraffia zich in L'Osservatore Romano uitspreekt over het opengestelde huwelijk. Ze deed dat ook daags nadat in november jl. de voorstanders van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Amerika, Frankrijk en Spanje – ondanks hevige oppositie vanuit de katholieke kerk – flinke vooruitgang geboekt hadden. Maar volgens Scaraffia betekenden deze ontwikkelingen niet dat het Vaticaan in de strijd tegen het 'homohuwelijk' aan de verliezende hand is.
Scaraffia stelde juist dat het Vaticaan er in de afgelopen jaren in is geslaagd zich te ontwikkelen tot de enige institutie die op wereldschaal in staat is om 'de strijd aan te gaan tegen de krachten die uit zijn op de vernietiging van het traditionele huwelijk' om daarmee 'de afbraak van de menselijke samenleving' te helpen voorkomen. Voor die strijd zou het Vaticaan volgens Scaraffia ook steeds meer steun en 'bewondering' van veel niet-katholieken krijgen.
bronnen: COC.nl / L’Osservatore Romano