De evangelicale voorganger die tijdens de inauguratie van president Obama zou voorgaan in gebed heeft zich teruggetrokken. Louie Giglio raakte deze week in opspraak toen een oude preek opdook waarin hij homoseksualiteit veroordeelt.
De preek, genaamd 'In Search of a Standard - Christian Response to Homosexuality', dateert uit de jaren '90 en verscheen woensdag op het veelgelezen progressieve blog ThinkProgress.
Giglio waarschuwde destijds dat de homolobby erop uit is om homoseksualiteit maatschappelijk geaccepteerd te krijgen. Onwenselijk, het is immers 'een zonde in Gods ogen en in Gods woord'. De enige wijze om 'van een homoseksuele leefwijze af te komen' was volgens Giglio de genezende kracht van Jezus.
'Inauguratie mag niet worden geclaimd voor eigen agenda'
In een persverklaring benadrukt de leider van de grootschalige Passion-aanbiddingsconferenties dat de uitspraken 15 tot 20 jaar oud zijn en dat 'dit thema de afgelopen jaren duidelijk niet tot mijn prioriteiten behoorde'. Toch acht hij zijn positie onhoudbaar. Als hij het gebed zou uitspreken, zou de inauguratie op 21 januari worden overschaduwd door 'zij die de eigen agenda centraal willen stellen'.
Met de ophef rond Giglio lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Homorechtenorganisaties waren ook ontstemd toen Obama bij zijn eerste inauguratie in 2008 koos voor Rick Warren. De bekende predikant en auteur is relatief progressief, maar is wel tegenstander van het homo- huwelijk.
'President lette niet echt goed op'
Homoblogs kraakten donderdag kritische noten over Obama, een verklaard voorstander van homo-emancipatie. 'Je zou zeggen dat Obama's team nu dubbel zo goed zou opletten dat ze niet nogmaals zo'n bekrompen type vroeg', hoonde Americablog.com. 'En dan is daar ineens Rick Warrenlight, dominee Louie Giglio.'
Homorechten zijn al langer een precair thema voor de president. Voordat hij in mei zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk, wendde hij zich in een video-conferentie tot dertien prominente voorgangers.
Zij kregen te horen dat hij had 'geworsteld' met het thema en dat zijn uiteindelijke besluit 'absoluut niet' moest worden beschouwd als een aanval op de godsdienstvrijheid. Obama's medewerkers hebben overigens laten weten dat ze niet op de hoogte waren van Giglio's uitspraken toen ze voor hem kozen.
bron: Trouw.nl