dinsdag 8 januari 2013

Uit de Kast: Jonge Homo's en Lesbiennes


In januari en februari is KRO's Uit de Kast weer te zien op Nederland 3. Presentator Arie Boomsma volgt in het programma jonge homo's en lesbiennes bij hun coming-out. Wat maakt het voor jonge homo's en lesbiennes zo moeilijk om uit de kast te komen? En hoe reageren hun familie en vrienden op het nieuws?

Manon
In de tweede uitzending volgen we Manon. Ze is 18 jaar, enig kind en woont bij haar ouders thuis in Den Haag. Ze doet al jarenlang aan judo en staat haar mannetje wel. Toch is er iets waar ze moeite mee heeft, want al jarenlang worstelt ze met haar geaardheid.

Buitenbeentje
Manon was op school altijd een buitenbeentje en werd ze lange tijd gepest. Dit heeft zoveel indruk gemaakt op Manon dat ze haar ware gevoelens lange tijd verborgen hield. Maar daar is ze nu klaar mee want Manon weet het sinds een aantal maanden 100% zeker: ze valt op meisjes. Alleen, hoe vertel je dit aan de belangrijkste mensen om je heen? Ze heeft een hele sterke band met haar ouders en deelt alles met ze. Maar zelfs haar ouders durft ze niet te vertellen dat ze gay is. Met de ondersteuning van Arie besluit ze het nu toch aan haar ouders, haar vriendinnen én haar judoclub te vertellen...

Platform
Parallel aan de tv uitzendingen biedt Uit de Kast op internet een platform om vragen te stellen, antwoorden te vinden en de discussie aan te gaan. Een plek om coming-out verhalen te delen. Voor zowel homoseksuele jongeren, als vrienden, ouders en iedereen die meer wil weten over de ins- en outs van de coming-out.

Discussie
De KRO biedt met het platform een multimediaal concept voor jonge homo's, lesbiennes en hun omgeving om openheid en discussie over homoseksualiteit te stimuleren. Zelf ziet Boomsma de noodzaak van een platform voor deze groep jongeren: "De homo-emancipatie lijkt in Nederland voltooid, maar er heerst soms nog een tamelijk harde opstelling over homoseksualiteit."

KRO's Uit de Kast, dinsdag 8 januari om 21.20 uur op Nederland 3 ·&· online op:  www.kro.nl/uitdekast

bronnen: KamKrant.nl / KRO.nl