Mensen die zich laten 'ontdopen' bij de katholieke kerk in Tilburg, krijgen vanaf nu met pastoor Harm Schilder te maken. De fanatieke geestelijke gaat namelijk de foto's van afvalligen ophangen in zijn kerk.
"Op die manier kunnen de parochianen voor deze mensen bidden. En liever nog: ze overhalen om toch gewoon te blijven", zegt Schilder.
Het aantal uitschrijvingen uit de RK-kerk is de afgelopen weken opgelopen nadat de paus zich negatief had uitgelaten over het homohuwelijk.
Schilder: "Als pastoor sta ik ver van de mensen af die zich uitschrijven. Ik bel meestal wel, maar dan blijkt het standpunt toch vrij definitief. Misschien dat het via bekenden wel lukt om iemand over te halen."
De pastoor is bekend door een conflict over het te vroeg luiden van kerkklokken.
Zijn actie is zeker niet bedoeld als een schandpaal, stelt de pastoor in het Brabants Dagblad.
bronnen: Gay.nl / Brabants Dagblad
Pastoor zet uitgeschreven Katholieken te kijk
Wie geen lid meer wil zijn van de kerk, kan binnenkort een foto van zichzelf vinden op de Emmausparochie in Tilburg. Volgens het Brabants Dagblad gaat pastoor Harm Schilder foto's en namen ophangen in het voorportaal van mensen die zich uit willen schrijven.
De laatste weken liep het storm op de website ontdopen.nl. Dat kwam onder andere door de zoveelste tirade van paus Benedictus over homo's en gelijke relatierechten. Mensen die als reactie daarop uit vrije wil besluiten om geen lid meer te zijn van de RK Kerk, kunnen zich via ont- dopen.nl gemakkelijker uit laten schrijven.
Vrije wil lijkt voor pastoor Schilder echter geen reden voor uitschrijving. Tegen de krant zegt hij dat hij hoopt dat andere parochianen op deze manier de afvalligen proberen over te halen om bij de kerk te blijven en voor ze te bidden. De pastoor zegt de actie helemaal niet te bedoelen als schandpaal, zoals die in middeleeuwen werd gebruikt om mensen te kijk te zetten.
Schilder kreeg eerder bekendheid omdat hij niet wil dat praktiserende homo's het heilig sacrament ontvangen. "Ze mogen het heilig sacrament niet meer ontvangen, omdat hun leven op dat moment niet heilig meer is. Ze kunnen wel bij de mis zijn. Alleen de specifieke binding aan Jezus Christus in het sacrament, vraagt of je bereid bent hem te volgen. Veel mensen horen maar de helft: samen delen, elkaar vergeven, de zachte dingen. Maar Jezus gaat ook vaak tekeer. Je kunt niet zeggen: dat laat ik weg, en ik wil tóch de communie ontvangen."
bronnen: GayKrant.nl / Brabants Dagblad