zaterdag 12 januari 2013

Geen 'Gay' op Nummerplaat


In de Verenigde Staten hebben alle staten een eigen kenteken. De kentekens kunnen variëren, men kan kleur en afbeelding zelf bepalen en vaak staat er een motto per staat op de plaat. Ook dit motto verandert in de jaren. Maar niet alleen de wetgever kan bepalen hoe een kenteken er uit ziet, ook de particulier zelf kan bepalen wat zijn kenteken is.

In de staat Georgia zijn sinds deze week echter enkele restricties aan de lettercombinaties op de platen opgelegd. De staat heeft 10.214 woorden gepubliceerd die niet op een kentekenplaat mogen staan. Hieronder zijn woorden die zinspelen op grof taalgebruik of in andere zin beledigend of provocerend kunnen zijn. Maar op de lijst staan ook een groot aantal uitdrukkingen met het woord 'gay' er in.

De ambtenaren van de motorrijtuigenbelasting zullen geen toestemming geven om rond te rijden met de woorden: GAYBOY, GAYCOP, GAYFCK, GAYFUK, GAYGUY, GAYMAN, GAYPWR, GAYSEX en GAYSUK. Het is onduidelijk of andere variaties met het woord gay op voorhand zullen worden afgewezen of dat per aanvraag wordt bepaald of de term op de nummerplaat mag staan.

Overigens is sowieso onduidelijk wat wel en wat niet mag. Onlangs werden platen met S0SEXY1, BEERMAN en 1BIGGUN nog gewoon goed- gekeurd. In veel andere staten is men overigens veel minder streng en zijn lettercombinaties met het woord gay wel gewoon toegestaan.

bron: GaySite.nl