dinsdag 8 januari 2013

Homo-vonnis Kameroen van tafel


Een rechtbank in Kameroen heeft de gevangenisstraf van twee mannen opgeheven. Ze waren in augustus 2011 opgepakt, omdat ze er 'gay' uitzagen en Bailey's Irish Cream bestelden, wat in dit Afrikaanse land als homodrankje geldt. Ze moesten 5 jaar achter de tralies, maar het Hof van Beroep in Kameroen vernietigde het vonnis.

Volgens advocaten en homoactivisten hadden ze geen leven in de gevangenis. Mensenrechtengroepen deden een beroep op president Biya om alle gevangenen vrij te laten die zijn veroordeeld vanwege homoseksualiteit. Dat is verboden in Kameroen, zoals in zoveel Afrikaanse landen en voormalige Britse koloniën, die – anders dan het moederland – op homogebied nog steeds Victoriaanse wetten uit de 19e eeuw hanteren.

bron: Gay.blog.nl


Vermeende Homoseksuelen Kameroen vrijgelaten

Een rechter in Kameroen heeft maandag de veroordeling van twee mannen vernietigd die waren veroordeeld wegens vermeende homoseksualiteit. Een andere rechter had de mannen tot vijf jaar cel veroordeeld omdat ze homoseksueel leken door Bailey's Irish Cream te bestellen.

De twee mannen zijn onmiddellijk vrijgelaten. Ze zaten al een jaar vast en volgens mensenrechtenadvocaten werden ze in de gevangenis mis- handeld door zowel bewakers als medegevangenen.


Mensenrechtenactivisten hebben president Paul Biya opgeroepen alle gevangenen die zijn veroordeeld wegens homoseksualiteit vrij te laten. In december werd een gevangenisstraf van vijf jaar van een andere man gehandhaafd. Die man werd veroordeeld omdat hij in een SMS aan een andere man had laten weten dat hij verliefd was op hem.
 
bron: Algemeen Dagblad